basic nlp presupozitii nlp partea intai
NLP (Programare Neuro-Lingvistica)

Basic NLP – Presupozitii NLP (partea I)

Asa cum am scris in articolul anterior, presupozitiile sunt un set de principii care, fiind acceptate ca adevarate, fac ca metoda sa functioneze.

Ele au fost sintetizate din domenii diverse cum ar fi teoria sistemelor, stiinta comunicarii, lingvistica, fiziologie, cibernetica etc.

Surse diferite indica un numar de aproximativ 15 presupozitii principale, iar in afara de acestea exista altele care decurg din ele sau le completeaza.

1.Harta nu este teritoriul

Oamenii nu pot cunoste realitatea asa cum este ea in sine, ci isi formeaza o perceptie asupra realitatii prin intermediul simturilor, prin intermediul credintelor lor si prin intermediul experientelor trecute.

Pentru a intelege mai bine va propun sa ne imaginam urmatoarea situatie:

Vrand sa promoveze turismul rural in zona lor, locuitorii unui sat de munte au hotarat sa faca o campanie pe internet care sa includa si o harta a satului lor.

Au angajat un topograf si cand acesta a terminat harta au constatat ca desi ea era corecta, cuprinzand strazile si principalele institutii, nu se putea vedea faptul ca acele strazi erau marginite de copaci umbrosi, iar pe ele se gasesc case traditionale care de care mai frumoase, mai ingrijite si mai pline de flori, si nici restaurante unde mancarurile te imbiau de departe cu aroma lor.

Au mai angaat cativa totpografi ca sa faca o harta mai completa, si desi acestia au muncit mult, satenii au fost dezamagiti pentru ca muntii care se inaltau semeti de jur imprejur erau doar niste cifre fara rezonanta, cerul de un albastru stralucitor lipsea cu desavarsire de pe noua harta iar pastravii care inotau veseli in paraul care trecea prin mijlocul satului erau pe nedrept trecuti cu vederea!

Ca sa incheiem parabola noastra, imaginati-va ca topografii au muncit si mai mult si au facut o harta in marime naturala, plina de detalii… si satenii au fost tot nemultumiti, pentru ca ea nu reusea sa transmita toata frumusetea si caldura satului si a locuitorilor sai.

2.Fiecare percepe realitatea in mod unic. Cu alte cuvinte, pentru fiecare in parte, harta pe care si-o formeaza este unica.

3.Oamenii actioneaza conform hartilor lor, si nu conform realitatii obiective.

Un scurt exemplu:

Un om intalneste pe o strada un caine. Se apropie de el si ii da ceva de mancare, incercand chiar sa se joace cu el pentru cateva momente, deoarece ii amintea de faptul ca in coplarie a avut si el un caine cu care a petrecut multe clipe minunate.

Un alt om, acelasi caine, aceeasi strada. Omul se sperie de caine, ia o piatra si o arunca spre el, deoarece isi aminteste de momentul cand un caine l-a muscat si a avut de suferit de pe urma acestui lucru.

Modul cum a actionat fiecare dintre oamenii de mai sus a corespuns realitatii obiective? Ea a fost aceeasi! In schimb harta pe care fiecare dintre ei si-a format-o prin simturi, experienta si mod de prelucrare a informatiei in creier a fost diferita.

4.Hartile noastre pot fi modificate mult mai usor decat realitatea.

In ce mod ne poate ajuta concret aceasta presupozitie? Daca amintirile din trecut asupra unui anumit eveniment ne impiedica sa functionam normal putem folosi imaginatia pentru a modifica acest lucru, fapt care este posibil deoare circuitele neurologice pe care le folosesc memoria si imaginatia sunt aceleasi.

Poate ca pare greu de crezut ca ne putem corecta comportamentele nedorite formate datoria unor stuatii neplacute din trecut doar folosind imaginatia… dar NLP a dezvoltat tehnici care fac acest lucru posibil (pe unele dintre ele am sa le prezint in articolele viitoare).

___________________________

Orice presupozitie poate fi verificata aplicand-o unei situatii in care exista o problema. Pentru a verifica presupozitiile de mai sus va propun sa va ganditi la o situatie din viata voastra pentru care inca nu ati gasit o solutie.

1.Cum se modifica felul in care priviti problema daca tineti seama de fiecare dintre presupozitiile prezentate mai sus?

2.Cum se modifica felul in care intelegeti problema daca o priviti din perspectiva unei alte persoane? (unul dintre parinti, un om pe care il admirati, un preot, un psiholog, un actor de comedie etc.)

In articolele viitoare am sa va aduc la cunostinta si alte presupozitii. Pana atunci, Happy NLP!

de Corina Marin

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *