basic nlp presupozitii nlp partea a doua
NLP (Programare Neuro-Lingvistica)

Basic NLP – Presupozitii NLP (partea a II-a)

Vi se pare ca de multe ori nu-i intelegeti pe cei din jur?

Ei bine, presupozitiile urmatoare va pot explica de ce este perfect normal sa se intample asa. Si mai interesant este faptul ca ele ofera o cale de a ne intelege mai bine pe noi insine…

5.Oamenii functioneaza perfect

Nimeni nu este “defect”, fiecare actioneaza conform unor strategii pe care si le-a configurat de-a lungul timpului. Uneori aceste strategii nu mai sunt potrivite cu noile situatii, sau ele au fost chiar de la inceput ineficiente. De aceea este foarte important sa stim sa schimbam aceste strategii astfel incat ele sa devina eficiente.

6.Oamenii fac in orice situatie cea mai buna alegere pe care o au la dispozitie

Aceasta alegere este in acord cu harta fiecaruia. NLP ofera metode prin care fiecare isi poate extinde harta, crescand astfel numarul de optiuni pe care le poate avea la un moment dat.

7.Orice actiune are un scop

Nu actionam niciodata la intamplare, ci incercam sa obtinem un anumit lucru – indiferent daca facem aceasta la nivel constient sau inconstient.

8.Orice comportament are in spate o intentie pozitiva

Uneori ni se pare ca oamenii se comporta nepotrivit, ciudat, dar aceasta inseamna doar ca ei isi satisfac nevoile intr-o maniera proprie. De exemplu in spatele unui comportament violent se poate ascunde dorinta de a primi mai multa atentie, in spatele unui comportament rece se poate ascunde frica de a nu fi ranit, in spatele fumatului se poate ascunde dorinta de a fi acceptat intr-un grup etc.

9.Oamenii nu sunt comportamentele lor

NLP face o diferenta clara intre intentia din spatele unei actiuni si actiunea insasi. Atunci cand un om are o alternativa mai buna pentru a-si implini intentia pozitiva, el o va alege pe aceasta.

10.Toate resursele de care avem nevoie se afla deja in noi sau le putem crea din ceea ce avem deja

Nu exista oameni care nu dispun de resurse, ci exista doar oameni care inca nu si-au descoperit toate resursele de care au nevoie.

11.Cand un om a invatat si poate face ceva, potential o pot face si altii

Aceasta presupozitie trebuie, evident, sa tina seama de limitele biologice ale fiecarui om. Daca cineva a reusit un anumit lucru, poate fi modelat si invatat de oricine altcineva – astfel ca ne putem imbunatati performantele, indiferent de domeniul in care se face modelarea.

___________________________

Pentru un experiment practic despre bunele intentii care se ascund in spatele comportamentelor care va provoaca probleme va invit sa cititi articolul Cum poti afla ce vrei cu adevarat?

Mai multe presupozitii in articolul viitor… pana atunci, Happy NLP!

de Corina Marin

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *