Cu totii am fost acolo. Undeva, in cartea vietii fiecaruia dintre noi, Creatorul a lasat loc si pentru emotiile negative, insa ne-a dat posibilitatea de a alege cum sa reactionam in fata lor. Frustrarea este, fara indoiala, una dintre aceste emotii. Fie ca poneste de la o simpla comparatie, fie ca ne-am dori sa incercam mai mult, fie ca pur si simplu am inceput o zi cu stangul, aceasta se instaleaza cu usurinta in vietile noastre. Din fericire, o data exprimata, energia acestei emotii poate fi canalizata intr-o directie care sa ne ajute sa evoluam in procesul de dezvoltare personala, cat si in ceea ce priveste managementul timpului si al stresului.
De ce ne frustram?
Iniante de a gasi solutii pentru a inlocui aceasta stare, gasiti mai jos o serie de motive pentru care ne frustram in viata de zi cu zi:
- Existenta unor asteptari nerealistice de la noi insine. Poate ca unii doresc sa devina oameni de stiinta, in timp ce alte persoane isi doresc de mici sa devina modele, desi niciuna dintre aceste categorii nu dispune de backgroundul necesar pentru a dezvolta aceste aptitudini. Multe adolescente au probleme de santate pentru ca vor sa slabeasca din dorinta de a fi modele. Rezultatul poate consta in ore si bani risipiti, iar aici este momentul in care se naste frustrarea. Nu toti suntem meniti sa fim staruri. Avand o parere realista despre noi insine, ne vom crea dorinte pe care sa le putem indeplini.
- Nerabdarea…intr-adevar, rabdarea este o virtute. Chiar daca unii nu se nasc cu aceasta, exista o serie de modalitati prin care o pot dobandi. Pentru a exemplifica, urmariti filmuletul de mai jos. Traducerea in limba romana o gasiti dupa filmulet.
Urmatoarea emotie despre care vreau sa va vorbesc este frustrarea. Aceasta este una dintre preferatele mele pentru ca sunt foarte multe lucruri pentru care sa fii frustrat in viata de zi cu zi, nu-i asa? Dar felul in care vad aceasta emotie, in termenii liberatatii emotionale, este ca viata este o scena a practicii. Putem iesi in lumea de afara, cautand in frustrare o oportunitate de a fi rabdator.
Un lucru pe care trebuie sa il stiti este ca frustrarea nu reprezinta o cheie catre nicio usa. Frustrarea nu reprezinta cheia catre nicio usa. Tineti minte acest lucru: antidotul pentru frustrare este rabdarea. Exista o serie de strategii prin care ne putem imbunatati capacitatile de a fi rabdator. Una dintre acestea, pe care eu o practic in majoritatea timpului , este sa va duceti la cea mai lunga si iritanta coada pe care o gasiti si stati acolo intr-o modalitate diferita. Daca ati observat, exista o modalitate in care oamenii stau la coada: o persoana varsa cutia cu lapte, o alta persoana nu isi gaseste cartea de credit, toti devin din ce in ce mai tensionati, suparati si iritati. Aceasta este modalitatea tipica de a sta intr-o coada.
Dar modalitatea in care eu vad aceasta activitate, in termenii libertatii emotionale, este de a practica rabdarea. Un lucru pe care il puteti face este sa lasati pe cineva sa stea la coada inaintea voastra. Iar cand faceti acest lucru este atat de frumos, este ca si cum ati castigat un milion de dolari, nu o sa va vina sa credeti. Inlaturati toata aceasta tensiune prin faptul ca ii spuneti: ,,Duceti-va inainte”, iar cand stati acolo nu mai sunteti nervosi sau iritati, nu-i impingeti pe ceilalti, ci stati acolo deschisi si binedispusi. Iar cand faceti acest lucru, vreau sa observati ce se intampla cu intreaga coada. Veti vedea ca multimea va incepe sa se miste mai repede. Deveniti astfel, maestrii propriului Univers prin practicarea acestei tehnici. Coada acesta nu este altceva decat un microcosmos al intregului macrocosmos, iar prin practicarea rabdarii intr-un context imediat, apropiat, ajungeti sa o aplicati si in intreaga lume.
- Lacomia. Atunci cand ne dorim prea mult, rezultatul poate fi exact invers asteptarilor noastre. Atunci cand de ajuns nu este niciodata de ajuns, nu vom reusi niciodata sa fim satisfacuti. Poate ca o solutie ar fi sa ne reevaluam anumite aspecte ale vietii si sa vedem ce anume ne determina sa fim in continuare frustrati. Daca sunt lucruri pe care le putem schimba, atunci este nevoie sa cautam o cale de a actiona. In schimb, daca realitatea arata destul de bine, dar noi tot suntem nemultumiti, ar trebui sa ne intrebam ce anume ne determina sa reactionam in aceasta maniera.
- Inexistenta riscurilor. Se intampla ca uneori sa apara o serie de oportunitati in viata noastra, iar noi sa nu profitam de ele din teama de a nu pierde pamantul sigur pe care il avem in prezent sub picioare. Daca nu ne luam inima in dinti pentru a risca in anumite momente, intotdeauna evenimentele din urma vor ajunge sub forma frustrarii in viata noastra. Uneori, este nevoie doar sa indraznim.
Ce putem face?
- Acceptarea realitatii. Sa acceptam ca ceva rau s-a intamplat. Nu are rost sa visam intreaga zi cum ar fi fost daca lucrurile nu ar fi luat intorsatura respectiva. Chiar daca este frustrant, respingerea realitatii nu va micsora frustrarea, ci din contra, o va maximiza. Deci, ce alegem?
- Ne reorientam. Atunci cand suntem foarte nervosi sau tensionati ca ceva nu merge exact cum ne dorim, o solutie ar fi sa ne orientam prezenta activitate catre o alta. In aceste momente, foarte importante sunt activitatile mici in care ne putem implica. Putem lua masuri pentru a depasi frustrarea, dar asta nu inseamna sa ignoram ce se intampla in jurul nostru.
- Impartasirea – mama solutiilor. Poate ca uneori o decizie inteleapta de a face fata unei situatii care ne apasa este sa o povestim cuiva. Nu numai ca acest lucru ne va ajuta sa ne eliberam, dar poate impreuna vom putea gasi si o solutie.
- Care ar fi cel mai rau lucru care s-ar putea intampla? O data ce ne-am pus aceasta intrebare, deja ne aflam la nivel mental fata in fata cu situatia respectiva. Avand in fata ochilor lucrul de care ne-ar fi probabil cel mai teama, ne putem elibera de tensiunea provocata de acea situatie.
- Indentificarea unor posibile solutii. Daca deja ne doare capul si suntem siguri ca limpezimea cu care vedeam o problema s-a transformat de mult in apa tulbure, este cazul sa luam o pauza in care sa ne gandim efectiv la o serie de solutii care ne-ar fi de folos. Trecand chiar si anumite rezolvari care par minore, putem clarifica problema cu care ne confruntam si poate chiar vom reusi sa gasim o solutie.
- Sa citim ceva amuzant. Exista o serie de reactii pe care fiecare le poate avea vis-à-vis de frustrare. Daca unii aleg sa se ingroape tot mai adanc in groapa in care au intrat, altii pot alege sa vada partea amuzanta a acestei situatii. Pur si simplu cititi ceva care stiti ca va binedispune sau vedeti un filmulet amuzant. Inlaturarea tensiunii prin ras va poate ajuta sa vedeti altfel problema.
- Faceti o plimbare. Iesirea in aer liber este mai mult decat o activitate placuta. Deseori, ne ajuta sa ne clarificam gandurile si sa avem o alta perspectiva asupra lor. Cand suntem tensionati, putem incerca si aceasta varianta pentru a ne analiza reactiile.
- Sa vedem situatia din viitor. Daca privim cu 5 ani in urma, cum vedem o situatie dificila cu care ne-am confruntat atunci? Poate ca nu ni se pare floare la ureche, dar nici nu arata ca o greutate pe care nu o putem duce. Asadar, incercarea de a gasi o privire de ansamblu a problemei cu care ne confruntam ne poate ajuta sa intelegem ca nu trecem prin cele mai dificile momente, ci pur si simplu avem nevoie de timp si rabdare pentru a lasa lucrurile sa se rezolve.