Avem inauntrul nostru o dorinta innascuta de a fi mai buni. Vrem sa devenim mai mult decat suntem astazi. Vrem sa devenim mai buni. Vrem sa ne dezvoltam, sa evoluam.
Cand suntem confuzi in legatura cu modalitatile prin care putem deveni mai buni, ne putem trezi ca incercam sa devenim mai buni cu ajutorul banilor si al posesiunilor. E adevarat, mai multa putere si mai multa bogatie ne face mai puternici si mai bogati, dar nu neaparat mai buni.
Daca nu ne satisfacem setea de a deveni mai buni, vom experimenta frustrarea, insatisfactia si regretul. In mod contrar, cand ne concentram in mod constant ca sa devenim mai buni, ne simtim impliniti.
A ne ocupa de propria dezvoltare personala este un lucru extraordinar, pentru ca atunci cand devenim mai buni si ii incurajam pe ceilalti, insasi lumea devine putin mai buna. Rolul nostru este unul extrem de important. Niciodata sa nu ne subestimam puterea de a face lucrurile mai bine in vietile noastre – iata o lege nescrisa din leadership si din procesul de dezvoltare personala.
Foarte multi dintre noi ar putea face mult mai mult bine decat fac in acest moment si ar putea acorda mai mult timp pentru procesul de dezvoltare personala, de evolutie, de schimbare. Ce ne tine pe loc in acest proces? Ca un posibil raspuns, sa luam in considerare cele 5 nevoi de baza identificate de Maslow in priamida nevoilor:
Prima nevoie este la nivel fiziologic (apa si hrana). O persoana flamanda nu se gandeste cum sa devina o persoana mai buna si nu se preocupa de dezvoltare personala. Singurul lucru la care se gandeste este supravietuirea.
A doua nevoie este nevoia de siguranta. E greu sa te gandesti la cum sa fii mai bun cand in jurul tau e razboi si explodeaza bombe.
Dupa ce aceste doua nevoi de baza au fost indeplinite, simtim nevoia de apartenenta (dragoste, cooperare si acceptare).Numai dupa indeplinirea acestora suntem pregatiti sa lucram la respect (realizari, putere si prestigiu).
In varful piramidei este nevoia de autorealizare, de acceptare a propriei personalitati si a celor din jur, de a dezvolta legaturi puternice cu ceilalti si de a fi dedicati unei cauze nobile.
Acum, la intrebarea:” Ce ne impiedica sa ne miscam inainte, sa ne atingem potentialul si sa devenim mai buni? “ un posibil raspuns este faptul ca cei mai multi dintre noi ramanem blocati la nivelele 3 si 4 din piramida nevoilor. Dorim apartenenta si respect. In incercarea de a ne indeplini aceste doua nevoi, permitem emotiilor sa preia conducerea.
Sa fim atenti insa: emotiile ne transforma din stapani in sclavi. Dragostea si compasiunea ne imping inainte, dar invidia, mania, resentimentele ne tin pe loc. Cand o emotie iese la suprafata, e bine sa ne intrebam: “Ma ajuta aceasta emotie sa devin mai bun?” Daca raspunsul este pozitiv, putem folosi emotia ca factor motivator in cresterea noastra. Dar daca raspunsul este negativ, sa ne intrebam: “ Cum putem schimba aceste emotii negative in energie pozitiva?” Cand cautam solutii, ele nu intarzie sa apara.
Cand vrem sa devenim mai buni, trebuie sa facem distinctia intre stari de fapt si pareri. De exemplu, Alin are 1,80 cm este o stare de fapt. Dar “Alin este prost” este doar o parere. Este o concluzie la care am ajuns eu, o parere personala bazata pe o intelegere falsa si prejudecati proprii.
Daca spun ca Alin este prost, ceea ce spun de fapt inseamna: “Nu am nimic de invatat de la el!” Si asta este o mare greseala, pentru ca putem invata de la oricine. Deci, cand ma bazez in luarea deciziilor pe pareri negative, inchid usa oportunitatilor si a cresterii personale.
Adesea oamenii comenteaza pe seama punctelor slabe ale celor din jur: “ X incearca intotdeauna sa-i schimbe pe ceilalti.”, “De ce ii critica Y pe ceilalti?” Daca spun aceste lucruri, si eu ma fac vinovat de ceea ce fac ei. Si eu vreau sa-l schimb pe X si-l critic pe Y, chiar in momentul in care comentez despre ei. Asemenea comentarii sunt energie risipita. Ce dobandim daca ii vorbim de rau? Absolut nimic. Daca ne-am canaliza energia respectiva spre noi insine, am putea incepe sa facem progrese in viata noastra.
Nemultumirea poate fi un instrument de schimbare, dar numai atunci cand este indreptata spre noi insine. Cand o indreptam spre ceilalti, devine o arma distrugatoare. In momentul cand o indreptam spre noi, se intampla miracole. Pentru ca oamenii cresc numai atunci cand isi sau seama ca nu sunt multumiti cu ceea ce sunt.
Daca vrem sa devenim mai buni, dar nu stim de unde sa incepem, tot ce avem de facut este sa scriem cateva lucruri care nu ne plac la altii. Pentru ca ceea ce nu ne place la altii ne vorbeste despre ceea ce nu ne place la noi insine. Vedem ceea ce simtim. Daca ma simt bine, vad bunatate. Daca ma simt rau, vad in jur o lume nefericita. Lumea este oglinda fiecaruia dintre noi.