O trasatura esentiala in procesul de leadership se regaseste in conceptul de mentoring. Mai mult decat conducerea si motivarea anagajatilor, este important de stiut ca ii putem ajuta pe acestia sa invete si sa devina mai eficienti in sarcinile lor. Pe langa faptul ca le suntem de folos celorlalti, mentoring-ul este util in procesul de dezvoltare personala pe care fiecare om de afaceri il sustine.
A deveni un mentor
Mentoring-ul poate fi o experienta profitabila, atat din punct de vedere profesional, cat si personal. Ne putem imbunatati atat capacitatile de lider, cat si cele legate de comunicare, putem invata noi modalitati de a gandi si poate chiar de a avansa in cariera.
Este mentoring-ul potrivit pentru noi?
Chiar daca beneficiile acestui proces par sa ne incante inainte de a experimenta propriu-zis acest proces, este necesar sa ne intrebam daca ni se potriveste. Pentru a sti daca vrem cu adevarat acest lucru, este important sa ne punem urmatoarele intrebari:
- Dorim sa impartasim experienta si cunoasterea noastra cu ceilalti?
- Ne face placere sa-i incurajam si sa-i motivam pe ceilalti?
- Ne simtim confortabil atunci cand punem intrebari provocatoare?
- Vrem sa contribuim la cresterea si la succesul celorlalti?
- Suntem pregatiti sa investim timpul necesar acordat acestei activitati?
- Cum va contribui mentoring-ul la atingerea scopurilor noastre?
- Carui tip de persoane am dori sa ii dam mai departe invataturile noastre? Putem descrie trasaturile personale si profesionale ale unor astfel de persoane?
- Care sunt domeniile in care dorim sa ajutam? Dar cele pe care le refuzam din start?
De luat in considerare
- Frecventa intalnirilor. Este necesar sa ne intrebam cat timp putem acorda acestei ocupatii. Ne putem intalni o data pe luna? Bilunar? O data pe saptamana? Cat timp putem acorda fiecarei intalniri? O ora? O jumatate de ora? Vrem sa fim discponibili si in afara orelor deja stabilite? Este important sa stabilim din start toate aceste considerente pentru a tine cont atat de timpul nostru, cat si de al celuilalt.
- Metoda de contactare. Un alt lucru pe care trebuie sa il stabilim este felul intalnirilor: ne este mai usor sa adoptam tehnica face-to-face sau trimitem e-mail-uri/ vorbim la telefon?
- Durata parteneriatului. La fel de folositoare este stabilirea de comun acord a duratei parteneriatului, fie ca este pe termen lung, mediu sau scurt. De asemenea, daca dorim sa colaboram si in afara intervalului deja gandit, este un alt aspect ce necesita un timp de gandire.
- Talente, experienta si cunoastere. Dupa ce au fost stabilite toate punctele de mai sus, pasul urmator este sa ne intrebam ce avem de oferit celorlalti. Care sunt metodele, tehnicile sau ideile pe care le avem atat de adanc inradacinate incat ii putem ajuta si pe colaboratorii nostri sa-si gaseasca resursele interioare inca neexplorate?
- Confidentialitate. Este posibil ca anumiti parteneri sa isi doreasca un anumit grad de confidentialitate in legatura cu aceasta relatie profesionala. Anticipand si aceasta trasatura care nu trebuie neglijata, avem mai multe sanse sa obtinem un parteneriat apropiat de idealul dorit.
Cand putem trage linie?
Atunci cand cream o legatura de tipul celei profesionale, este important sa avem stabilite anumite limite pe care nu le vom incalca, dar si o serie de granite personale care nu vrem sa ne fie incalcate. Prin raspunsul la intrebarile ce se regasesc mai sus, avem posibilitatea de a ne crea un sistem de gandire in legatura cu acest subiect si il putem ajuta si pe celalalt sa ne inteleaga mai bine propria perspectiva.
Ca un sfat general, va recomandam sa fiti sinceri atat cu dumneavoastra, cat si cu partenerii de afaceri in momentele in care va simtiti depasiti de situatie si sa ii redirectionati pe acestia catre alte persoane. De exemplu, daca o discutie despre resurse umane conduce catre o alta discutie despre legile legate de angajare, subiect pe care nu simtiti ca il stapaniti suficient cat sa-l impartasiti, atunci il redirectionam catre un specialist in domeniu. Sau daca problemele de la serviciu ajung sa se transforme intr-o discutie despre problemele din familie, ii puteti recomanda un psiholog.
Postura de mentor va creaza o imagine de sfatuitor in ochii celui din fata dumneavoastra.
Da, un parteneriat bazat pe mentoring poate fi o experienta care sa ne permita sa ascensionam. Il putem ajuta pe celalalt sa-si dezvolte anumite abilitati, asa cum ne putem ajuta pe noi insine sa evoluam din alte puncte de vedere. Un alt avantaj al mentoring-ului este faptul ca ne poate oferi un anumit grad de satisfactie personala din simplul motiv ca am ajutat o persoana sa invete si sa evolueze.
Articol tradus de pe www.mindtools.com