Poate ca multi dintre noi suntem de parere ca ne cunoastem atat de bine incat nu avem nevoie de teste de inteligenta pentru a masura modalitatea de a ne descurca in viata sau de a relationa cu cei din jurul nostru.
Insa pe buzele oamenilor de stiinta se regaseste urmatoarea intrebare: care dintre cele doua aspecte este mai important – inteligenta emotionala sau coeficientul de inteligenta?
Aceasta intrebarea a luat nastere o data cu afirmatia lui Daniel Goleman care a sustinut ca inteligenta emotionala trebuie luata in considerare mai mult decat capacitatea noastra intelectuala deoarece ea ofera mai multe informatii despre posiblitatea noastra de a (ne) intelege emotiile.
Coeficient de inteligenta versus inteligenta emotionala
Pentru a intelege diferentele care stau la baza acestor termeni, vom incepe prin a-i defini.
Coeficientul de inteligenta (IQ-ul) este un numar derivat din testele de inteligenta.
In trecut, un test de inteligenta se calcula prin inmultirea varstei mentale a individului cu varsta cronologica a acestuia.
De exemplu, daca varsta mentala a lui Bogdan este de 15 ani,iar varsta sa cronologica este de 10 ani, atunci coeficientul sau de inteligenta este 150.
In prezent, aceste teste de inteligenta nu mai sunt valabile deoarece IQ-ul se calculeaza prin compararea rezultatului nostru cu rezultatul celorlalti oameni care fac parte din aceeasi categorie de varsta cu noi.
Pe de alta parte, EQ-ul se refera la coeficientul nostru de inteligenta emotionala.
Acesta are in vedere capacitatea uneoi persoane de a-si percepe, controla si evalua emotiile.
Autori precum Daniel Goleman, John Mayer sau Petrer Salovey sunt reprezentativi pentru acest subiect.
Daca doriti sa cititi o parte din lucrarile lor despre inteligenta emotionala in format pdf le gasiti aici.
Diferite teste de inteligenta emotionala au cunoscut o amploare de neegalat incepand cu anul 1990, pasind dintr-o zona obscura intr-o zona populara si plina de semnificatii in ceea ce priveste cunoasterea caracterului uman.
Daca inainte oamenii nici nu erau familiari cu acest termen, in prezent putem vorbi despre inteligenta emotionala la copii si chiar putem participa la cursuri care trateaza aceasta tema.
Test de inteligenta emotionala sau autocunoastere?
Intr-o prima faza, IQ-ul este vazut drept traiectoria sigura catre succes.
“Oamenii care au un IQ ridicat la diferite teste de inteligenta par sa se indrepte catre o viata plina de realizari”, sustin cercetatorii in domeniu.
Insa ceea ce ar trebui sa avem in vedere este faptul ca un coeficient de inteligenta ridicat este un element de succes in special in zona academica si profesionala, insa nu si in viata de zi cu zi.
Daca la teste de inteligenta avem un coeficient mare suntem predispusi catre o viata sanatoasa si catre bani, conform acelorasi cercetatori.
Insa expertii zilelor noastre sunt de parere ca drumul spre succes nu se incheie aici.
Mai mult decat atat, inteligenta emotionala devine din ce in ce mai cautata, chiar si in domeniul afacerilor.
De asemenea, exista angajatori care isi supun viitori angajati la o serie de teste de inteligenta emotionala pentru a verifica daca sunt potriviti pentru ceea ce cauta ei.
Testele de inteligenta – incotro?
Poate ca va intrebati urmatorul lucru: daca inteligenta emotionala este atat de importanta, poate fi ea invatata sau consolidata?
Conform lui Daniel Goleman, raspunsul este cu siguranta da.
Astfel, pentru inceput este recomandat sa efectuam diferite teste de inteligenta pentru a observa modalitatea in care ne percepem pe noi insine, fie in viata personala, fie la locul de munca.
Si, desigur, nu putem omite faptul ca pe masura ce suntem constienti de propriile emotii si reactii, vom deveni mult mai capabili sa-i intelegem cu adevarat si pe cei din jurul nostru.
Iar acest lucru este o adevarata comoara.
Daca doriti sa efectuati teste de inteligenta emotionala, puteti incerca aici.