Insemnand in traducere “vant si apa”, Feng Shui este o straveche stiinta chinezeasca, care imbina crezuri mistice, astrologie, folclor si reguli de bun-simt. Se bazeaza pe intelegerea chinezeasca asupra curgerii dinamice a energiei prin intregul Univers si ne indeamna sa traim in armonie cu mediul inconjurator.
Practica Feng Shui se ocupa de captarea liniilor de energie favorabila pe care chinezii le numesc “suflul cosmic al Dragonului” sau Sheng Chi. Liniile de energie favorabile au o traiectorie sinuoasa. La polul opus, se afla liniile de energie nefavorabila care reprezinta “suflul ucigator” (Shar Chi).
Ele se mai numesc si “sageti otravitoare” si e recomandat sa nu dormim, sa nu stam, sa nu lucram si sa nu locuim in locuri atacate de acest suflu distrugator. In textele clasice chineze, Feng Shui este descris ca “influenta cereasca de bun augur, topografie benefica, fapte omenesti armonioase.” Acestia sunt cei trei factori principali care contribuie la un Feng Shui favorabil.
Filosofia fundamentala Feng Shui este simpla: „Traieste in armonie cu elementele naturii. Du-ti traiul in locuri in care aceste elemente sunt in echilibru si asaza-te pe liniile de energie favorabila ale Pamantului. In acest fel, vei pune in miscare energiile invizibile, dar puternice ale mediului natural, facandu-le sa lucreze din plin in favoarea ta, pentru a-ti aduce noroc cu carul si pentru a te feri de ghinion, sanatate precara si ocazii pierdute.”
Ca si alte traditii si practici chinezesti, si aceasta se bazeaza pe existenta principiilor primordiale aflate in opozitie, Yin si Yang. Ele se afla intr-un flux permanent, creand schimbare si impreuna alcatuiesc „Tao-Calea, eternul principiu al armoniei ceresti si terestre. Yin este principiul feminin, este pasiv, si este asimilat cu urmatoarele elemente: intuneric, luna, noapte, pamant, apa, iarna, frig, tigru. Yang este principiul masculin, activ, si este asimilat cu lumina, soarele, ziua, cerul, muntii, vara, caldura si ca animal cu dragonul.
Realizarea unui Feng Shui favorabil este strans legata de obtinerea unui echilibru intre elementele Yin si Yang. Dragonii sunt de o deosebita importanta, fiind simbol al sortii norocoase. Este ideal ca dragonul verde sa fie plasat in est sau in partea stanga a casei, iar tigrul alb trebuie asezat in partea dreapta sau in partea de vest a casei.
Pentru cei aflati la inceput, este esential sa inceapa cu intelegerea principiilor si simbolurilor semnificative care guverneaza practica. Cele doua principii care sunt de cea mai mare importanta: conceptul suflului cosmic sau Chi si cele cinci elemente si realtiile dintre ele.
Suflul cosmic sau „Chi” reprezinta energia si forta vietii iar scopul de baza in Feng Shui este captarea acestui Chi vital si folosirea lui in beneficiul omului. Acest Chi ese izvorul prosperitatii, al pacii, bogatiei, cinstei si santatii.
Cele cinci elemente:pamant, lemn, foc, metal si apa interactioneaza si creeaza si ele energii pozitive sau energii negative: focul este rosu, reprezinta vara si sudul, apa estede culoare negru-albastrui, reprezinta iarna si se afla in nord, lemnul este estul si reprezinta culoarea verde si primavara, metalul alb simbolizeaza vestul si reprezinta toamna iar pamantul este elementul central, este galben sau cafeniu. Putem tine cont de interactiunea elementelor: de ex., nu e benefic pentru cineva nascut intr-un an de foc sa aiba in casa prea multa apa; asadar, trebuie evitata prezenta bazinelor, fantanilor, acvariilor si a obiectelor colorate in albastru, pentru ca apa distruge focul.
Simbolul Pa Kua este un simbol de referinta din practica Feng Shui: este un simbol de forma octogonala care corespunde celor patru puncte cardinale ale busolei si celor patru subdirectii. Este folosit pentru protectia impotriva sagetilor otravitoare si altor structuri vatamatoare.
Exsita foarte multe accesorii pe care le putem folosi pentru a ne imbunanti diferite aspecte din viata:
• obiecte stralucitoare, lumini, oglinzi, obiecte de cristal
• obiecte care intruchipeaza vietuitoare: plante, flori, acvariu, iaz cu pesti
• obiecte care produc sunete: clopotei de vant, xilofoane
• obiecte grele care simuleaza Yang-ul: bolovani, sculpturi, pietre, statui
• obiecte lungi si goale pe dinauntru – fluiere din bambus, clopotei din vant.
Pentru familie si bogatie: pune plante si flori in sectorul de sud-est al casei; plantele trebuie sa fie sanatoase, fara tepi sau ghimpi (cum sunt cactusii). De asemenea, acvariile puse in aceste zone sunt foarte benefice.
Pentru cariera: un bol cu pestisori in sectorul de nord al casei aduce ajutor in cariera. Atentie insa :un acvariu prea mare iti poate “ineca” perspectivele!
Clopoteii de vant instalati in sectorul de vest /nord-vest sporesc norocul copiilor iar cristalele asezate in coltul de sud-vest si cel de nord-est vor activa casnicia.
Pentru alte detalii despre practici si principii Feng Shui, consultati „ Ghidul practic ilustrat de Feng Shui – Cum sa aplici secretele intelepciunii chineze pentru sanatate, bogatie si fericire”, Lillian Too, Pro Editura si Tipografie.