Imaginea de sine este unul din cei mai importanti factori care ne influenteaza succesul in viata.
Cartea cu titlul “Psihocibernetica-Imaginea de sine: cheia spre o viata mai buna” este scrisa de dr. Maxwell Maltz si este o carte esentiala care trateaza conceptul de imagine de sine dintr-o perspectiva stiintifica, bazata pe programare neuro-lingvistica (NLP).
Este evident faptul ca fiecare dintre noi are o imagine de sine care sta la baza reactiilor, comportamentelor si actiunilor noastre. Imaginea este expresia propriilor noastre convingeri. Toate convingerile sunt formate la randul lor din sentimente, succese, esecuri, experiente trecute si sedimentate in mintea noastra. Din toate aceste lucruri se naste imaginea de sine-cea care ne poate propulsa inspre atingerea propriului potential sau cea care ne poate trage inapoi si tintui la un nivel cu mult sub potentialul nostru.
Dr. Maxwell Maltz lanseaza prin intermediul acestei carti termenul de “psihocibernetica” care vine intr-un fel sa continue cercetarile de programare neuro-lingvistica si sa promoveze un nou concept referitor la felul in care functioneaza creierul uman.
Fiecare persoana poseda un mecanism interior, asemanator unui computer , care o poate propulsa pe drumul spre succes. Creierul si sistemul nervos formeaza un servomecanism pe care il folosim si care functioneaza asemanator unui computer electronic. El este un sistem de ghidare pe care il putem folosi pentru a avea succes si pentru a ne desavarsi procesul de dezvoltare personala.
Prima cheie pentru a accesa acest servomecanism este folosirea imaginatiei. Intotdeauna, sistemul nostru nervos reactioneaza conform cu ceea noi gandim sau ne imaginam ca este adevarat. Sistemul nervos nu distinge diferenta dintre o experienta imaginata si una reala. El reactioneaza automat la informatia pe care o transmitem din creier.
Analizand acest adevar stiintific, putem actiona ca si cum am avea succes déjà si putem asftel atrage succesul in viata noastra. Acest lucru ne poate deschide o noua usa la nivel psihologic pentru a dobandi noi capacitati, succese si stari de fericire.
Putem avea totul daca folosim eficient in viata noastra principiul vizualizarii si beneficiile imaginatiei. Singurul secret consta in a avea o imagine mentala clara si corecta a ceea ce vrei sa reusesti.
Un alt pas important pe care este necesar sa il facem ca sa reusim sa ne cream o imagine de sine pozitiva este dehipnotizarea de falsele convingeri.
Fiecare om este hipnotizat intr-o oarecare masura, atat prin vorbele negative spuse de ceilalti si care au un mare impact asupra noastra, cat si prin convingerile negativesi credintele limitative pe care le-am dobandit si le-am manifestat in viata noastra prin autorepetare.
Putem spune fara sa gresim ca fiecare om isi traieste macar o parte din viata sub imperiul hipnozei sau al autohipnozei, actionand conditionat de ceea ce cred ceilalti si de ceea ce crede el ca poate , bazandu-se insa pe realizarile trecute si nu pe adevaratele dorinte.
Cu ajutorul hipnozei, putem transforma un campion la haltere care ridica in mod normal peste 200 kg intr-un om neputincios, care nu mai poate ridica nici macar cateva kilograme.
Asadar, ideile de tipul “nu pot, nu sunt in stare, n-am mai facut niciodata asta, nu merit, nu sunt asa de bun ca X” sunt idei cu putere de autohipnoza pe care trebuie sa le uitam si sa le contrabalansam cu idei pozitive, care sa ne propulseze spre reusite in toate domeniile.
Pe langa aceste principii, extrem de importante sunt carateristicile unei personalitati de succes. Care sunt asadar reperele la care trebuie sa ne raportam atunci cand incercam sa avem o imagine de sine mai buna si sa ajungem niste oameni de succes?
1. Directia . “O bicicleta isi mentine echilibrul doar atata vreme cat se indreapta spre ceva. “ Omul este un mecanism de urmarire a unui scop. Cand si-l atinge, cauta altul si altul si mereu altul.Cand nu avem un scop, ne simtim pierduti, nu avem satisfactii si suntem pe jumatate morti.
2. Curajul
Nu este suficient sa ai o directie si un scop. Este extrem de important sa ai si curajul sa actionezi. Curajul nu exista insa in absenta fricii, ci este chiar existenta fricii si depasirea ei. Si nu este neaparat vorba de fapte eroice. De cele mai multe ori, cea mai admirabila forma de curaj se afla in lucrurile marunte ale vietii zilnice si trebuie descoperit dincolo de aparentele normalitatii.
4. Increderea in sine
Increderea se bazeaza pe experienta succesului. Putem incepe cu succese la scara mica care sa ne ajute sa obtinem succese pe scara mai mare. Vestea buna este ca avem sanse sa fim persoane de succes si cu incredere in sine chiar daca am trait pana acum o viata plina de nereusite si insuccese. Putem alege incepand de astazi sa ne comportam ca si cum am avea incredere in noi si succesul va veni fara indoiala.
Esecurile din trecut nu conteaza!!! Ele trebuie folosite ca o posibilitate de a invata si trebuie alungate repede din gand. Sa cautam in trecut cea mai mica si mai insignifianta reusita, sa amplificam si sa aducem in viata noastra din prezent emotiile reusitei si bucuria increderii in sine pe care le-am experimentat candva.
5. Acceptarea de sine.
Succesul real nu este posibil pana in momentul in care cineva se accepta pe sine asa cum e si nu renunta la prefacatorie. Acesta este cel mai mare triumf al unei persoane in aceasta viata: a se accepta pe sine neconditionat, cu iubire, indiferent de greseli si dezamagiri. In momentul in care ne acceptam, sinele este ceea ce a fost dintotdeauna si tot ceea ce poate fi vreodata. Insa perspectiva noastra asupra lui este total schimbata.
Cand ne acceptam pe noi insine, ne dam seama ca suntem mai buni, mai intelepti si mai puternici decat am realizat pana atunci ca suntem. Nu avem dintr-o data calitati mai mari, ci le scoatem la iveala pe cele care déjà existau. Ar fi util sa intelegem ca noi nu ne identificam cu greselile noastre. Punctele negative din viata noastra ne apartin, dar nu ne definesc.