Reprezentarea interioara in NLP

Publicat: 16 ianuarie 2013
Comentarii: 1 Răspunsuri

In procesul de dezvoltare personala, termenul de ,,reprezentare interioara” care provine din NLP desemneaza o serie de parti care sunt menite sa creeze un intreg prin potrivirea lor impreuna, astfel incat sa ne ajute sa ne cream o perspectiva globala asupra pentru a supravietui si a evolua in realitatea actuala.

Pentru a intelege acest lucru, dar si pentru a intelege cat de diferite sunt reprezentarile interioare ale persoanelor din jurul nostru, sa urmarim acest exemplu:

In momentul in care cineva afirma ca Dumnezeu are 11 tentacule, in loc sa ne grabim sa declaram GRESESTI!, ar trebui sa devenim constienti ca de fapt noi nu stim ce se intampla cu reprezentarile interioare ale persoanei respective. Nu stim care este perspectiva sa asupra lumii, felul in care a ajuns la aceasta concluzie si de ce aceasta constituie o bucata din perceptia lor asupra lumii.

Acesta este momentul in care in loc sa tragem concluzii orbeste in legatura cu perceptiile celuilalt, ne oprim. Ne oprim si cerem atat de la noi insine, cat si de la persoana respectiva o serie de informatii care sa ne ajute sa o intelegem. Pentru a comunica cu ea, este necesar sa stim mai multe despre reprezentarea ei interioara si felul in care se raporteaza la lumea inconjuratoare.
Abia in momentul in care reusim sa ne intrebam ,,Cum functioneaza harta ta mentala?”, incepem sa presupunem ceea ce ea incearca sa ne transmita, directionand astfel vorbele, gesturile si gandurile noastre.

Cuvintele si reprezentarile interioare

Cuvintele sunt reflexia reprezentarilor interioare ale unui individ. Ele nu contin un adevar transpersonal si ele nu exista cu adevarat decat in momentul in care o persoana le converteste intr-o reprezentare interioara. Tocmai de aceea, este important sa le stapanim noi pe ele in loc sa lasam situatia sa abia o intorsatura nedorita. In momentul in care cream o conexiune intre cuvinte si reprezentarile interioare, lucrurile devin mai simple. Iata un exemplu:

Un barbat si o femeie au o discutie in contradictoriu legata de faptul daca este momentul sa se casatoreasca sau nu. Femeia isi doreste sa se casatoreasca si nu intelege de ce barbatul nu ii impartaseste dorinta. La randul sau, barbatul nu vrea sa se casatoreasca si nu intelege de ce femeia isi doreste acest lucru. Intrebati care sunt reprezentarile interioare ale fiecaruia despre casatorie, femeia raspunde ca este ,,cea mai fericita zi din viata unei femei” imbracata in rochie alba, fiind alaturi de barbatul pe care il iubeste cu care va trai fericita pana la adanci batraneti. Totodata, barbatul vorbeste despre lipsa de libertate, despre incapacitatea de a mai merge de fiecare data cand vrea la meciuri sportive, despre faptul ca se simte obligat sa aduca bani in casa, despre copiii pe care nu stie inca daca si-i doreste sau nu.

Asadar, avem o singura propozitie: ,,Hai sa ne casatorim!” si doua reprezentari interioare diferite. Pe de o parte, unul este pregatit sa se abandoneze acestei experiente in totalitate, iar pe de alta parte celalalt pare ca se pierde pe sine.

Schimbarea reprezentarilor interioare

O data ce am observat importanta cuvintelor in ceeace priveste reprezentarile interioare, schimbarea poate aparea cu usurinta.
Sa luam exemplul unei persoane care uraste Craciunul. Intreband-o care sunt reprezentarile ei cu privire la aceasta sarbatoare, aflam ca persoana a fost impinsa in avalansa cumparatorilor frenetici, ceea ce a epuizat-o si a determinat-o sa nu se mai gandeasca la repetarea experientei. De asemenea, colindele se repetau in mall-uri, iar mirosul de brad era prea puternic pentru a-l suporta.

Modalitatea prin care putem schimba aceasta experienta neplacuta este anularea ei printr-o alta experienta (pozitiva, de aceasta data) astfel incat persoana sa asocieze Craciunul cu amintiri placute, ceea ce ii va schimba comportamentul, sentimentele si senzatiile in legatura cu aceasta sarbatoare.

Inainte de a merge pana acolo, putem intreba pur si simplu persoana respectiva: ,,Iti poti imagina faptul ca alte persoane au experiente diferite de tine in legatura cu aceeasi situatie?” O putem intreba ce parere are despre o persoana care iubeste Craciunul, fortand-o sa priveasca si din alt punct de vedere decat cel personal.

Atfel, intelegand reprezentarile interioare ale unei persoane, avem capacitatea de a o ajuta sa schimbe anumite experiente traumatizante sau pur si simplu sa-si schimbe harta mentala pentru a introduce o serie de noi componente ale realitatii si a se adapta la cerintele acesteia.

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *