Dezvoltare personala / Leadership

Despre leadership: Este indicat ca un lider sa isi afiseze emotiile?

 

Unul dintre cele mai importante aspecte pe care nu il cunoastem despre leadership este imprevizibilul pe care inteligenta emotionala il aduce in viata oricarui lider.
despre leadership

Unul dintre cele mai importante aspecte pe care nu il cunoastem despre leadership este imprevizibilul pe care inteligenta emotionala il aduce in viata oricarui lider.

Pentru inceput, va propunem sa va ganditi la un lider pe care il admirati foarte mult.

Acesta poate proveni din orice domeniu: fie politica, fie stiinta, fie arta. Aboslut orice domeniu. Acum intrebati-va ce admirati atat de mult la acest lider.

Exista o probabilitate destul de mare ca aceasta admiratie sa depaseasca granita realizarilor concrete ale acelui lider si sa rezonati puternic cu el la un nivel emotional.

Despre leadership si inteligenta emotionala

Abilitatea de a “atinge” oamenii dincolo de nivelul intelectual si rational este una dintre trasaturile de baza ale unui lider de succes. Iar in momentul in care sunt impresionati de liderul lor, angajatii unei organizatii actioneaza pe masura.

Dupa cum probabil stiti, inteligenta emotionala – abilitatea de a intelege si de a lua decizii pe baza emotiilor proprii sau ale celorlalti – este un aspect care nu ar trebui trecut cu vederea.

Exista 4 aspecte majore pe care ar trebui sa le luam in considerare atunci cand vorbim despre leadership si despre capacitatea de a ne folosi de emotiile noastre in acest context:

-aparitia si exprimarea emotiilor

– folosirea emotiilor in procesele cognitive si in luarea deciziilor in organizatie

-detinerea unor informatii de baza in ceea ce priveste emotiile unui lider

managementul emotiilor unui lider
Ceea ce nu am mentionat despre leadership pana acum este ca inteligenta emotionala se bazeaza pe 5 elemente esentiale care asigura impresia puternica pe care un lider o lasa publicului sau:

-dezvoltarea unor scopuri si obective colective

-incercarea de a-i face pe angajatii sai sa inteleaga cat de importanta este munca pe care o depun

-generarea si mentinerea entuziasmului, increderii,optimismului si cooperarii

-incurajarea flexibilitatii in ceea ce priveste luare anumitor decizii

-stabilirea si mentinerea identitatii organizatiei

Despre leadership si ascunderea emotiilor

Liderii isi ascund emotiile atunci cand incearca sa mentina controlul si sa para puternici. Insa, in realitate, atunci cand actioneaza astfel diminueaza controlul angajatilor, cat si abilitatea lor de a conduce.

Astfel, in preajma unui astfel de lider, angajatii nu reusesc sa spuna ceea ce gandesc cu adevarat, ceea ce construieste o prapastie intre ei si angajatorul lor.

Pe de alta parte, nici atunci cand un lider isi afiseaza emotiile in mod exagerat, situatia nu este in totalitate favorabila.

Acest lucru ne poate incetosa gandirea obiectiva, ne poate ruina negocierile si ne poate determina sa luam cele mai proaste decizii.

Cu toate acestea, studiile despre leadership realizate in ultimele doua decenii arata ca este mai degraba o problema ca liderii sa nu isi afiseze emotiile decat sa si le arate.

Asadar, emotiile reprezinta un element de baza in viata unui lider: fie ca ne referim la consolidarea increderii angajatilor, la viziunea pe care se bazeaza organizatia, la luarea deciziilor sau la invatarea din propriile greseli. Fara autocunoasterea emotiilor sale, niciun lider nu se poate mentine prea mult pe pozitii inalte.

Voi ce parere aveti? Oare un lider ar trebui sa isi arate emotiile in fata propriilor angajati?

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *