Daca multi dintre noi credem ca este usor sa fii lider, poate ca ar trebui sa analizam inca o data aceasta afirmatie.
Fiecare lider se confrunta cu propriile credinte limitative, care ii pot dauna pe parcursul carierei sale.
In articolul de fata vom face cunostinta cu miturile leadershipului. Pe scurt, iata care sunt acestea:
1. Mitul pozitiei: “Nu pot conduce daca nu sunt in varful ierarhiei.”
Cand oamenii care cred in acest mit sunt identificati ca potentiali lideri si sunt pusi in mijlocul unei echipe, se simt extrem de inconfortabil daca nu li s-a acordat un titlu sau o functie care sa-i eticheteze ca lideri in ochii celorlalti membri ai echipei.
In loc sa construiasca relatii cu ceilalti si sa-si castige influenta in mod natural, ei asteapta ca un alt lider sa-i investeasca cu autoritate si sa le ofere o functie.
2. Mitul destinatiei: “Cand voi ajunge in varf, atunci voi invata sa conduc.”
Daca vreti sa reusiti, trebuie mai intai sa aflati tot ce se poate despre leadership inainte de a va asuma o asemenea pozitie.
Leadershipul autentic se invata in transee. A conduce cat pot de bine oriunde se afla, asta este ceea ce ii pregateste pe lideri pentru o responsabilitate mai mare. A deveni un bun lider este un proces de invatare continuu.
Daca nu va puneti in aplicare abilitatile de leadership si pe cele decizionale cand miza e mica si riscul scazut, probabil ca veti da de probleme la un nivel mai inalt, unde costul greselilor este mare, impactul este imens si expunerea la risc este cu mult mai ridicata.
3. Mitul influentei: “Daca as fi in varf, atunci oamenii m-ar urma automat.”
Oamenii care nu au experienta in leadership au tendinta de a supraestima importanta unei functii de conducere. Acesta era si cazul menajerei presedintelui Wilson. Credea ca leadershipul era o recompensa pe care cineva important o putea oferi.
Dar influenta nu functioneaza astfel. Puteti acorda cuiva posibilitatea de a se afla pe o anumita pozitie, dar nu ii puteti da si calitatea de leadership. Puterea de influenta trebuie castigata.
4. Mitul lipsei de experienta: “Atunci cand voi ajunge in varf, voi avea totul sub control.”
Fara experienta de a fi persoana din varful unei organizatii, veti supraestima foarte usor gradul de control pe care l-ati avea daca ati fi in top. Cu cat va duceti mai sus – si cu cat este mai mare organzatia – cu atat mai mult veti intelege ca organizatia este controlata si de alti factori.
Mai mult ca oricand, atunci cand va veti afla in varf, veti avea nevoie de fiecare farama de influenta de care dispuneti. Pozitia avuta nu va ofera control total – sau protectie.
5. Mitul libertatii: “Cand voi ajunge in varf, nu voi mai fi limitat.”
Oricine a avut o companie sau a fost liderul de varf al unei organizatii stie ca aceste idei nu sunt nici mai mult nici mai putin decat fantezii. A fi lider de top nu inseamna ca nu aveti limite. Nu inlatura pragul potentialului vostru.
Cand avansati intr-o organizatie, greutatea responsabilitatii voastre creste. In multe organizatii, pe masura ce urcati pe scara ierarhica, veti descoperi ca gradul de responsabilitate creste mult mai rapid decat gradul de autoritate cu care sunteti investit.
6. Mitul potentialului: “Nu imi pot atinge potentialul daca nu sunt liderul principal.”
Realitatea este ca multi oameni nu vor fi niciodata lideri de varf intr-o organizatie. Cu toate acestea, oamenii ar trebui sa se straduiasca sa ajunga in varf pentru ei insisi, nu pentru o organizatie. Fiecare dintre noi ar trebui sa depuna efort pentru a-si atinge propriul potential, nu neaparat sa obtina biroul cel mare.
7. Mitul totul sau nimic: “Daca nu pot ajunge in varf, atunci nici nu voi incerca sa conduc.”
Nu este nevoie sa fii conducatorul sef pentru a realiza ceva important. Leadershipul nu este facut sa implice ideea totul sau nimic. Daca a fi intr-o pozitie, alta decat cea de top, v-a cauzat mari frustrari, va rog sa nu renuntati. De ce?
Pentru ca puteti avea un mare impact de oriunde din organizatie, chiar daca va confruntati cu obstacole in plus.
Resurse: Lider la 360 de grade John C. Maxwell