Probabil multi dintre voi ati auzit termenul NLP (neuro-linguistics programming, abreviere in engleza), care inseamna programare neurolingvistica.
Oricat suna de ezoteric, fiind pana la urma rezultatul studiilor transdisciplinare din matematica, psihoterapie si lingvistica, NLP poate fi explicat fie drept un ansamblu de tehnici de studiu si aplicabilitate a mecanismelor excelentei umane, fie drept capacitatea de a controla prin metode simple stari mentale si situatii sociale complexe.
Si mai clar spus, NLP descrie ceea ce putem numi arta dezvoltarii personale, te ajuta sa te “programezi” pentru a gandi si a te exprima cat mai plenar, cat mai cu sens pentru tine si pentru cei din jur.
Povestea e bine cunoscuta si o veti gasi mai pe larg in toate cartile de profil: Richard Bandler (matematician si cercetator in terapia gestalt) si John Grinder (lingvist) au studiat in anii ’70 mai multi psihoterapeuti de succes, incercand sa inteleaga prin ce excelau acestia in felul de a-i trata eficient pe pacientii lor si de ce obtineau rezultate mai bune decat colegii lor.
Raspunsul in urma acestui studiu a fost uimitor.
Nu intotdeauna cunostintele sau stapanirea unor principii teoretice e secretul, ci ordonarea anumitor mecanisme mentale si de comunicare prin care obtii succesul dorit, fie ca-ti propui sa te educi pe tine intr-un anumit sens, fie ca vrei sa-ti imbunatatesti relatiile cu ceilalti, fie ca vrei sa atingi obiective profesionale sau idealuri personale.
Tehnicile de programare neurolingvistica studiaza deci mecanismele prin care putem reusi in viata. Acasa, la serviciu, in raport cu noi insine si cu ceilalti.
In Romania, NLP mania – caci asa putem sa descriem acest fenomen mondial in studiul interactiunilor umane – a inceput in anii ’90 cand au aparut primii specialisti (NLP practitioner) in domeniu, diversi traineri, psihologi, profesionisti in vanzari si management de echipe, oameni care au inceput sa transmita vocabularul in continua expansiune a studiilor de programare neuro-lingvistica.
Sa introducem conceptul utilizand termenii unui NLP practitioner este o provocare careia nu i se poate raspunde decat prin intermediul unei carti sau unei serii de carti despre NLP.
Cert este ca NLP mania a fost provocata de un val de interes, exista site-uri, cursuri, traininguri dedicate pe acest subiect – totul dintr-un motiv foarte simplu: tehnicile de programare neuro-lingvistica propun solutii ample pentru dezvoltarea personala a individului.
Ca dorim sa devenim mai buni profesionisti la serviciu, parteneri mai activi in cuplu, oameni mai impliniti si mai fericiti in viata, tehnicile de programare neuro-lingvistica vin sa ofere solutii in acest sens.
In principiu, studiind aceste tehnici, la inceput la un nivel de baza iar apoi la un nivel avansat, de NLP practitioner, putem astepta atingerea a o serie de obiective – cheie din procesul de dezvoltare personala:
– Invatam sa comunicam mai eficient;
– Stim sa ne automotivam si sa ne pastram motivatia;
– Ne obisnuim sa gandim pozitiv, la modul activ, nu doar declarativ;
– Reusim sa schimbam fundamental comportamente – pe ale noastre si pe ale celorlalti.
– Traim viata pe care ne-o dorim, ne implinim ca oameni si gasim fericirea.
Dobandirea vocabularului de specialitate nu este un lucru care trebuie sa va descurajeze.
Putina lectura aplicata pe subiect si participarea la un curs de NLP va trezi cu siguranta NLP mania din voi si, mult mai important, va poate oferi sanse reale pentru a gasi raspunsuri la probleme cruciale din existenta fiecaruia.