Dezvoltare personala / Managementul timpului si stresului

Cele sase palarii ganditoare

6palariiManagementul timpului si al stresului include si luarea deciziilor. Cu cat aceasta etapa este desfasurata intr-un mod echilibrat, cu atat procesul de dezvoltare personala este in favoarea noastra. Astfel, o modalitate prin care putem lua decizii este tehnica celor sase palarii ganditoare a lui Edward de Bono.

 

Elementele care lipsesc sunt elementele necesare

Foarte multe persoane care au succes gandesc dintr-o perspectiva rationala. Totusi, ele pot neglija aspecte importante cum ar fi analizarea unei situatii din prisma emotiilor, intuitiei, creativitatii sau chiar negativitatii. Acestea pot demonstra faptul ca o persoana poate subestima rezistenta la planuri sau pot esua din cauza ca nu urmeaza o serie de pasi care sa-i conduca spre creativitate.

De asemenea, pesimistii pot deveni excesiv de defensivi, iar persoanele care se bazeaza preponderent pe propriile emotii pot lua deciziile fara a fi rationali sau relaxati.

Cum purtam cele sase palarii

Putem folosi aceasta tehnica atat in luarea deciziilor in viata de zi cu zi, cat si in ceea ce priveste mediul profesional. In cel din urma caz, avantajul principal este acela de a bloca confruntarile care apar in cazul persoanelor care au perspective diferite asupra aceleiasi probleme.
Fiecare palarie reprezinta o alta modalitate de a gandi, dupa cum urmeaza:
  • Palaria alba. Purtand aceasta palarie, ne focusam atentia pe datele care sunt deja disponibile. Analizam informatiile pe care le avem si vedem ce putem invata din ele. Important este sa descoperim ,,golurile” care exista in cunoasterea noastra si sa incercam sa le umplem cu informatiile necesare.
  • Palaria rosie se bazeaza analizarea problemelor folosind intuitia, reactia si emotia. Purtand aceasta palarie este important sa ne gandim cum ar vedea ceilalti situatia din punctul lor emotional de vedere. Sfatul este sa incercam sa intelegem raspunsurile celorlalti care nu ne inteleg punctul de vedere.
  • Palaria neagra. Prin folosirea acestei palarii, privim partea negativa a problemei. Putem incerca sa analizam ceea ce nu functioneaza intr-o situatie, insa din punct de vedere obiectiv, fara implicarea personala. Importanta acestei palarii consta in faptul ca pune accentul pe punctele slabe ale unui plan. Astfel, ne permite sa le eliminam sau sa le schimbam.
  • Palaria galbena prezinta partea pozitiva a oricarei situatii. Aceasta vine cu o viziune optimista care ne ajuta sa vedem toate beneficiile unei decizii. Palaria galbena ne ajuta sa mergem mai departe atunci cand suntem pusi in dificultate.
  • Palaria verde include creativitatea. Aceasta este modalitatea prin care putem gasi solutii creative atunci cand intervine o problema. Atunci cand purtam aceasta palarie, critica este la cotele sale minime.
  • Palaria albastra este punctul de control atunci cand vine vorba de luarea deciziilor. Aceasta vine cu ideea de a controla o situatie si ce putem face pentru a o stapani.

Concluzii

Tehnica celor sase palarii ganditoare este folositoare deoarece ne ajuta sa intelegem o problema din perspective total diferite. Aceasta permite atat emotiilor, cat si scepticismului sa intervina acolo unde numai ratiunea isi facea locul inainte.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *