cand persuasiunea devine necesitate
NLP (Programare Neuro-Lingvistica)

Cand persuasiunea devine necesitate

Cu totii suntem constienti de faptul ca granita dintre persuasiune si manipulare este uneori atat de firava incat putem patrunde cu usurinta in tabara opusa.

Dar cum ar trebui sa reactionam in momentele in care exprimarea convingerilor noastre devine o necesitate si se lasa cernuta prin filtrul persuasiunii? Cum ne putem ajuta de aceasta tehnica de programare neuro-lingvistica manifestandu-ne dorintele prin asertivitate, fara nicio intentie de a-I rani pe cei din jurul nostru?

Persuasiunea – arma alba a propriilor nevoi

Exista diferite situatii in viata de zi cu zi in care este necesar sa ne exprimam punctul de vedere pentru a intoarce lucrurile in favoarea noastra. Fie ca dorim sa schimbam rochia proaspat cumparata careia i-am gasit un defect, fie ca dorim o marire de salariu sau o schimbare in relatia de cuplu, este util sa cunoastem anumite tehnici de persuasiune care ne vor fi de ajutor in interactiunea cu ceilalti.

Personal, consider ca persusiunea poate avea doi asi in maneca: atat comunicarea verbala, cat si comunicarea nonverbala. Insa asii pot capata o conotatie mai putin semnificativa atata timp cat nu stim cum sa-I controlam.

Permiteti-mi sa va conving.

Iata care ar fi pasii de care ar trebui sa tinem cont atunci cand dorim sa obtinem ceva:

  • Regula de aur: intotdeauna tineti cont de interlocutorul dumneavoastra. Nu toate tehnicile de persuasiune functioneaza la fel pe diferite grupuri de oameni. Exista o modalitate de a convinge un copil sa renunte la dulciuri in favoarea unei plimbari in natura si intr-o alta maniera ne convingem partenerul sa schimbe canalul de televiziune pe care il urmareste. Asadar, nu uitati cui va adresati.
  • Un compromis…strategic. Sa analizam urmatorul dialog:

Ea: Ar trebui sa luam cina in oras in seara aceasta.
El: Dar am luat-o si aseara si n-ar strica sa economisim niste bani.
Ea: Chiar si asa, ar trebui sa luam cina in oras si apoi sa ne convingem vecinii sa mergem impreuna la un film la cinema.
El: Dar asta ne-ar costa o avere!
Ea: Da, cred ca ai dreptate. Am cheltui foarte multi bani, nu?
El: Da.
Ea: Bine, atunci sa ramana doar cina.
Prezentarea unei situatii care din start o dezavantajeaza pe cea pe care dorim sa o experimentam ne poate ajuta sa obtinem ceea ce ne-am propus.

  • Relaxare, dulce relaxare. Poate cea mai eficienta metoda de a obtine ceea ce ne dorim este sa fim relaxati, sa acceptam situatia de fata asa cum ne este prezentata. Simpla relaxare implica persuasiunea deoarece in ochii celorlalti nu ne aratam disperarea de a obtine un anumit lucru.
  • Empatia este intr-adevar cheia care deschide multe usi. Chiar si in cazul persuasiunii, ne putem cobori usor privirea pe gaura cheii. Ce vedeti? In momentul in care incercam sa intelegem reactiile celeilalte persoane, deja avem o alta viziune a situatiei in care ne aflam si ne raportam altfel la ea.
  • Nu incercati sa ii convingeti pe ceilalti, pur si simplu purtati-va ca atunci cand va manifestati o parere generala. In lipsa subiectivismului, puteti intoarce mai usor lucrurile in favoarea dumneavoastra. Pornind de la exemplul mai sus amintit, o parere neutra despre serviciile magazinului de unde v-ati achizitionat rochia este mai convingatoarea decat un fundal plin de tipete si jigniri. Nu uitati ca aveti intotdeauna posibilitatea de a alege.
  • De la exterior spre interior. Deseori infatisarea si gesturile noastre tradeaza si trairile care exista in adancul fiintei noastre. Cand vine vorba de persuasiune, incercati sa tineti cont de contextul exterior in care va aflati. Nu confundati tinuta pentru un interviu cu aceea pe care ati purta-o la Ateneu. Gasiti aspectele care va avantajeaza si accentuati-le. Desi poate parea ca un om inalt este mai convingator decat unul scund, cautati sa observati si celelalte aspecte implicate. Poate ca glasul puternic al celui din urma are mai multe de spus decat balbaiala celui dintai. Nu uitati ca persuasiunea nu este innascuta, ci se dobandeste in timp.

Asadar, gasiti una din tehnicile mai sus amintite care considerati ca vi se potriveste si puneti-o in practica in viata de zi cu zi. Astfel, veti afla cat sunteti de convingatori si ce anume ati putea imbunatati.

Resurse:

www.wikihow.com

www.rinkworks.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *