atitudine
Dezvoltare personala / Leadership

Cat de importanta este atitudinea?

Cea mai mare provocare in viata noastra este sa avem atitudinea corecta. Atitudinea nu este tangibila, este reflectarea exterioara a unui sentiment interior. Atitudineapozitiva poate deveni bunul cel mai de pret, daca suntem constienti ca nu ceea ce se intampla, ci ceea ce se intampla in interiorul nostru este cel mai important.

O carte de capatai din acest punct de vedere este “Harta succesului” a lui John Maxwell. Autorul este unul dintre cei mai de seama mentori in domeniul dezvoltarii personale si al leadership-ului, iar atitudinea pozitiva este unul dintre principalele subiecte care l-au preocupat in cariera sa.

Unul din cele mai motivante citate este : “Cand atitudinile noastre ne depasesc capacitatile, chiar si imposibilul devine posibil.”

Un pas important in schimbarea atitudinii este constientizarea faptului ca atitudinea ne determina actiunile, iar actiunile determina implinirea. Exista o poveste amuzanta citata in carte, despre reactia lui Abraham Lincoln la sugestia unui consilier care i-a recomandat o anumita persoana pentru ocuparea unei functii in cabinet.

Lincoln i-a spus consilierului: „ Nu-mi place fata lui.” Consilierul a raspuns: „Dar el nu este responsabil pentru fata lui.” Lincoln i-a raspuns: „Orice om peste 40 de ani este responsabil pentru fata lui.” Atitudinea poate fi citita pe fata ta.

Atitudinea este o alegere. Nu conteaza ceea ce se intampla cu tine, ci ceea ce se intampla in tine. Oricine, indiferent cat de rele sunt circumstantele, poate gasi o cale de a mentine o atitudine pozitiva, de a exprima entuziasm si de a exersa motivarea ca metoda de a merge mai departe.

Asadar, care sunt caracteristicile unei persoane cu o atitudine pozitiva? Oamenii care au o atitudine buna:

Cred in ei. Respectul de sine este prima caracteristica a persoanelor cu o atitudine pozitiva. Asa cum spunea Herb True: “ Multi oameni reusesc cand ceilalti nu cred in ei. Dar o persoana care nu crede in ea, rar reuseste.”

Sunt dispusi sa vada ce e mai bun in ceilalti. Intotdeauna, oamenii optimisti vad in ceilalti ceea ce se asteapta sa vada. Si intotdeauna, oamenii incearca sa atinga nivelul tau de asteptari.

Au abilitatea de a vedea oportunitati peste tot. Oamenii cu atitudinea potrivita inteleg ca oportunitatile nu vin din norocul sau pozitia unei persoane, ci sunt rezultatul unei atitudini potrivite.

Se concentreaza pe solutii. Ei stiu ca oricine poate vedea problemele, insa orice problema are si o solutie. Cineva spunea: “Majoritatea lucrurilor din lumea asta pe care merita sa le faci au fost declarate imposibile inainte de a fi facute.”

Au dorinta de a darui. John Maxwell sustine ca : “daruind, atingi cel mai inalt nivel al vietii.”. Cu cat daruiesc mai mult, oamenii optimisti au o atitudine buna. Ceea ce face diferenta nu este ceea ce ai, ci ceea ce faci cu ceea ce ai.

Sunt statornici. Oamenii cu o atitudine buna nu renunta. Ei refuza sa se lase descurajati, iar esecurile nu fac decat sa-i motiveze.

Sunt responsabili cu vietile lor. Ei sunt oricand gata sa faca un pas in fata si sa-si asume responsabilitatea pentru propriile alegeri.

Asadar, suntem singurii care putem decide in privinta atitudinii noastre, in procesul de dezvoltare personala. Vom lua decizia sa ne imbunatatim viata si sa devenim prosperi din toate punctele de vedere?

 

 

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *