Ne dorim sa fim bogati, si printre ceea ce cautam, banii si dragostea ocupa un loc predominant. Dar ce inseamna cu adevarat bogatie: detinerea unei case frumoase, a unei mari averi sau o casatorie plina de dragoste? Ori se gaseste mai degraba in multumirea de sine? In realitate, bogatia este interioara.
Celelalte forme materiale contribuie doar la fericirea noastra interioara, nu o constituie. Altfel ar insemna ca toti oamenii instariti si cu o casnicie buna sa fie exemple de fericire, ceea ce este departe de adevar.
Inainte de a ne cufunda in rugaciuni de toate felurile catre Dumnezeu sau catre Univers pentru a ne acorda, ca un tata iubitor sau ca un mos Craciun binevoitor, bunurile cerute, nu ar fi mai intelept sa recunoastem mai intai bogatiile de care ne bucuram deja?
In fiecare zi, constat ca la nivelul nevoilor mele de baza, supravietuirea este mai mult decat asigurata. Pretuiesc avutul meu de hrana, adapost, prietenie, relatii, bunuri culturale si libertate. Astfel, devin constient ca viata mea este deja completata de o bogatie pe care o pot degusta pana la satietate. Aceasta constientizare ma destinde, deoarece realizez ca am o viata mai degraba plina. Asta ma ajuta sa-mi precep soarta in mod diferit.
Cand un om nu intelege bogatia existenta deja in viata sa, el risca sa ramana in pozitia de victima care cere mereu mai mult. Intr-o lume in care bunastarea este in mod inegal impartita, analog cu bunurile materiale, 5% dintre noi posedam bogatie interioara. Nu poate avea loc redistribuirea resurselor decat daca noi renuntam la insecuritatile noastre materiale. Cand vom realiza abundenta veritabila interioara, vom accepta sa impartasim mai usor.
Ar fi atunci incorect sau egoist sa ne dorim mai multi bani si mai multa dragoste? Nu, este normal sa ne imbunatatim propria viata. Mai interesant insa este sa aflam motivatia din spatele dorintei.
Spre exemplu, imi doresc sa fiu proprietarul unei case mari. De ce? Pentru a avea un statut social mai bun sau pentru a satisface nevoia de spatiu pe care o am din copilarie cand imparteam camera cu mai multi frati? Daca asta e cazul, risc sa nu ajung la bunastarea sperata deoarece ea serveste in principal la a-mi imbunatati imaginea si la a-mi asigura o anume siguranta. Din contra, daca voi cauta in esenta persoanei mele, atunci imi pot imagina ca dorinta mea ar putea servi la dezvoltarea mea personala si a celorlalti. Casa imi poate permite sa primesc oamenii cu bratele deschise, poate fi un refugiu fata de aglomeratia zilnica, pot da petreceri in cinstea prietenilor mei, poate deveni un loc de intalnire pentru familia noastra numeroasa.
In felul acesta, un vis materialist se umple de un inteles si se deschide spre utilitatea sociala, fiindca abundenta este deja in fiecare. Intr-o asemenea perspectiva, dorintele materialiste sau amoroase devin un mediu ce favorizeaza o expresie personala si esentiala. La fel si in cazul dragostei. Ce anume nu va place in viata voastra de burlac, ce ati vrea sa schimbati? Va doriti o relatie doar pentru a va simti in siguranta? Ce ar aduce o noua relatie in plus in viata voastra, ar avea beneficii familiale, sociale sau spirituale, va contribui la ceea ce sunteti voi? Cum ar favoriza o relatie libertatea voastra interioara? Este important sa va puneti aceste intrebari deoarece, daca va uitati in jurul vostru sau in relatiile anterioare, nu e deloc sigur ca relatiile ajuta la eliberarea de proprile conditionari psihologice. Din contra, ele creeaza adesea noi atasamente si noi inlantuiri.
E vorba atunci despre a visa in mod corect, in functie de esenta ta profunda si intr-un mod deschis fata de altii. In cele din urma, inainte de a cere, trebuie sa daruiesti. Trebuie sa oferi prezenta ta plina de dragoste lumii, bogatia ta interioara. In acest gest de daruire, ne setam deja pe frecventa dragostei si bogatiei; atunci le vom atrage mai usor. Daca mai e nevoie in acel moment, bineinteles!
Articol scris de Cristina Cornescu, utilizator Aimee.ro., resurse pentru dezvoltare personala si evolutie spirituala
http://cristinasblog.wordpress.com