mintea
NLP (Programare Neuro-Lingvistica)

Mintea minte – schimbarea obiceiurilor proaste prin NLP

Precum un computer care depoziteaza foarte multe informatii, mintea noastra este deseori corupta de o serie de ganduri si obiceiuri nefolositoare.

NLP-ul ne ajuta sa experimentam lumea prin intermediul simturilor noastre, ceea ce primim din exterior (ceea ce vedem, auzim, simtim, mirosim sau gustam) ajungand sa fie tradus prin intermediul perceptiilor noastre.

Fiecare dintre noi detine un obicei pe care cu siguranta ar vrea sa il schimbe. Fie ca mancam prea multa ciocolata, facem prea putine exercitii fizice, amanam, sentimentul general este ca aceste obiceiuri apar de nicaieri. De fapt, aceste obiceiuri ne conditioneaza in mod constant catre alte actiuni.

De exemplu, obiceiul de a manca mancare nesanatoasa vine din conditionarea sistemului nervos care este programat sa inteleaga ca mancarea nesanatoasa este atat foarte gustoasa si ne ajuta sa ne simtim foarte bine. Simplul fapt ca mancarea nesanatoasa trimite un semnal sistemului nervos determina ca noi sa actionam ca atare. Chiar daca in prima instanta nu ne intereseaza prea mult acest aspect, pe masura ce se intensifica, ajungem sa ne dorim sa il schimbam pentru totdeauna.

Si apoi incepem sa ne intrebam: de ce oamenii nu schimba obiceiurile proaste?

Deoarece multi dintre noi consideram ca suntem intepeniti in aceasta situatia si avem credinta limitativa ca nimic nu poate fi schimbat in legatura cu obiceiurile proaste. Mai mult decat atat, unii dintre noi plecam de la preconceptia ca in cazul in care ar fi totusi o schimbare, aceasta ar fi temporara, asa ca de ce ne-am deranja sa schimbam ceva ce oricum va reveni? Aici avem de-a face cu o conditionare a neuronilor si este imperativ sa schimbam intreg sistemul nostru de gandire.

Ceea ce trebuie sa intelegem este ca fiecare obicei apare din cauza:

• Gandurilor care ne trec prin minte
• Mecanismelor declansatoare
• Felului in care ne programam mintea sa reactioneze la anumite sentimente

De exemplu, sa ne imaginam ca dorim sa renuntam la a mai manca ciocolata. Pentru inceput, trebuie sa ne schimbam gandurile si rezultatul gandurilor pentru a evita aceasta actiune. Logica nu determina actiunea. Daca acest lucru era adevarat, atunci fiecare persoana din lume ar fi fost capabila sa-si controleze obiceiurile.

In momentul in care vedem o ciocolata ne cream o serie de imagini legate de cum ar fi daca am manca-o. Acesta este mecanismul declansator in NLP. Probabil deja ne imaginam cum savuram gustul, cum ciocolata miroase atat de bine, cum se topeste in gura noastra si asa mai departe. Difera aceasta actiune de la persoana la persoana? Cu siguranta da si tocmai de aceea preferintele noastre nu se potrivesc cu ale celor din jur. Acest lucru este posibil datorita felului in care fiecare percepe aceasta actiune conform propriului sistem de gandire in procesul de dezvoltare personala. In momentul in care cream aceste reprezentari favorabile in mintea noastra, avem tendinta de a fi motivati sa actionam imediat si sa luam o ciocolata, sa o mancam imediat si apoi sa ne simtim vinovati.

Schimbarea obiceiului

Pasul 1: Schimbarea modului in care percepem mecanismul declansator.

In acest exemplu, ciocolata este mecanismul declansator, iar noi il percepem intr-o anumita modalitate. Mirosul placut, faptul ca ciocolata se topeste in gura si asa mai departe. Ideal este sa schimbam toate aceste perceptii asupra simturilor: mirosul ciocolatei sa fie unul neplacut, bucatile de ciocolata sa se sparga greu in gura si asa mai departe.

Pasul 2: Intensificarea noului sentiment.

In momentul in care am schimbat perceptia asupra mecanismului declansator, celelalte sentimente se schimba automat. Nu mai exista o dorinta impulsiva de a lua ciocolata si de a o manca. Mai mult decat atat, avem o cu totul alta perceptie despre acelasi obicei.

Pasul 3: Instalarea noii identitati

Sentimentele si credintele se datoreaza identitatii noastre. Nu reusim sa ne oprim dintr-un obicei (auto)distructiv deoarece ne vedem pe noi tinandu-ne cu dintii stransi de acest obicei. Asadar, o data ce ne-am oprit din a ne agata de acest obicei, este important sa intelegem ca am schimbat acest tipar si ca noul tipar este mult mai puternic decat celalalt. Aceasta stare ne va oferi siguranta ca am renuntat la un obicei vechi si daunator.

 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *