cum sa te trezesti dimineata imediat ce suna ceasul
Psihologie practica / Autocontrol

Cum sa te trezesti imediat ce suna ceasul

cum sa te trezesti dimineata imediat ce suna ceasul
cum sa te trezesti dimineata imediat ce suna ceasul


E greu sa te trezesti dimineata cand suna ceasul?

Te surprinzi adesea inchizand alarma si bagandu-te din nou in pat? Sau avand dubii daca sa te trezesti sau nu? Scenariul de mai jos e unul din preferatele tale?

“E bine si cald aici sub patura. Daca ma trezesc, imi va fi frig. Asta nu va fi prea placut. Chiar ar trebui sa ma trezesc acum, insa. Picioare, miscati-va! Parca asa-mi miscam picioarele, nu? Nu prea par sa ma asculte. Poate ma fortez sa ma scol prea devreme.

Sunt foarte somnoros. Poate nu e natural sa ma scol cu ceas desteptator. Nu as fi oare mai in forma daca as dormi mai mult? Si nu trebuie sa ma scol chiar acum. As mai putea sa ma mai relaxez 5 minute. Nu se sfarseste lumea daca nu ma scol chiar acum…”

Daca asta este ritualul tau zilnic de trezire, poate te-ai intrebat cum sa faci sa  ajungi la urmatorul scenariu:


“Ceasul suna intre 4 si 5 a.m, niciodata mai tarziu de 5, chiar si in weekend si in vacante. Inchid alarma in cateva secunde. Respir adanc si ma intind cateva secunde. Apoi ma duc si ma imbrac. Ma duc sa mananc un fruct , imi verific mail-ul si apoi incep gimnastica la 5:15. In tot acest timp nu exista nici o voce in capul meu care sa-mi spuna ce sa fac. Nici macar o voce pozitiva – pur si simplu nu exista nimic. Totul s-a transformat intr-un automatism si se intampla inainte sa ma simt complet constient. E ca si cum mintea constienta s-a dus putin la plimbare si subconstientul imi controleaza corpul. Cand imi suna ceasul dimineata, eu raspund exact cum raspunde cainele lui Pavlov. Ar fi chiar mai greu acum sa nu ma scol atunci cand imi suna ceasul. “

Cum ajungem asadar de la scenariul 1 la scenariul 2?

Sa vedem mai intai care e calea gresita.

Calea gresita este sa incercam sa folosim puterea constienta pentru a ne da jos din pat in fiecare dimineata.

Poate functiona din cand in cand, dar nu ai intodeauna mintea limpede in acele momente. Nu prea poti sa ai incredere in tine atunci. Daca folosesti calea asta, vei cadea intr-o capcana. La 10 p.m. decizi ca ar trebui sa te scoli la 5 a.m., insa la 5 a.m. decizi ca ar fi mai bine sa te scoli la 8 a.m.

Foarte multi oameni care fac asta isi imagineaza ca le trebuie doar ceva mai multa disciplina. Este oarecum adevarat, dar nu in sensul pe care il vor ei. Daca vrei sa te scoli la 5 am, nu ai nevoie de mai multa disciplina la ora 5 a.m. Nu ai nevoie de un discurs mai bun cu tine insuti. Nu ai nevoie de 2-3 ceasuri care sa sune in acelasi timp. Ai nevoie de mai multa disciplina atunci cand esti constient si pe deplin treaz.

Care este solutia reala?

Solutia este sa delegam problema – sa o lasam pe mana subcontientului. Cum facem asta? Exact asa cum am facut cu celelalte abilitati pe care le avem. Practicam pana devine obisnuinta. Puterea  subconstientului va prelua procesul si-l va pune pe pilot automat.

Practica trezitul de indata ce suna ceasul.

Dar nu-l practica dimineata, ci in timpul zilei, cand esti pe deplin treaz. Du-te in dormitor, si aranjeaza camera astfel incat sa indeplineasca toate conditiile de la ora diminetii la care vrei sa te trezesti. Fa intuneric in camera, sau practica acest exercitiu seara, ca sa fie exact ca atunci cand vrei sa te trezesti. Daca dormi in pijama, pune-ti pijama. Daca te speli pe dinti inainte de culcare, atunci fa-o si inaintea exercitiului.

Pune-ti alarma peste cateva minute. Stai in pat ca si cum ai dormi, in pozitia ta favorita. Imagineaza-ti ca e dimineata devreme, cu cateva minute inainte sa sune ceasul. Prefa-te ca dormi. Cand iti suna alarma, inchide-o cat poti de repede, respira adanc, intinde-te, apoi pune-ti picioarele pe podea si ridica-te. Zambeste larg. Apoi fa actiunea urmatoare pe care o faci imediat ce te trezesti.

Apoi refa conditiile de dinainte de culcare, seteaza-ti alarma, du-te in pat si repeta procesul. Repeta-l mereu si mereu, pana devine automatism. Daca inca mai auzi voci in cap care iti repeta ce sa faci, inca nu ai ajuns acolo unde trebuie. Fa cateva seturi de astfel de exercitii de cateva ori pe zi, la ore diferite.

Iti va lua ceva timp, dar nu inseamna nimic pe langa cat timp vei castiga pe termen lung. Cateva ore de practica azi iti vor aduce sute de ore in fiecare an. Prin practica indelungata, vei reusi sa-ti conditionezi raspunsul psihologic la sunetul alarmei. Cu cat vei repta mai mult acest comportament, cu atat mai puternic va deveni. Iti va deveni neconfortabil sa nu te scoli cand iti suna ceasul, ca atunci cand ti-ai pune pantalonii invers.

Poti practica si mental acest exercitiu, daca esti bun la vizualizare. Insa este recomandat sa faci si exercitiul in sine de cateva ori. Cu cat vei practica mai mult acest ritual, cu atat mai mult se va inradacina obiceiul : inchizi alarma – te scoli imediat, inchizi alarma – te scoli imediat, inchizi alarma – te scoli imediat.

Cand va deveni un obicei zilnic, nu vei mai avea nevoie de practica. Trebuie doar sa treci prin perioada de conditionare o singura data. Apoi devii setat pe viata sa te trezesti imediat cum iti suna ceasul, pana decizi sa schimbi acest lucru. Si chiar daca pentru o perioada nu poti urma obiceiul, pentru ca te duci intr-o vacanta mai lunga pe un alt fus orar, vei putea sa te intorci la el foarte usor.

Vorbind intr-una despre cat de greu te scoli dimineata, nu va face decat sa readuca aceste comportamente in viata ta. Te vei scula din ce in ce mai greu si iti vei face si mustrari de constiinta in legatura cu asta.

Din momentul in care ti-ai stabilit ritualul de sculare, tine-te de el 7 zile/saptmana, 365 zile pe an. Pentru primele 30 de zile, pune-ti ceasul la aceeasi ora. Din momentul in care obiceiul s-a format, poti varia ora de sculare si poti chiar sa nu mai folosesti alarma daca vrei sa dormi mai mult, dar pana atunci e bine sa te tii de acest obicei.

Sa ne gandim putin la acest lucru: daca dormim 30 minute/zi in plus, asta inseamna 180 ore/an. Daca dormim 1 ora in plus pe zi, asta inseamna 365 ore/an. Este o groaza de timp risipit! Sunt foarte multe lucruri de facut cu viata noastra decat sa stam in pat mai mult decat avem nevoie!

Sursa: www.stevepavlina.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *