6 sfaturi pentru o memorie mai buna

Publicat: 29 mai 2013
Comentarii: 2 Răspunsuri

6 modalitati de a memora mai usor

6 modalitati de a memora mai usor

Fie ca suntem in perioada sesiunii si invatam pentru un examen, fie ca pur si simplu citim o carte si dorim sa retinem mai multe informatii pe care aceasta ni le ofera, exista momente in care nu ne putem concentra si avem tendinta ca nici nu ne-am atins de cartea pe care tocmai am asezat-o in raft.

In cele ce urmeaza, regasim 6 modalitati care ne vor ajuta sa memoram mai usor informatiile de care avem nevoie.

1. Cunoasterea scopului pentru care citim.

Inainte de a citi orice material sau carte ar trebui sa avem in minte intrebarile: “De ce citesc aceasta carte?” si “Ce imi doresc sa aflu prin intermediul acestei carti?”. Astfel de intrebari ne ajuta sa nu ne indepartam de la scopul nostru si sa renuntam la informatiile inutile care ne pot indeparta de ceea ce ne dorim sa aflam.

2. Putem incepe cu a rasfoi.

Uneori, a rasfoi o carte poate fi mai util decat a o citi cap-coada. Dar cum se realizeaza o rasfoire “ca la carte”? Accentul trebuie pus pe titluri, subtitluri, imagini, grafice, tabele si paragrafe cheie. In momentul in care simtim ca ne apropiem de scopul nostru, putem incetini acest proces si ne putem opri pentru a citi informatiile care ne intereseaza cu adevarat.

Chiar si atunci cand citim ceva important, este indicat sa rasfoim materialul pentru inceput. Beneficiile acestei actiuni constau in:

Pregatirea memoriei, determinand-o sa retina mai usor informatia atunci cand o citeste a doua oara.
• Orientarea gandirii, ajutandu-ne sa stim unde este continutul mai important al documentului.
• Crearea unei priviri de ansablu asupra intregului document, ceea ce ne contureaza din nou ideile principale.

3. Putem sublinia si lua notite in timp ce citim.

Ustensilele necesare? Un marker si un caiet. Folosirea unui marker ne va ajuta sa subliniem informatiile cele mai importante. De asemenea, putem nota anumite cuvinte cheie care ne vor ajuta sa ne amintim detalii ale intregului text.

Si in acest caz, este important sa ne gandim la intregul text. La fiecare pagina, ar trebui sa ne dam singuri un test prin care vedem daca am integrat corect informatiile subliniate.

4. Sa gandim in imagini.

Poate ca o imagine nu valoreaza cat o mie de cuvinte, insa cu siguranta poate capta esenta a sute de cuvinte. Mai mult decat atat, ne este mult mai usor sa memoram imaginile decat cuvintele. Astfel, imaginile sunt mai usor de memorat atunci cand pot fi grupate sau atunci cand sunte legate intre ele pentru a putea spune o poveste.

5. Sa repetam pe masura ce inaintam.

Este indicat sa citim fragmente mici si sa facem o pauza pentru a reusi sa integram informatia. Pentru a repeta ceea ce memoram, putem vedea cate imagini mentale putem reconstrui. Putem repeta informatia in fiecare zi, ajutandu-ne de imaginile prezentate.

6. Sa repetam la putin timp dupa ce am terminat de citit.

O data ce sectiunea de citit se incheie, putem repeta ceea ce am invatat. Este bine sa evitam lucrurile care ne distrag si sarcinile multiple deoarece acestea intrerup procesul care consolideaza memoria pe termen lung.

Repetarea poate fi realizata de cel putin doua ori intr-o zi astfel incat informatia sa fie memorata.

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *