lectii de viata inca iti faci planuri de viitor ce ar fi sa incepi sa traiesti
Psihologie practica / Autocontrol

Lectii de viata: Inca iti faci planuri de viitor? Ce-ar fi sa incepi sa traiesti?

 

lectii de viata inca iti faci planuri de viitor ce ar fi sa incepi sa traiesti
lectii de viata inca iti faci planuri de viitor ce ar fi sa incepi sa traiesti

Oricat de mult am refuza sa interiorizam diferite lectii de viata, stim cu totii ca va veni momentul in care va trebui sa asimilam ceea ce altadata respingeam.

Acest proces de dezvoltare personala are un traseu sinuos si incalcit sau poate liber si curat in functie de alegerile fiecaruia dintre noi.

Nu stim daca acest articol va contine exact acele lectii de viata de care aveti nevoie in acest moment, insa vom incerca sa va oferim o perspectiva mai ampla asupra importantei prezentului, in “forma” in care ni se ofera el.

Este posibil ca multi dintre noi sa traim sub pecetea planurilor de viata, a listelor care par sa nu se mai termine si a proiectiilor care de fiecare data ne indeparteaza de unicitatea clipei pe care tocmai am pierdut-o.

Insa in ciuda faptului ca multi dintre noi ne simtim nesiguri daca nu avem anumite planuri sau lectii de viata bifate, stim ca nu putem avea un control desavarsit asupra drumului nostru.

Tocmai de aceea in acest articol va vom oferi 4 motive pentru care ar trebui, macar din cand in cand, sa ne oprim din a ne planifica viata pentru a o trai:

1. Lectie de viata: Observa care sunt tiparele tale comportamentale defectuoase.

Cu siguranta niciunul dintre noi nu devine peste noapte obsedat de control.

Planificarea face parte dintre acele lectii de viata care ar trebui conectate cu nevoile noastre.

Insa chiar daca planificarea ne poate oferi o stare de siguranta momentana, privita din exterior, ea nu este altceva decat o iluzie.

Primul pas in acest sens este sa ne relaxam si sa incercam sa nu mai controlam fiecare activitate (oricat de minuscula ar fi) din viata noastra.

Pentru inceput, te poti intreba de ce simti nevoia de a planifica fiecare lucru din viata ta.

Noteaza cu sinceritate lucrurile pe care le observi, cat si tiparele comportamentale care pot reiesi din acest context.

Intreaba-te: “De ce planific acest lucru?” sau “Cum ar fi daca pur si simplu as pleca la magazin fara sa mai fac o lista cu ceea ce am de cumparat?”

2. Lectie de viata: Invata sa gandesti diferit!

Cu siguranta nu ai nevoie de citate despre lectii de viata pentru a intelege ca, din cand in cand, lucrurile pot fi vazute si din alta perspectiva.

Altfel, putem ajunge sa catastrofam situatiile din experienta noastra, incadrandu-le intr-o conceptie de tipul “totul sau nimic”.

De exemplu, ne putem spune:

“Daca nu imi voi planifica ziua, nu voi reusi sa indeplinesc nimic din ceea ce mi-am propus.”

Acesta este un exemplu de gandire prapastioasa.

Daca ne schimbam putin perspectiva asupra lucrurilor, vom intelege ca nu vom indeplini nimic in momentul in care nu ne ridicam din pat, nu atunci cand nu notam pe o foaie ceea ce ne propunem sa facem.

Asadar, catastrofarea este una dintre acele lectii de viata pe care ar trebui sa o invatam rapid pentru a o evita pe cat posibil.

Daca toate lucrurile de pe lista nu vor fi bifate, vom proiecta diferite ganduri negative la adresa noastra.

Asa ca in loc sa ne judecam, poate ca ar trebui sa ne intrebam ce este cu adevarat o prioritate si sa actionam ca atare.

3. Lectie de viata: Accepta schimbarea!

Singurul lucru cert in viata este schmbarea.

Pe masura ce vom invata sa ne adaptam schimbarilor vietii, ne vom permite sa traim mai putin stres sau anxietate. Cateodata ne planuim viata cu o rigiditate de neegalat.

Rezultatul va fi, in mod previzibil, dezamagirea.

Mai devreme sau mai tarziu va trebui sa intelegem ca nu putem controla nici cursul vietii si nici pe cei din jurul nostru.

Insa cum putem trece la pasul urmator al acestei lectii de viata?

Cum putem accepta ceea ce nu proiectam in viitor?

Primul pas ar fi sa ne convingem ca programarea exagerata a viitorului nostru ne poate provoca suferinta, atat la nivel fizic, cai si psihic.

Cu toate acestea, este indicat sa avem grija deoarece nu ne dorim sa trecem dintr-o extrema in alta.

4. Lectie de viata: Invata sa te relaxezi!

Incercarea de a ne controla pasii prin viata poate deveni cu adevarat stresanta.

Daca ne vom orienta atentia catre corpul nostru, atunci este posibil sa observam un punct de stres ce exista la nivelul acestuia.

Relaxarea nu se refera doar la a ne uita la televizor sau a practica un sport.

Adevarata relaxare vine o data cu scanarea starii corpului nostru.

Putem incepe prin a ne “scana” capul si gatul, apoi ne putem orienta catre umeri, inima, stomac, picioare, fiind atenti la tensiunea musculara pe care o putem simti in diferite zone.

In final, poate ca ar trebui sa recunoastem ca multi dintre noi ne-am dori sa reusim sa ne controlam vietile.

Insa ar trebui sa ne reamintim ca acest lucru poate fi acceptat doar in masura in care planurile nu ajung sa ne controleze pe noi…

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *