Asa cum am aratat in cu alte ocazii, blocarea emotiilor nu este o solutie pentru a putea sa controlam eficient modul in care relationam emotional cu noi insine si cu lumea din jurul nostru.
Reprimarea emotiilor nu face decat sa creeze frustrari si anxietate, pana la momentul in care nu vom mai putea fata acelor emotii reprimate, care vor izbucni cu toata forta cu care le-am reprimat pana in acel moment.
Tehnicile de autocontrol nu sunt deci menite sa reprime complet emotiile ci sunt destinate sa ne ofere diferite instrumente pentru a trece prin diverse stari emotionale fara a ne pierde echilibrul psihic si capacitatea de a lua decizii rationale.
Situatiile limita pot avea intensitati diferite si, in general, reprezinta momente de maxima intensitate emotionala in viata indivizilor. Sa castigi la loto, sa-ti pierzi serviciul, sa te indragostesti la prima vedere, sa pierzi pe cineva drag, sa suferi un accident ori sa invingi intr-o competitie sportiva – toate aceste situatii si multe altele cu care ne intalnim in viata de zi cu zi aduc dupa ele un conglomerat de stari emotionale si emotii diferite, care ne pot lua pe nepregatite, provocandu-ne suferinta excesiva sau limitandu-ne satisfactiile pe care le-am putea avea.
Exista o serie de tehnici de autocontrol al emotiilor, toate axandu-se pe respiratie, constientizarea momentului, mentinerea fluiditatii in gandire, concentrarea pe a mentine calmul, etc.
Iata un filmulet care prezinta modul in care se formeaza emotiile, ce rol au emotiile in modul i care percepem lumea, cum functioneaza creierul nostru in relatie cu emotiile si ce putem face pentru a ne gestiona emotiile:
Aproape toate tehnicile de autocontrol despre care va puteti documenta, va vor ajuta in conditiile in care aveti in minte trei principii esentiale in ce priveste “managementul” starilor emotionale.
Primul principiu este legat de detasarea de emotii.
Detasarea nu inseamna insensibilitate, ci capacitatea de a obiectiva macar partial ceea ce ti se intampla, ceea ce simti, constientizarea emotiilor de moment, acceptarea lor si puterea de a gandi ca si cum ai iesi pentru o clipa din propria minte, din propriul corp.
Detasarea intareste echilibrul interior si iti permite sa te bucuri de emotiile pozitive, ajutandu-te in acelasi timp sa faci fata cu succes emotiilor negative.
Al doilea principiu este legat de apelul la experientele trecute legate de emotii.
Atunci cand un val de emotie de copleseste, chiar daca e vorba de o situatie complet noua pentru tine, gandeste-te la situatii comparabile, la alte emotii similare pe care le-ai mai experimentat sau la modul in care ti-ai dori sa te comporti intr-o asemenea situatie emotionala.
Apelul la experienta (sau la imaginatie si la exemplele altora, atunci cand experienta lipseste) ne ajuta sa cream un “scenariu” de comportament emotional.
Al treilea principiu se refera la capacitatea de a actiona.
Abilitatea de detasare si apelul la experientele trecute au rolul de mentine mintea activa, gata de reactie si de a supune emotiile filtrului ratiunii.
Scopul tehnicilor de autocontrol legat de emotii este acela de a ne ajuta sa trecem prin situatii limita si de a reactiona adecvat la toata sfera de stari emotionale pe care le putem experimenta.
Moartea unei persoane dragi poate fi, de exemplu, una dintre situatiile limita din existenta noastra si, cu siguranta, reprezinta un moment dificil caruia, prin natura noastra, trebuie sa-i facem fata.
Modul in care oamenii reactioneaza la pierderea cuiva drag variaza de la stari semicatatonice pana la izbucniri de furie si de durere, urmate de depresii indelungate.
Poate parea deplasat si uneori imposibil sa aplici principiul detasarii intr-o asemenea situatie, insa detasarea – chiar si pentru cateva clipe – te ajuta sa constientizezi imanenta mortii (care este un fapt incontestabil al naturii umane), sa accepti sentimentul de pierdere pe care il ai, sa incerci sa imaginezi un comportament dezirabil pentru cei din jurul tau si sa nu ramai inert, ci sa actionezi ca un factor de stabilitate, empatie, sprijin, pentru cei care sufera in jur.
La polul opus, un moment de maxima bucurie poate la randul sau sa creeze o furtuna emotionala care extenueaza psihic si fizic sau provoaca stari si comportamente irationale.
Principiile autocontrolului functioneaza si in asemenea situatii ca un filtru al starilor emotionale si ca un factor de echilibru psihic.