Top 5 calitati ale unui om fericit si implinit

Publicat: 28 ianuarie 2015
Comentarii: 1 Răspunsuri

Am cautat in lung si-n lat informatii care sa ma invete ce inseamna sa fii un om fericit si implinit.

De la Tony Robbins, Dale Carnegie, Eben Pagan, Stephen Covey, Richard Bandler si alti autori care au cautat sa ofere lumii lucruri valoroase, am reusit sa invat si sa aplic diferite informatii care pot fi rezumate in acest top 5 calitati ale unui om fericit si implinit.

Aceasta calatorie a inceput in 2006 si pot spune ca aceasta stare de implinire/fericire, este o chestiune de alegere.

 1.      Relatii

Dale Carnegie pune accent pe acest subiect intr-una din cartile sale deja renumite: “Secretele succesului: Cum sa va faceti prieteni si sa deveniti influent”.

Acest subiect este unul sensibil pentru mine pentru ca o buna perioada de timp, nu-mi prea pasa de relatiile cu cei din jurul meu. “Iti place de mine, bine! Daca nu, PA!”. Stiu, asta-i usor de facut si unii oameni recomanda o astfel de atitudine.

De asemenea, sunt oameni cu care nu merita sa-ti petreci timpul. Problema este ca, avand o astfel de gandire mai mereu, risti sa nu mai citesti corect feedback-ul care-l primesti din exterior si poti incepe sa arati mereu cu degetul catre “ceilalti” si aproape deloc catre tine.

Pentru a pune bazele unei afaceri si pentru a avea parte de relatii autentice cu oamenii din jur, mi-am dat seama ca este foarte important sa am urmatoarele calitati si cunostinte: care sunt bazele unei comunicari eficiente, cum sa am un mindset flexibil, inainte de a comunica,  cum sa invat sa ascult, cum sa ma transform intr-o prezenta placuta, cum sa directionez o conversatie/interactiune, cum sa-l inteleg mai bine pe cel de langa mine. Nu in ultimul rand, modul in care ma raportez la lumea din jurul meu.

Pe parcurs ce am invatat si am aplicat, relatiile cu oamenii din jurul meu s-au schimbat fundamental: “persoana cea mai flexibila influenteaza intregul sistem”.

 2.      Comunicare

Acest domeniu se leaga foarte bine cu partea de relatii. Daca stau si ma gandesc bine, este coloana vertebrala atunci cand vrei sa ai parte de relatii de calitate in viata ta, fie in plan personal, fie in plan profesional.

In ceea ce ma priveste, uitandu-ma in perspectiva la modul in care comunicam, imi este rusine. Eram eu cu lumea mea si atat. Pana cand m-am trezit la realitate a trebuit sa intru cu capul direct in zid de cateva ori.

Am luat-o de jos si am construit pas cu pas, caramida cu caramida, invatand, testand si apoi recalibrand modul in care ma comportam. Mi-am dat seama ca eu sunt cel responsabil de ceea ce comunic si daca persoana de langa mine nu intelege, eu trebuie sa fac o schimbare, nu el.

Mi-am rafinat modalitatea de a culege informatii de la cei din jur si modul in care comunic pe limba celui de langa mine. Doar am ascultat si am observat ceea ce spune teoria: unele persoane folosesc predominant verbe vizuale, altele verbe auditive, altele verbe kinestezice si altele verbe nespecifice. Formuleaza mesajul folosind verbele pe care el le foloseste predominant si te va intelege foarte usor.

Inca ceva: “rezistenta semnifica lipsa raportului”

3.      Strategii

Acest cuvant ma duce cu gandul la comandantii de armata din era medievala, care isi coordonau cu atentie trupele pentru a iesi victoriosi. Foarte interesant este faptul ca fiecare dintre noi are strategii, pasi specifici, atunci cand facem ceva foarte bine sau atunci cand facem ceva…mai putin bine.

De exemplu, daca am o strategie prin care fac ceva foarte bine, pot sa o culeg si sa o adaptez intr-un domeniu in care nu ma descurc atat de bine. Haide sa luam un exemplu.

Sa presupunem ca sunt bun la gradinarit. De asemenea, vreau sa ma apuc sa scriu o carte insa nu stiu care sunt pasii prin care ar trebui sa trec. Iau o foaie de hartie si ma gandesc care ar fi pasii prin care as trece daca vreau sa fac o gradina sa arate frumos, din momentul in care aceasta este doar un petec de pamant pana cand este acoperita complet de legume.

Scot o foaie de hartie si notez fiecare pas in parte. Ce materiale imi trebuie, de unde le iau, cat ma costa, ce fac in prima zi, a doua zi, etc. pana cand ajung in ziua in care gradina este frumoasa.

Stiu, sa scrii strategia de mai sus poate dura ceva timp, insa merita. Acum, dupa ce-i gata (nu mai multe de o foaie A4), intr-o coloana paralela scriu in partea de sus a paginii “Start carte” si jos pe pagina, “Cartea-i gata!”.

Acum, uitandu-ma la coloana din stanga care contine strategia de gradinarit, ma gandesc care ar fi echivalentul primului pas. Apoi cum s-ar traduce al doilea pas, care ar fi echivalentul acestuia pentru strategia mea de a scrie o carte. Tot asa, pana cand ajung la sfarsit si astfel mi-am construit o noua strategie de succes.

4.      Acces deplin in lumea ta interioara

Aici poti spune ca isi duc traiul cuvinte si expresii precum “Inteligenta emotionala” si “Inteligenta sociala”.

Mi-a trebuit curaj si determinare sa pot sa ma arunc in namol, sa sap adanc prin mizerii pentru a ajunge la nestemate. Tiparele din trecut si traumele, pot sa devina precum o ghiulea prinsa de picior care nu te lasa sa alergi sau chiar sa zbori.

Unul din tiparele cele mai puternice si mai complexe pe care a trebuit sa-l rezolv suna asa: “Nu-mi dau voie sa am succes”. Asta se traducea printr-o puternica tendinta de autosabotaj, dialog intern cu personaje parentale si emotii dezadaptative.

M-am tavalit, am cazut, am ras, m-am bucurat si am plans. Am parcurs aceasta calatorie in interior pentru ca la sfarsitul acesteia sa ies un om complet schimbat. Este acea calatorie care te elibereaza si iti da putere sa mergi in directia in care simti cu adevarat ca ar trebui sa mergi in viata.

5.      Modelare

“Modelare” este unul din cuvintele speciale care a aparut la inceput cand s-a nascut NLP-ul (Programarea Neuro-Lingivistica). Practic, inseamna capacitatea unui individ sa invete de la altcineva o anumita abilitate. Sa o “modeleze”. Asta nu inseamna ca trebuie sa devii altcineva. Nu, chiar deloc! Ci doar, prin intrebari specifice, poti culege modelul de succes al unei persoane, astfel incat si tu sa poti obtine rezultate similare.

Crezi ca ar avea o aplicatie interesanta in vanzari, echipe de management sau  in care cineva isi exerseaza un hobby foarte bine?

In facultate, am modelat un tip care reusea sa ia doar 10 la examene. Ne-am intalnit, am vorbit, mi-am luat notite, am aplicat si ce sa vezi…pot si eu sa iau 10 la examen. Te asigur ca nu era vorba de vreo tehnica de copiat sau de “fraierit” profesorul. Facultatea in cauza este Automatica si Calculatoare.

Aici se incheie top 5 calitati ale unui om fericit si implinit.

Intre timp, am devenit Trainer NLP. Atunci cand am ajuns sa conturez aceste 5 calitati ale unui om fericit mi-am spus ca este de datoria mea sa dau mai departe acest pachet complet de autocunoastere si schimbare comportamentala pe care ti l-am adus acum si tie la usa.

Usa este deschisa. Trebuie doar sa pasesti mai departe.

 

Vlad Negrilă
NLP Trainer, NLP Master

http://nlppractitioner.calatoriiprinsunet.ro/

  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *