transformarea fricii
Psihologie practica / Autocontrol

Transformarea fricii

transformarea fricii

transformarea fricii


Frica are o frumusete proprie, o delicatete si o sensibilitate proprii.

In realitate, este o vivacitate foarte subtila. Cuvantul este negativ, dar sentimentul insusi este pozitiv. Numai fiintelor vii le poate fi frica; unui lucru mort nu-i este frica. Frica tine de a fi in viata, tine de a fi delicat, tine de a fi fragil.

Asadar, ingaduiti fricii sa existe. Tremurati cu ea, lasati-o sa va zguduie din temelii si bucurati-va de ea ca de o experienta profunda a rascolirii.

Nu luati nicio atitudine cu privire la frica; de fapt, nu o numiti frica.

In momentul in care ati numit-o frica, ati luat o atitudine. Deja ati condamnat-o; deja ati spus ca este rea, ca nu ar trebui sa fie prezenta. Sunteti deja in garda, deja evadati, fugiti. Intr-un mod foarte subtil, v-ati indepartat de ea. Asa incat nu o numiti frica. Acesta este unul dintre lucrurile esentiale: sa incetati sa dati nume lucrurilor. Numai observati sentimentul respectiv, felul in care este. Ingaduiti-l si nu-l etichetati; ramaneti ignoranti.

Ignoranta este o stare nemaipomenit de meditativa. Insistati pe a fi ignoranti si nu-i permiteti mintii sa va manipuleze. Nu-i permiteti mintii sa foloseasca limbaje si cuvinte, etichete si categorii, pentru ca se dezvolta un adevarat proces. Un lucru este asociat cu altul. Pur si simplu observati-o- nu o numiti frica.

  • Ingaduiti tremuratul

Infricosati-va si tremurati – este minunat. Ascundeti-va intr-un ungher, bagati-va sub o patura si tremurati. Faceti ceea ce face un animal daca ii este frica. Ce va face un copilas daca ii este frica? Va plange. Sau un bastinas dintr-un trib primitiv, ce va face? Numai oamenii primitivi stiu ca, atunci cand sunt cuprinsi de frica, li se va face parul maciuca. Oamenii civilizati au uitat aceasta experienta; pentru ei, a devenit numai o metafora. Credem ca este doar un fel de a spune, ca nu este un lucru real. Dar se intampla efectiv.

Daca ii permiteti fricii sa puna stapanire pe voi, vi se face parul maciuca. Atunci, pentru prima data, veti sti ce fenomen minunat este frica. In acel tumult, in acel ciclon, veti ajunge sa aflati ca inca mai exista un punct undeva inauntrul vostru care este complet neatins.

Si, daca frica nu il poate atinge, atunci moartea nu il poate atinge nici ea. De jur-imprejur sunt intuneric si frica, insa exista un mic centru care este complet transcendental fata de ele. Nu pentru ca ati incerca sa fiti transcendentali: pur si simplu ii permiteti fricii sa puna complet stapanire pe voi, insa deodata deveniti constienti cu privire la contrast, deveniti constienti cu privire la punctul nemiscat. Frica este una dintre portile prin care patrundem in fiinta noastra.

  • Faceti ce va este frica sa faceti

Ori de cate ori resimtiti frica, amintiti-va sa nu fugiti, pentru ca nu aceasta este calea de a o solutiona. Afundati-va in ea. Daca va este frica sa mergeti noaptea pe strada, mergeti noaptea pe strada, pentru ca aceasta este singura cale pentru a depasi frica. Aceasta este singura cale pentru a o transcende. Afundati-va in noapte; nu e nimic mai important decat acest lucru. Asteptati, stati acolo singuri si lasati noaptea sa-si faca treaba.

Daca va este frica, tremurati. Ingaduiti tremuratul, dar spuneti-i noptii: “Fa tot ce vrei sa faci, sunt aici.” Dupa cateva minute veti vedea ca toate s-au asezat la locul lor. Intunericul nu mai este intunecat, a ajuns sa fie luminos. Va veti bucura de el. Il puteti atinge-tacerea de catifea, vastitatea, muzica lui. Veti fi in stare sa va bucurati de el si veti spune:”Ce prostie ca m-am temut de o experienta asa de frumoasa!”

Ori de cate ori resimtiti frica, nu fugiti de ea. Altminteri se va transforma intr-un blocaj, si fiinta voastra nu va fi niciodata in stare sa evolueze in aceasta dimensiune. De fapt, inspirati-va din frica. Acestea sunt directiile in care trebuie sa mergeti. Frica este numai o provocare. Va striga: “Vino!” In viata voastra vor fi multe locuri infricosatoare. Acceptati provocarea si intrati in ele. Nu fugiti niciodata si nu fiti lasi. Apoi, intr-o zi, ascunse in spatele fiecarei temeri, veti gasi comori.

In acest fel deveniti multidimensionali. Si retineti, tot ce este viu va va provoca frica. Lucrurile moarte nu va provoaca frica, pentru ca nu exista nici o provocare in ele.

Extras din “Emotiile si sanatatea”, OSHO, Pro Editura si Tipografie

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *