Toata lumea se grabeste. Daca intrebi pe cineva pe strada ce face, iti va raspunde: “Sunt ocupat. Foarte ocupat.” In mod cert exista foarte multi oameni activi, dar multe din actiunile lor nu sunt bine tintite. Iar oamenii sunt ocupati doar de dragul de a fi ocupati. Atat de ocupati incat uita sa se organizeze. Pretul pe care il platesc pentru modul in care isi organizeaza timpul si viata este foarte mare.
La sfarsitul zilei sau chiar inainte de sfarsitul zilei, sunt stresati si sfarsiti psihic si fizic. Si pentru ca sunt prea ocupati ca sa mai aiba timp pentru ceva important, se simt goi in interior. Articolul de mai jos nu prezinta principii profesionale de management al timpului sau de management al stresului, dar prezinta ceva mult mai important: cateva strategii de” management al vietii”.
Pentru ca au uitat ca oamenii sunt mai importanti decat hartiile, relatiile lor au de suferit. Sunt ingrijorati ca isi pierd timpul cu una sau cu alta, dar nu sunt ingrijorati ca-si pierd din potential. Muncesc din greu pentru cresterea companiei, dar ignora dezvoltarea personala. Muncesc din greu fara sa-si dea seama ca nu mai fac lucruri de calitate, pentru ca prefera sa faca multe lucruri gresit.
Asa cum spunea Eric Hoffer: “Ne concentram pe a nu pierde timp, dar neglijam faptul ca ne pierdem viata.” Problema nu e noua insa. Caracterul chinezesc echivalent cuvantului ”ocupat” dateaza de 2000 de ani si se traduce astfel: partea din stanga inseamna inima, iar partea din dreapta inseamna distrugere.
Cum luptam cu aceasta tendinta de anihilare a spiritului? Prin a ne acorda timp pentru a ne aduna gandurile. Daca vrem sa trecem de la actiune la primul impuls catre actiune directionata trebuie sa ne planificam rezultatele si sa ne construim entuziasmul.
Foarte multi oameni sunt prea ingrijorati in legatura cu ceea ce au facut pentru a se mai gandi la ceea ce fac in prezent. Asta este prima greseala care rapeste din farmecul de a fi prezent in lucrurile pe care le faci zi de zi.
Cum ne facem asadar timp sa traim? Cum ne desprindem din vartejul lui “a face” si “a fi ocupat”? Exista foarte multe solutii de management al timpului care ne invata cum sa avem mai mult timp. Insa nici una din aceste solutii nu ne invata cum sa traim mai plenar viata si cum sa ne bucuram mai mult.
Una din cele mai bune modalitati de a ne economisi timpul este de a face lucrurile corect de prima data. “Dorinta de a face lucrurile repede ne impiedica sa le facem corect.” spunea Confucius. Si mai e un lucru care te poate ajuta sa recapeti control asupra timpului si asupra vietii tale: sa inchizi televizorul.
De asemenea, alta greseala pe care o facem este incapacitatea de a spune “Nu” asteptarilor exagerate ale familiei, prietenilor si colegilor. Invata sa mai spui si “Nu” din cand in cand. Procesul de dezvoltare personala presupune si a spune Nu.
O alta modalitate de a ne crea timp in viata este indeplinirea mai multor obiective printr-o singura actiune. De ex. , cand te duci cu familia in parc, te bucuri de timp de calitate alaturi de ai tai, te relaxezi, faci miscare si iti incarci bateriile.
Un alt factor de luat in considerare este interpretarea pe care tu o dai succesului si dezvoltarii personale. Vrei sa ai mai mult sau sa fii mai mult? Cand iti raspunzi la aceasta intrebare iti dai seama de fapt ce trebuie sa faci cu timpul tau.
Timpul este o resursa limitata si ireversibila. Iar viata ne poate aduce multe beneficii daca o folosim cum trebuie. Desigur, nu putem trece peste noapte de la saracia unei vieti ocupate la a ne face timp pentru lucrurile cu adevarat importante.
Dar putem incepe de astazi cu pasi de bebelus.