Poate ca pana acum am inteles viata prin paradigma “dinspre exterior inspre interior”, crezand ca nevoile noastre trebuie indeplinite de cineva sau de ceva din afara noastra.
Insa a sosit momentul sa acceptam ca fericirea noastra, respectul nostru de sine si implinirea noastra in viata nu depind de nimeni altcineva decat de noi insine.
Starile codependente sunt bazate pe mecanismele ego-ului, iar ego-ul refuza intotdeauna sa creeze dragoste, succes si fericire. Este timpul sa ne schimbam! Neincrederea si lipsa de conexiune cu cei din jur si cu mediul in care traim devin din ce in ce mai greu de suportat in vietile noastre. De aceea, e recomandat sa incepem sa facem cativa pasi de la codependenta la independenta si apoi la interdependenta.
Pasii calatoriei
Asa cum am discutat in articolul trecut, co-dependenta inseamna a ne baza pe ceilalti sa ne ofere ceea ce nu ne oferim singuri.
Intr-un astfel de stadiu se afla un bebelus. El nu are capacitatea sa-si ofere singur siguranta, sa-si indeplineasca singur nevoile de supravietuire si de sustinere emotionala. Prin acest stadiu de viata am trecut toti si am fost extrem de vulnerabili, pentru ca intreaga noastra incredere era orientata catre actiunile si resursele celor din jur. Ce este trist este ca uneori continuam sa perpetuam comportamentul codependent si dupa ce ne maturizam.
Independenta poate fi definita astfel: a ne putea baza pe noi insine, a ne putea indeplini singuri nevoile din punct de vedere emotional, mental, fizic si spiritual. Pe masura ce ne maturizam incepem sa facem progrese catre independenta. In stadiile independente ale vietii noastre incepem sa construim increderea in noi insine, sa ne indeplinim scopurile si sa avem o directie clara in viata. Stim ca putem conta pe noi insine si ca ne putem indeplini nevoile.
Un stadiu superior este interdepenedenta, care presupune sa fii o persoana echilibrata, capabila sa imparta si sa se bucure impreuna cu ceilalti de resursele pe care le ofera viata. Acest lucru ofera o expansiune a vietii mai mare decat in stadiul de independenta, pentru ca, conectandu-ne cu ceilalti, vom avea acces la mai multa dragoste, succes si fericire decat am fi putut sa ne oferim singuri.
Limitarile codependentei
Codependenta este un aspect care poate fi greu de depasit, in anumite situatii. Este o stare de privare de putere si reprezinta modul in care a fost inteleasa viata timp de secole.
Cand ne comportam codependent, ne situam intr-o pozitie de lose/win sau de lose/lose. Energia noastra se canalizeaza pe ceilalti oameni si pe situatiile exterioare mai degraba decat asupra noastra. Continuand sa fim codependenti, vom fi intotdeauna in postura de a pierde. Incercand sa controlam aspectele exterioare noua, vom sfarsi prin a deveni extrem de implicati si controlati emotional de detalii ale vietii sau de oamenii care ne deranjeaza.
Pentru a crea o viata fericita, e nevoie sa depasim acest stadiu. Daca vrei sa afli in ce stadiu de codependenta te afli, iti recomandam testul din articolul precedent.
Asadar, cu totii putem avea, in anumite situatii, comportamente co-dependente. Atunci cand facem asta, ne pierdem conexiunea cu noi insine si ne cedam puterea personala. Devenim nesiguri, anxiosi, deprimati si ne putem imbolnavi.
Oamenii nu se comporta co-dependent atunci cand lucrurile merg bine, cand viata si ceilalti le indeplinesc nevoile. Ei incep sa se poarte astfel atunci cand lucrurile merg rau, cand nevoile nu le mai sunt implinite din afara.
Putem blama viata pentru ca ne trimite incercari, insa aceste incercari sunt doar o oglinda a lipsei de incredere in noi si in puterile noastre, pe care o manifestam continuu.
Daca ne situam pe aceasta frecventa vibrationala, in cele din urma vom atrage in viata noastra situatii dificile care sa oglindeasca lipsa noastra de putere personala si tendinta de a depinde de mediul exterior in rezolvarea problemelor.
De aceea, prioritatea numarul unu este sa incetam sa fim doar o persoana “de vreme buna” si sa fim constienti ca putem face fata si furtunilor. Acestea sunt inevitabile in viata si ne ajuta sa castigam incredere in noi insine. Misiunea noastra este sa ne construim caracterul. Viata noastra va fi o consecinta a lui.
Un alt aspect important este urmatorul:
Nu ceea ce ne fac oamenii si situatiile de viata reprezinta marele chin al nostru. Ci decizia noastra de a ne crea acest chin, ca reactie la oamenii si situatiile de viata care ne tulbura. Insa avem intotdeauna optiunea de a scapa de codependenta.
De la afirmatii de victima precum:
• “Ar trebui sa….”
• “Nu vreau sa fac asta, dar trebuie …”
• “Nu pot face nimic in legatura cu … ”
• “Nu pot schimba felul in care ma simt…”
• “Pur si simplu, asa sunt eu…”
• “Nu voi fi niciodata bun la asta ”
sa trecem la afirmatii prin care sa ne revendicam puterea asupra propriei noastre vieti:
• “Aleg sa nu fac asta acum …”
• “Aleg sa respect ce am promis sa fac …”
• “Aleg sa eliberez aspectele pe care nu le pot controla …”
• “Aleg sa ma simt fericit, indiferent de…”
• “Aleg sa devin o persoana mai buna si sa-mi creez o viata mai buna…”
• “Aleg sa ma perfectionez in domeniile care ma intereseaza…”
Cand te surprinzi folosind afirmatii autovictimizatoare, ia o decizie si schimba acest lucru!
Independenta
O parte importanta a sentimentului de independenta este stabilirea unor granite emotionale sanatoase. Nu trebuie sa lasi nimic sa patrunda dincolo de aceste granite, daca tu nu alegi asta.
Apoi, e nevoie sa ai ca scop consumarea energiei tale emotionale pentru a pune in ordine aspecte ale vietii tale, nu pentru a incerca sa controlezi lucruri din exterior asupra carora nu ai control. In momentul in care iti vei stabili aceste granite, vei sti exact cand poti fi de ajutor cuiva, cum poti fi de ajutor intr-o maniera utila si poti lua decizii care vor crea situatii win/win pentru toti cei implicati. Vei inceta sa mai alimentezi disfunctionalitatile si insecuritatile emotionale ale tale si ale celorlalti, reactionand nesanatos.
A-ti castiga independenta inseamna a te elibera de nevoia ca ceilalti sa te valideze pentru ceeea ce esti. In egala masura, inseamna sa te eliberezi de nevoia de a rezolva pe loc probleme emotionale. Natura noastra codependenta vrea validare, intelegere si rezultate imediate. Pentru a deveni independent emotional trebuie sa ne traim viata calm, bazandu-ne pe principii solide la care viata va raspunde incet, dar sigur. Trebuie sa facem lucrurile corect, si sa avem incredere in procesul vietii care face ca totul sa se intample la timpul potrivit. Si sa realizam ca modul de comportament codependent poate crea o usurare temporara in cel mai bun caz, dezastre si izbucniri emotionale in cel mai rau caz si ca nu va avea niciodata rezultate pe termen lung.
Interdependenta
In momentul in care ne-am capatat independenta personala, putem face un pas mai departe. Interdependenta este un nou mod de viata, care presupune deschiderea fata de alti oameni, in modalitati profunde si nelimitate. In momentul in care stim cu adevarat cine suntem, ii putem asculta si intelege pe ceilalti fara sa ne fie teama ca vom fi atacati. Nu inseamna ca trebuie sa fim de acord cu ei, dar inseamna ca putem asculta activ si putem sa manifestam empatie fata de sentimentele cuiva.
Oamenii in general nu stiu sa asculte. Sunt prea ocupati sa-si expuna propriile experiente, sentimente si pareri pe care sa le impuna celorlalti. Acest lucru provine din nevoia de a fi inteles, lucru pe care si-l doreste orice om. Insa aceasta nevoie genereaza un impuls asemanator din partea interlocutorului, care doreste si el sa fie inteles. In acest stadiu, va castiga persoana care va sti sa manipuleze si sa convinga. Aceasta situatie distruge insa increderea, simtul de echipa si submineaza relatiile din toate ariile vietii.
Cheia pentru a reusi sa creezi sentimentul de interdependenta este: sa te intelegi pe tine insuti, fara sa simti nevoia sa fii inteles de ceilalti si sa cauti sa-i intelegi tu pe ei.
In momentul in care te cunosti si ai incredere in tine:
• Ceilalti vor fi deschisi sa aiba, la randul lor, incredere in tine si sa te cunoasca mai bine.
• Nu vei mai fi bantuit de nevoia de a fi inteles de fiecare data cand vorbesti cu cineva.
• Te vei simti in siguranta si vei putea asculta ce spun ceilalti, fiind convins ca tu vei ramane centrat in interiorul tau.
• Vei sti ca ceea ce spun ceilalti spun de fapt despre ei insisi, si nu ve mai avea tendinta sa interpretezi personal.
Procedand astfel, vei da ocazia si celorlalti sa se deschida. Le vei putea arata ca le intelegi sentimentele si ca ii respecti pentru faptul ca sunt oameni cu propriile sentimente si pareri despre viata, chiar daca nu esti de acord cu ei. Vei putea spune oricui: “ Nu trebuie sa cred in tot ceea ce faci. Dar asta nu inseamna ca nu voi crede intotdeauna in tine.”
Vei putea sa asculti empatic si sa validezi emotional temerile si gandurile celorlalti. De fiecare data, vei vedea ca si ceilalti iti vor intoarce aceeasi favoare. Si vei vedea ca vor aparea solutii miraculoase, mai puternice decat orice compromis sau decat orice alta solutie care ar fi putut aparea daca ne-am fi aparat perspectivele inguste sau am fi dezaprobat parerea celuilalt. Iata cum pot aparea sentimente precum dragoste, comuniune, incredere, respect si munca in echipa.
Una din cele mai puternice afirmatii pe care le poti face cuiva care iti creeaza probleme in viata personala sau profesionala este: “ Chiar vreau sa inteleg ce te ingrijoreaza si care sunt problemele din punctul tau de vedere. Sunt aici sa te ascult. “ Spune acest lucru fara nici un alt interes decat acela de a-l intelege si de a te conecta cu celalat. La acest nivel, nu mai este spatiu pentru manipulare si lasam locul cuvenit procesului de evolutie spirituala.
E nevoie de curaj si de un nivel inalt de maturitate emotionala pentru a merge in aceasta calatorie. Sa ne stabilim ca scop acest lucru si sa aplicam toate aceste informatii in viata noastra.
Cu totii avem nevoie de sprijinul energetic si dragostea celorlalti pentru a straluci cu adevarat, iar ceilalti au nevoie de sprijinul si dragostea noastra pentru a fi impliniti. Cand vom realiza aceasta comuniune, vom reusi sa facem cu adevarat o schimbare in lume.