cum reactionam in fata persoanelor care incearca sa detina controlul
Psihologie practica / Autocontrol

Cum reactionam in fata persoanelor care incearca sa detina controlul?

cum reactionam in fata persoanelor care incearca sa detina controlul

cum reactionam in fata persoanelor care incearca sa detina controlul

Poate ca multi dintre noi cunoastem cel putin o persoana care isi doreste sa detina controlul in tot ceea ce face. Sau poate chiar noi insine suntem genul acesta de persoane.

Oricare ar fi categoria in care ne incadram, realitatea ne arata ca este destul de dificil sa avem controlul vietii noastre in fiecare moment.

Din pacate, cei care isi doresc sa ne controleze pot face presiuni asupra noastra sau pot deveni manipulatori fara sa-si dea seama.

Aceasta nevoie vine din credinta lor mai mult sau mai putin constienta ca ei au dreptul de a schimba dorintele celorlalti pentru a le folosi in favoarea lor.

Punctul de plecare in a face fata persoanelor pentru care controlul este o a doua natura este sa reusim sa-i facem sa inteleaga ca ei nu pot controla totul si ca nici nu-si pot exercita controlul asupra noastra daca nu au permisunea noastra.

In randurile urmatoare, va vom prezenta 4 principii de baza care ne vor ajuta sa interactionam cu persoanele care isi doresc sa ne controleze:

1. Faceti diferenta intre persuasiune si presiune.

Persuasiunea apare in momentul in care o persoana ne prezinta argumente logice pentru a actiona intr-o anumita directie, insa ne ofera posibilitatea de a alege.

In momentul in care aceeasi persoana foloseste minciuna, exagerarea, manipularea sau drama si incearca sa ne indeparteze libertatea de a alege, atunci putem vorbi de presiune psihologica.

De exemplu, “Daca tii la mine, ma vei ajuta; nimeni nu tine la mine, saracutul de mine…” nu este deloc o abordare persuasiva, ci una nesanatoasa, folosita de persoanele care nu reusesc sa respecte limitele celorlalti.

Cel mai bun sfat este observarea celor din jurul nostru. Practicand aceast obicei, ne vom da seama daca acestia incearca sa ne controleze si care sunt metodele pe care ei le folosesc pentru a ne face “sa cadem” in capcana lor.

2. Delimitarea granitelor personale.

De cele mai multe ori, stabilirea granitelor personale este un proces reusit sau esuat in functie de hotararea noastra.

Poate ca nu suna deloc politicos, insa in momentul in care o persoana isi exercita controlul intr-un mod insistent asupra noastra, doar pozitia noastra ferma ne poate ajuta sa iesim invingatori.

Chiar daca aceste persoane se vor familiariza cu avalansa de negatii care va veni din partea noastra atunci cand ne vor cere o favoare, nu avem de ce sa ne simtim vinovati atata timp cat ne simtim amenintati de acestea.

3. Sa evitam ca ceilalti sa ne controleze comportamentul.

In momentul in care ceilalti nu-si pot exercita controlul cu ajutorul cuvintelor, este posibil sa o faca prin comportamentul lor.

In aceasta situatie, lucrurile pot fi inselatoare: cei care ne controleaza pot alege sa nu mai vorbeasca cu noi o perioada pentru ca noi sa ne simtim vinovati si pentru a ne intoarce la ei, iar pe de alta parte pot insista sa ne ofere ajutorul, un ajutor pe care nici macar nu l-am cerut.

Directia in care putem merge cunoaste doua sensuri: unul care ne indeamna sa nu reactionam in fata comportamentului lor si altul care ne transmite sa ne impunem cat mai clar limitele.

4. Sa nu cautam aprobarea celorlalti.

Cu totii avem nevoie sa fim aprobati si iubiti de cei din jurul nostru.

Cu toate acestea, niciodata nu avem nevoie cu adevarat de aprobarea unei anumite persoane deoarece aceasta poate observa aceasta slabiciune, iar puterea persoanala pe care o detinem se va indrepta catre ea.

Daca nu vom actiona astfel, vom reusi sa mentinem o distanta fireasca intre noi si ceilalti.

Pentru a reusi sa interactionam cu persoanele care vor sa detina controlul, este nevoie sa lucram foarte mult cu noi insine.

Desi acest drum este adesea complicat si plin de peripetii, poate ca ar trebui sa punem in practica ceea ce cunoastem despre acest subiect atunci cand ni se ofera ocazia.

Tu cum te porti cu persoanele care vor sa te controleze?

 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

2 comentarii

  1. M.A.R spune:

    M/am luminat ,e mare nevoie sa ma schimb ,chiar sunt o persoana care vrea sa detina controlul si reactiile mele au fost exact asa cum le-ai descris . Chiar ma ajuti sa ma straduiesc sa-mi cunosc ilimitele . Multumesc !

  2. Pentru a putea face fata persoanelor care doresc sa detina controlul trebuie in primul rand sa fim stapani pe noi insine, sa ne cunoastem foarte bine si sa avem o stima de sine crescuta, altfel toate sfaturile pot fi sortite esecului. In concluzie, daca vrem sa descoperim manipulatorii si sa le facem fata trebuie sa lucram cu noi foarte mult. Este greu sa faci fata cuiva care exercita presiune asupra ta si iti induce un sentiment de vinovatie sau te manipuleaza prin a-ti face tot felul de servicii pe care nu le-ai cerut dar care iti erau necesare. Daca nu esti o persoana puternica la randul tau, celalalt te poate “incaleca” pe termen lung. Deci, mai intai cunoasteti-va pe voi insiva foarte bine si apoi veti sti si ce sa faceti cu cei care doresc sa se impuna in fata voastra!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *