strategia succesului personal
NLP (Programare Neuro-Lingvistica)

Strategia succesului personal

Inainte de a citi acest articol pune-ti o intrebare: ar fi posibil ca un exercitiu simplu, care necesita doar o foaie de hartie si cateva minute din timpul tau, sa iti imbunatateasca in mod semnificativ abilitatea de a obtine rezultatele pe care ti le doresti?

Daca inclini spre un raspuns afirmativ, te invit sa te pregatesti de scris. Daca nu, te-ai putea opri aici… este doar un alt articol care nu te va ajuta cu nimic!

Poate ai observat ca ti-ai format strategii pentru a alege restaurantul la care mergi diseara, pentru a rasfoi o revista, pentru a cumpara o masina sau pentru a face curatenie.

Si de ce faci lucrurile intr-o anumita succesiune de pasi atunci cand sesizezi ca o situatie este similara uneia prin care deja ai trecut? Pentru ca acest lucru iti economiseste timpul necesar pentru a cantari fiecare detaliu.

Pana aici, nimic neobisnuit. Dar te-ai gandit vreodata ca deja ti-ai format si… o strategie pentru succes?

1.Intoarce-te cu gandul acum cinci ani. Ce anume din ceea ce ai realizat intre timp era atunci doar o dorinta vaga, abia conturata, un vis indepartat spre care abia indrazneai sa privesti sau un obiectiv greu de realizat? Ce anume din ce ai obtinut intre timp ti se parea de-a dreptul imposibil acum cinci ani?

Ia-ti cateva minute ca sa alcatuiesti o lista care sa cuprinda toate lucrurile pe care ti le amintesti, mai mari sau mai mici. De care te-ai bucurat atunci cand s-au implinit, de care esti mandru, la care pur si simplu nu te-ai asteptat niciodata sa se intample.

Poate ai un serviciu mai bun, o relatie de cuplu care iti aduce satisfactiile pe care ti le-ai dorit dintotdeauna, ai petrecut o vacanta de neuitat, ai invatat ceva nou…

2.Alege din lista trei dintre lucrurile care ti se par cele mai importante.

3.Noteaza pasii pe care i-ai parcurs pentru a transforma fiecare dintre aceste dorinte in realitate.

Vei observa, poate cu surprindere, ca exista anumite similaritati pe care le poti identifica in toate cele trei cazuri. Chiar daca nu ti-ai stabilit la nivel constient acesti pasi, inconstientul tau a preluat controlul si te-a condus catre succes. Si, asa cum probabil iti dai seama, acesti pasi sunt diferiti pentru fiecare persoana in parte.

Cineva ar putea identifica, de exemplu, ca urmatorii pasi se regasesc in toate cele trei cazuri:
-mi-am focalizat atentia asupra obiectivului, studiind toate aspectele legate de el;
-am cautat ocaziile cele mai potrivite pentru a-l pune in aplicare;
-am investit resure (timp, bani, cunostinte);
-am cautat sa cunosc oamenii potriviti cu ajutorul carora sa-mi realizez obiectivul;
-am asteptat momentul cel mai potrivit pentru finalizarea lui.

4.Alege unul dintre lucrurile pe care ti le doresti in acest moment.

Poate ca te-ai hotarat sa mergi inspre el, dar nu stii inca in ce mod il poti duce la bun sfarsit. Poate ai deja un plan pus la punct. Sau poate ca iti este chiar frica sa visezi ca vei ajunge la el?

Oricare ar fi situatia, treci la pasul urmator, pentru ca ar fi pacat sa identifici o strategie care te-a servit de mai multe ori si sa n-o folosesti, nu-i asa?

5.Aplica strategia pe care ai descoperit-o la ceea ce iti doresti.

In acest fel ii dai inconstientului tau posibilitatea de a recunoaste posibilele asemanari intre situatiile anterioare in care ai avut succes si situatia in care te afli in acest moment, permitandu-i sa preia controlul.

Acest exercitiu nu iti asigura singur succesul, insa este un instrument pretios pe care il poti folosi ori de cate ori iti stabilesti un obiectiv.

de Corina Marin

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *