conflictul interior si incongruenta in nlp
NLP (Programare Neuro-Lingvistica)

Conflictul interior si incongruenta in NLP

Conflictul interior care ne da batai de cap fiecaruia dintre noi poate fi adesea un rezultat al incongruentei.

Acest termen regasit in NLP are in prim plan starea de a fi in contradictie cu propria fiinta. Atunci cand ne dorim sa facem o schimbare legata de propria fiinta, aceasta poate avea efecte benefice in momentul in care suntem in armonie cu noi insine, avand posibilitatea de a ne dedica in totalitate schimbarii.

Conflictul interior rasare in momentul in care exista o evidenta discrepanta intre doua lucruri pe care ni le dorim in acelasi timp, dar pe care nu le putem realiza simultan. Un exemplu apare atunci cand cineva ne cere o favoare. Suntem pusi in situatia de a alege sa le facem lor pe plac sau de a continua ceea ce faceam in momentul respectiv. De asemenea, intervine si limbajul nonverbal care se prezinta la fel de contradictoriu. Chiar daca spunem ,,Da”, tonul vocii sau limbajul trupului ne pot trada lipsa de entuziasm.

Un alt exemplu in care conflictul interior interactioneaza cu incongruenta este atunci cand nu reusim sa hotaram care este propria parere dintre doua pareri contradictorii. De exemplu, o parte din noi isi doreste sa faca miscare, in timp ce o alta parte ar iesi cu prietenii intr-un local. Astfel, ne dorim doua lucruri diferite in acelasi moment al prezentului.

Exista perioade in care interactionam cu persoane care au un comportament incongrunet, ceea ce nu ne permite sa fim siguri de comportamentul nostru in prezenta lor deoarece reactia noastra poate fi inteleasa gresit. De asemenea, ei pot spune ceva, iar expresia lor poate transmite ceva total opus la fel de bine cum pot promite ceva pentru a-si schimba parerea destul de rapid.

In momentul in care intelegem conceptul de incongruenta atat fata de noi insine, cat si fata de ceilalti, ne este mult mai usor sa ne acceptam comportamentul pentru ca mai apoi sa-l schimbam. In ceea ce ii priveste pe ceilalti, avem nevoie sa clarificam nivelul de incongruenta prin a-i intreba care este motivul lipsei lor de entuziasm sau pur si simplu prin a-i intreba ce i-a determinat sa-si schimbe subit hotararea. Este important sa intelegem incongruenta ca pe un motiv ascuns care arata ca mai exista ceva care necesita rezolvare in aceasta situatie.

Niciunul dintre noi nu are un comportament congruent cu fiecare persoana pe care o cunoaste. Felul in care ne comportam cu prietenele noastre difera de felul in care ne raportam la partenerul de viata. Atitudinile noastre fata de parintii, profesorii nostri, doctorul care ne trateaza sau politistul care ne opreste in trafic sunt din nou diferite.

Utilitatea incongruentei

Desi la prima vedere acest lucru pare greu de crezut, atunci cand are un caracter intentional, incongruenta se dovedeste a fi utila.

Ne-am obisnuit sa-i etichetam pe ceilalti in functie de comportamentul lor, de limbajul lor si de capacitatea de a crea asteptari. Insa concluziile pe care le tragem nu sunt adesea cele mai clare deoarece avem tendinta de a judeca o persoana in functie de un anumit context, dar nu vom sti niciodata cum va reactiona daca este pusa intr-o alta situatie.

In momentul in care renuntam la conflictul interior pe care il purtam si alegem un comportamemt incongruent intentional, acesta va fi neasteptat. Dar in momentul in care nu mai actionam conform propriilor patternuri, este momentul sa fim atenti la noi insine, acordandu-ne mai multa atentie noua insine si afland cum sa raspundem noilor alegeri comportamentale.

Sa luam un exemplu:

In ceea ce priveste seductia, incongruenta intentionala poate functiona la fel de bine precum congruenta. Daca exista o competitie mai mare pentru a atrage atentia cuiva, iar raspunsul acelei persoane nu este la fel de puternic ca al tau, incongruenta poate fi folositoare. De ce? Raspunsul este simplu. Atat femeile cat si barbatii isi vor urma curiozitatea. Daca atitudinea pe care o avem nu corespunde asteptarilor celorlalti, iar aceasta atitudine ii intriga pe ceilalti, ei vor vrea sa investigheze deoarece a fost creata o stare de curiozitate emotionala.

Din nou, comunicarea incongruenta poate ,,lucra” si impotriva noastra: de exemplu, atunci cand intalnim pe cineva de care suntem interesati, in loc sa aratam acest lucru, ne prefacem dezinteresati, afisand un comportament deloc similar emotiilor noastre.

Exemplele pot continua in diferite domenii, insa este important sa descoperim felul in care putem folosi conflictul interior si incongruenta pentru a ne gasi echilibrul.

 

 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *