asociere vs disociere in nlp
NLP (Programare Neuro-Lingvistica)

Asociere vs disociere in NLP

In programarea neuro-lingvistica (NLP), termenii de asociere si disociere reprezinta caracteristici ale procesului perceptiei.

Facand diferenta intre acestia si reusind sa-i utilizam in viata de zi cu zi in functie de experientele noastre, vom fi ajutati sa ne analizam si autoanalizam trairile astfel incat sa mai urcam o treapta catre procesul de dezvoltare personala.

Introducere

Termenul de asociere trimite catre perceperea si experimentarea interiorizate, privind faptele din interiorul scenei, indiferent daca aceasta se situeaza in trecut, prezent sau viitor. O stare asociata este aceea in care ne simtim cufundati si inconjurati de o anumita situatie, subiectivitatea avand un rol primordial.

Pe de alta parte, cand spunem ,,disociere” ne referim la o experienta personala, pe care incercam sa o vedem prin prisma unui observator, de undeva din spatele scenei, chiar daca noi suntem personajele principale. De exemplu, atunci cand avem in vedere o amintire disociata, incercam sa ne imaginam ca ne vedem pe noi insine de parca am fi altcineva, exact ca atunci cand vizionam un film.

Asocierea si disocierea sunt inrudite cu Fereastra JoHari , cel dintai proces trimitand la ideea de conectare, de participare aici si acum, in timp ce disocierea se refera la deconectare, crearea constienta a unei distante pentru a castiga o perspectiva obiectiva.

In NLP, abilitatile de a asocia si disocia sunt considerate talente. Una nu este ,,mai buna” decat cealalta, beneficiile si dezavantajele fiecareia depinzand de accesul si flexibilitatea folosirii lor in diferite contexte.

Asocierea este folositoare pentru:

  • A ne bucura de propria persoana, trairea fiecarui moment regasindu-se in caracteristicile de baza ale asocierii.
  • A permite succesului propriei persoane sa se manifeste.
  • Exprimarea experientelor pozitive (de exemplu, atunci cand ne confruntam cu o problema, asocierea ne ajuta sa rememoram toate problemele pe care am reusit sa le rezolvam astfel incat sa prindem curaj in ceea ce o priveste pe cea de fata).
  • A ne accesa resursele interioare.
  • A ne accesa starile pozitive traite in trecut.

Disocierea este folositoare pentru:

  • A rezolva un conflict (ne permite sa avem un control mai bun al situatiei prin punerea unor intrebari obiective.
  • A monitoriza propria persoana.
  • A ne vedea din exterior (prin iesirea din propria fiinta pentru a reusi sa vedem cum altcineva ar analiza situatia respectiva).
  • A ne da posibilitatea de a simti durerea, de a ramane intr-o pozitie de control, de a nu simti emotie legata de o judecata exterioara, de a invata din experientele negative, de a crea starile pe care dorim sa le obtinem si de a actiona cu ingeniozitate.

Va propunem mai jos un exercitiu de disociere:

  1. Sa ne amintim o experienta care ne provoaca tristete sau o alta stare emotionala negativa. Pe masura ce ne-o amintim, trebuie sa fim siguri ca o re-experimentam de parca s-ar intampla chiar acum. Este important sa vedem totul prin ochii si prin corpul nostru, inclusiv sentimentele asociate. Sa fim atenti la orice sunet, incluzand propriul monolog. Este nevoie sa constientizam care este punctul concret in care amintirea ne provoaca durere.
  2. Acum, sa ne imaginam ca ne dam un pas in spate si ne putem vedea pe un ecran. Ne indepartam incetul cu incetul de noi insine incat incepem sa vedem cum imaginea se distanteaza si cadrul se diminueaza. Este nevoie sa indepartam atat de mult imaginea incat in momentul in care o revedem, emotiile noastre sunt deja schimbate. Daca nu dorim sa simtim din nou emotiile pe care le aveam atunci, putem lasa imaginea asa cum este sau sa o aruncam in spatiu sau catre soare.

Asadar, asocierea si disocierea ne invita sa ne privim emotiile, sa le lasam sa se manifeste si totodata sa ne raportam la ele din exterior, oferind o imagine de ansamblu a ceea ce noi suntem.

Resurse:

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *