Victima sau martir?

Publicat: 3 aprilie 2012
Comentarii: Fără răspunsuri

victimasaumartir -aimee.ro, resurse pentru dezvoltare personala si evolutie spirituala
Desi majoritatea dintre noi am fost in ambele locuri, m-am gandit ca ne-ar fi de folos o expunere teoretica a acestor aspecte, astfel incat sa ne dam seama ce inseamna fiecare si unde ne situam in viata noastra de zi cu zi. Preluare si traducere de pe site-ul http://www.livestrong.com

Zece diferente intre a fi martir si a fi victima

1. Martirii sunt cei care recunosc faptul ca se profita de ei, dar prefera sa ramana in acea situatie. Victimele sunt oameni de care se profita, dar care nu sunt constienti de faptul ca sunt tratati astfel. Din momentul in care simte ca este tratata incorect, victima poate alege daca ramane sau nu in acea situatie. Daca ramane, risca sa devina un martir.

2. Martirii sunt cei care recunosc faptul ca le sunt ignorate drepturile, dar aleg sa ramana in acea situatie si continua sa fie tratati astfel. Victimele sunt cele ale carori drepturi sunt ignorate, fara ca ei sa fie constienti ca vor fi tratati astfel inainte sa intre in acea situatie.

3. Martirii sunt oameni care le spun altora cat de nedrept sunt ei tratati, dar care aleg sa ramana in acea pozitie. Victimele spun celorlalti ca ei au fost tratati nedrept. Au sansa de a pleca sau de a schimba situatia in care au fost victimizati. Victimele sufera in liniste perioade lungi de timp inainte de a verbaliza nedreptatile care li se fac.

4. Martirii sunt cei care in mod constient pun in scena situatii in care drepturile lor sunt violate si ignorate. Aceasta punere in scena este ca o profetie de esec pe care martirii o joaca, sperand ca in cele din urma ea sa se implineasca. Victimele se supun inconstient situatiilor de abuz si de violare a drepturilor. Sunt adesea confuze legate de modul in care li se intampla astfel de situatii. Le lipseste intuitia cu care ar putea simti situatiile care pot deveni abuzive.

5. Martirii cauta simpatie pentru situatia lor. Cauta sprijin, sfat sau ajutor de la altii. Totusi, par blocati in dorinta de a actiona si par incapabili sa rezolve situatia. Victimele nu cauta niciodata ajutor. Sunt adesea frustrati si pierduti si nu stiu ce trebuie facut ca sa iasa dintr-o situatie. Din momentul in care victimelor li s-a oferit ajutor si au facut o alegere constienta de a ramane in situatia respectiva, ei devin martiri.

6. Martirii ii lasa pe cei care profita de ei sa stie cat de rau sunt tratati. Adesea cicalesc,sacaie, bombanesc, ameninta si iidepreciaza pe cei pe care ii percep ca profitand de ei. Victimele arata foarte rar oamenilor care profita de ei ce simt ei despre acest tratament.

7. Martirii considera adesea ca este obligatia lor sa ramana in acea situatiein viata. S-ar simti vinovati daca s-ar elibera de situatia curenta. Le este frica sa-si asume riscul de a schimba situatia. Aparent sunt confortabili, supusi situatiei si considera ca o schimbare ar fi mai rea pentru ei si pentru ceilalti. Victimele adesea vor o schimbare si sunt disperati in cautarea unei solutii la situatia lor. Imediat ce o victima cedeaza unei situatii, alegand sa nu o rezolve sau sa o corecteze, devin martiri. Zicala “Daca nu esti parte a solutiei, atunci esti parte a problemei” se aplica starii de martir.

8. Martirii au o poveste stereotipa si obisnuita. Isi schimba foarte rar povestea. Ii poti intalni peste cativa ani si ii poti gasi in acelasi punct de suferinta in care erau acum cativa ani. Victimele isi experimenteaza povestea temporar, primesc ajutor si sunt mai capabili de a iesi din situatie. Daca experimenteaza aceleasi probleme iar si iar, chiar si dupa ce primesc ajutor si schimba situatia, devin martiri.

9. Martirii isi mascheaza comportamentul cu o aura de bunavointa si dorinta de schimbare in viata lor. Insa doar se pacalesc; ceilalti oameni din viata lor pot vedea, din comportamentul si atitudinea lor, ca nu exista posibilitate de schimbare. Victimele sunt deschise si oneste in legatura cu problema lor si cauta in mod voit schimbare comportamentala. Sinceritatea lor este perceputa de ceilalti datorita actiunilor si schimbarilor de comportament care au loc.

10. Martirii sunt in permanenta cautare de ajutor. Ei merg la toti voluntarii, consilierii, consultantii posibili si dispusi sa le asculte povestea. Din pacate, ignora asistenta si sfaturile care li se dau. Cei care ar trebui sa acorde ajutor renunta la ei, intr-un final, frustrati si descurajati de lipsa oricarui progres. Victimele, pe de alta parte, cauta ajutor intr-o criza doar atunci cand presiunea problemelor devine prea mare pentru a putea fi suportata. Ei sunt motivati sa faca o schimbare si este incurajator sa lucrezi cu ei.

O comparatie intre caracteristicile victimei si ale martirului

Victima : Martir
1. Probleme pe termen scurt : Probleme pe termen lung
2. Motivat sa se schimbe: Blocati in problema
3. Drepturile incalcate de altii : Drepturile incalcate de altii
4. Nu aleg problema : Aleg sa ramana in problema
5. Nu se plang niciodata: Se plang tot timpul
6. Le lipseste intuitia in privinta unei probleme: Au intuitie in ce priveste problemele
7. Joaca un rol activ in problema, inconstient: Joaca un rol activ in problema cu buna stiinta
8. Nu cauta prea des ajutor: Cauta ajutor tot timpul
9. Vor sa se elibereze de problema: Se agata de problema
10. Nu se simt vinovati : Sunt condusi de vinovatie
11. Orientati pe solutii: orientati pe problema
12. Lipsiti de putere dintr-o lipsa de cunoastere si constientizare: Lipsiti de putere din dorinta proprie de a fi asa
13. Problema unica : probleme obisnuite
14. Dorinta sincera de schimbare : simularea sinceritatii
15. Onest cu sine si cu altii in legatura cu problema: Lipsit de onestitate fata de sine si fata de dorinta de schimbare
16. Ezita sa ceara ajutor: Cere ajutor mai tot timpul
17. Reticent sa vorbeasca despre problema: Foloseste atentia pe care o primeste pentru a vorbi despre problema
18. Stanjenit in legatura cu problema: Problemele sunt ca o medalie care le atesta curajul
19. Vrea o solutie rapida la criza: Creeaza crize din orice si blocheaza orice solutie
20. Deschis la toate ideile noi: Mentine o atitudine de tipul “da, dar” la toate ideile n

Victimele:

Sunt asa de obisnuiti cu un anumit mod in care sunt tratati incat nu-si mai dau seama de faptul ca un asemenea comportament nu e sanatos pentru ei.
Duc lipsa de increderea in sine.
Provin din familii in care drepturile nu au fost respectate; le lipseste competenta de a lupta pentru propriile drepturi
Nu au informatii despre comportamentul asertiv si nu au experienta in folosirea lui
Sunt timizi, speriati si suspiciosi in legatura cu ajutorul care li se ofera.
Sunt agatati de credinte limitative de genul:

  • Trebuie sa fii dragut cu toata lumea.
  • Viata este plina de nefericire si nesiguranta.
  • Cel mic nu castiga niciodata.
  • Intotdeauna exista unul care castiga si unul care pierde.
  • Oamenii sunt egoisti, rai, nerespectuosi si centrati pe sine.
  • Nu trebuie sa te plangi niciodata.
  • Tine-ti sentimentele ascunse.

Victimelor le este teama de dezaprobare, respingere, conflict, a-si asuma un risc,de necunoscut, schimbare, confruntare, lipsa respectului de sine, a face o greseala.

Martirii :
Sunt atat de prinsi in propriile probleme incat se conving ca nicio solutie nu este posibila.
Stiu ca sunt abuzati, dar sunt atat de obisnuiti cu asta incat nu isi pot imagina altfel viata.
Nu au incredere in sine.
Au avut martiri in familia de origine si nu percep faptul ca propriul comportament le face rau.
Duc lipsa asertivitatea, pot fi extrem de pasivi sau extrem de agresivi.
Au credinte limitative de genul:

  • Lumea are nevoie de mine, ceilalti ar fi pierduti fara mine.
  • Sunt dependent.
  • Rolul meu este sa-i tin pe toti impreuna, indiferent ce pret am de platit.
  • Nu pot sa castig niciodata intr-o situatie, dar nici nu pot sa ies din ea.
  • Trebuie sa gasesc o cale sa le platesc celor care m-au ranit.
  • Nu ma infurii, doar ma razbun.
  • Comportamentul meu este sanatos, dar neinteles de altii
  • Cu cat ma plang mai tare, cu atat am mai multe sanse de a fi auzit.

Le este foarte frica sa lase lucrurile sa mearga de la sine, sa-si asume un risc, sa se simta vinovati, sa fie blamati pentru problema, sa se considere ca ei sunt problema reala, sa fie ignorati, sa fie fericiti, impaciuitori si multumiti, sa se schimbe, sa piarda aprobarea, sa piarda persoana care profita de ei.

Pasi pentru a decide daca esti o victima sau un martir si pentru a-ti schimba comportamentul:

Pasul 1: Fii sincer cu tine: Esti o victima sau un martir in fata problemelor care iti apar in cale? Studiaza comparatiile si caracteristicile de mai sus pentru a-ti recunoaste comportamentul. Completeaza in jurnalul tau:
a. In prezent, pot spune cu sinceritate ca functionez ca: (1) o victima, (2) un martir, (3) putin din fiecare, (4) niciuna din cele de mai sus.
b. stiu ca functionez astfel pentru ca:
c. problemele mele actuale includ:

Pasul 2: Din momentul in care ai identificat rolul pe care il joci in problemele curente, identifica obstacolele care te opresc sa mergi mai departe:
a. Ca victima/martir, sunt pus fata in fata cu urmatoarele obstacole pentru a corecta problemele mele curente:
b. Am urmatoarele credinte irationale:
c. Am urmatoarele frici irationale:

Pasul 3: a. Intreaba-i pe cei din viata ta daca te percep ca pe un martir sau ca pe o victima cu privire la problemele tale curente. Impartaseste cu ei acest material. Foloseste feedback-ul de la ei pentru a te asista in clarificarea reactiilor la problema ta si pentru a motiva o schimbare in comportamentul tau.

b. Listeaza-i pe cei care vor fi afectati daca tu incetezi sa te mai simti ca o victima/un martir. Adauga langa fiecare nume consecintele pozitive si negative pe care schimbarea comportamentului tau o va avea in viata lor. Foloseste aceasta lista pentru a te ajuta sa recunosti faptul ca acei oameni vor supravietui schimbarii tale de comportament.

e. Fa un inventar personal al beneficiilor si al deficitului pe care acest model de comportament, de victima sau de martir, il aduce in viata ta. Noteaza ceea ce castigi din acest rol. Pune pe lista si ce pierzi ca rezultat al acestui rol. Listeaza ceea ce vei pierde sau castiga in viitor daca schimbi acest rol.

  • banner certificare
    banner certificare
  • Aboneaza-te la newsletter pentru a primi un webinar gratuit

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *