iti stabilesti corect scopurile?
Dezvoltare personala / Leadership

Stabilirea si indeplinirea scopurilor

De ce este important sa ne stabilim scopuri si sa le indeplinim? De ce e important sa ne planificam activitatile? Studiile demonstreaza ca mai putin de 3 la suta dintre oameni isi fixeaza regulat scopuri si mai putin de 1% le citesc regulat si urmaresc perseverent atingerea lor. Cu toate acestea, scopurile sunt combustibilul pentru orice realizare.

Bryan Tracy spunea, dupa 25 de ani de studiu si experienta, ca a ajuns la concluzia ca succesul inseamna scopuri, iar restul e palavrageala. De aceea, poate ca merita sa acordam mai multa atentie acestui subiect, atata de important si pentru leaderi si pentru oamenii care vor sa-si imbunanateasca viata.

In creier exista un mecanism al succesului. Iar acest mecanism este declansat numai cu ajutorul unor obiective. Obiectivele sunt cele care ne ajuta sa ne fortam limitele, sa actionam directionat si cu mai multa energie decat de obicei. Obiectivele constituie o promisiune de dezvoltare personala, indiferent de rezultatul obtinut la capatul procesului. In momentul in care exista un scop clar, urmarit cu persevernta si de existenta caruia creierul este avertizat in fiecare zi, toate legile universului vor actiona in favoarea noastra. Totul se va intampla de la sine, cu mult mai putin efort decat depuneam de obicei. Acest lucru face diferenta intre leadership si mediocritate.

Tot ce avem de facut este sa iesim din zona de confort, pentru ca aceasta iesire din zona de confort constituie singurul moment in care ne dezvoltam cu adevarat si dezvoltarea personala reprezinta o prioritate.

De ce ar trebui, asadar, sa exersam stabilirea scopurilor pentru viata noastra? In primul rand, pentru a avea ocazia sa controlam directia schimbarii si pentru a prelua controlul asupra vietii noastre. In al doilea rand, ar trebui sa fim constienti de faptul ca oamenii care nu au obiective sunt sortiti sa munceasca pentru cei care au. De aceea, ar trebui sa luam o hotarare pentru ale cui scopuri muncim in viata.

O data luata aceasta hotarare, lucrurile devin mai simple. Universul ne garanteaza ca orice lucru asupra caruia ne concentram suficient de mult timp se va manifesta in viata noastra. Deci, avem cu totii potentialul nativ, impartit pentru fiecare in mod egal, de a ne indeplini orice scop.

Care sunt insa principiile stabilirii scopurilor? In cartea ” Succesul in viata” , Bryan Tracy expune 5 principii care explica de ce viata fiecaruia dintre noi ar trebui condusa de o strategie personala pentru a reusi sa beneficiem la maxim de ceea ce ne poate oferi viata, in procesul de dezvoltare personala.

 

Primul principiu este cel al congruentei care afirma faptul ca stabilirea scopurilor trebuie sa decurga din valorile care ne ghideaza viata, pentru a putea trai o viata frumoasa , in concordanta cu vocea interioara.

Al doilea principiu, zona proprie de excelenta, ne incurajeaza sa descoperim domeniul in care putem excela si sa ne implicam cu toata fiinta noastra in dezvoltarea calitatilor pe care le avem in acel domeniu.
Fiecare doreste in adancul sufeltului sa/si gaseasca misiunea in viata, lucrul prin care ii poate ajuta pe cei din jur si se poate simti implinit.

Un alt principiu este cel al campiilor cu diamante . Exista o parabola care povesteste despre un batran fermeier care, afland de la un preot budist ca exista undeva in lume o mina de diamante, si-a vandut ferma si a plecat in cautarea diamantelor si a bogatiei. Ostenit de drum, ramas fara bani si singur, batranul fermier a murit inainte de a afla ca mult ravnita mina de diamante a fost descoperita in propria sa curte. Asadar, nu trebuie sa plecam in lume ca sa descoperim adevaratele valori sau scopul nostru in viata. Totul se afla la indemana noastra, oportunitatile exista chiar in propria noastra curte, dar, de cele mai multe ori, ele se infatiseaza sub forma unei munci grele sau a unei provocari greu de trecut.

Al patrulea principiu este cel al echilibrului. El stabileste armonia intre domeniile vietii. Avem nevoie de scopuri mentale si individuale, de scopuri fizice si sanatate, de scopuri mentale si intelectuale, de scopuri pentru studiu si dezvoltare personala, de scopuri in cariera si munca, de scopuri financiare si materiale, de scopuri spirituale. Pentru a mentine un echilibru, avem nevoie de doua-trei scopuri in fiecare din domeniile enumerate mai sus, astfel ca, in fiecare moment al vietii noastre sa lucram asupra unui aspect important care ne poate ajuta sa evoluam.

Al cincilea principiu este determinarea scopului major in viata. Acesta este obiectivul numarul unu, cel care conteaza cel mai mult in dezvoltarea noastra personala si care ne duce catre indeplinirea misiunii personale si unice pe acest pamant.

Pentru fixarea eficienta a scopurilor cu adevarat importante pentru noi, exista o serie de intrebari recomandate de Bryan Tracy care ne pot ajuta sa aflam ce este important pentru noi.

1. Care sunt cele mai importante 5 valori in viata?
2. Care sunt, in acest moment, cele trei obiective mai importante in viata voastra? Raspunsul trebuie notat repede, in 30 secunde pentru a vedea cele trei scopuri pe care subconstientul le selecteaza rapid.
3. Ce ati face, cum v-ati petrece timpul, daca ati afla, azi, ca mai aveti doar sase luni de trait?
4. Ce ati face daca maine ati castiga un million de dolari la loterie?
5. Ce ati dorit intotdeauna sa faceti, dar v-a fost frica sa incercati?
6. Ce va place cel mai mult sa faceti? Ce anume va insufla cele mai mari sentimente de respect de sine si de satisfactie personala?
7. Care este unicul lucru la care ati indrazni sa visati, daca ati sti cu siguranta ca nu veti da gres?

Dupa ce raspundem la toate aceste intrebari si aflam ce ne dorim, singura intrebare care mai ramane este:

” Doresc eu asta atat de tare, incat sunt dispus sa platesc pretul?”

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *