Cu siguranta multi dintre noi am trait asa numita “zi proasta”.
O zi in care totul pare sa ne mearga pe dos, in care experientele nu se mai leaga intre ele sau in care refuzurile sunt mai dese decat saluturile.
Dar oare exista si o parte pozitiva a acestor experiente deloc placute?
O serie de cercetari realizate de Dr.Joe Forgas, profesor la Universitatea din Australia sugereaza ca perioadele de indispozitie pot creste atentia, memoria pe termen scurt sau chiar capacitatea noastra de a comunica.
In aceasta modalitate, starile de dispozitie negative ne ajuta sa cooperam cu o situatie si chiar sa ne adaptam in fata intamplarilor provocatoare. Desigur ca acest scenariu functioneaza doar in cazul in care starile de dispozitie proaste nu se agraveaza sau nu conduc la depresii sau alte “handicapuri” in comunicarea cu ceilalti.
Intr-un studiu realizat pe 120 de femei si barbati, Forgas le-a cerut acestora sa vizioneze un film trist si sa-si aduca aminte o serie de intamplari negative (inducandu-le o stare de dispozitie negativa), cat si un film motivational si sa-si aduca aminte experientele placute din viata lor (oferindu-le o stare de dispozitie pozitiva).
Subiectilor li s-a cerut sa analizeze validitatea unor mituri urbane. Cei care au vazut filmele triste au recunoscut mult mai usor falsitatea miturilor decat cei care au vazut un film motivational. Mai mult decat atat, cei care au vazut filmele triste au reusit sa-si scrie argumentele cu o usurinta mai mare decat ceilalti.
Intrebarea care urmeaza este: “De ce oamenii indispusi au realizat sarcina cu mai multa usurinta?”
Forgas sustine ca starile de dispozitie au o functie importanta in raspunderea la anumite conditii de mediu. Cu alte cuvinte, starile de dispozitie pozitive semnaleaza ca o situatie este in siguranta, familiara si ca raspunsul existent este cel coresponzator.
Pe de alta parte, starile de dispozitie proaste semnaleaza ca o situatie este noua si provocatoare si ca este nevoie de mai multa atentie din partea noastra deoarece intamplarea are un caracter de noutate.
Mai mult decat atat, starile de dispozitie negative pot reduce tendinta noastra de a deveni autosuficienti in ceea ce priveste indeplinirea unei sarcini.
Astfel, oamenii se pot minti mai greu deoarece in acest caz protejarea ego-urilor este mai putin relevanta. Iar rezultatul poate fi unul benefic si imprevizibil: cresterea perseverentei.
Chiar daca acest studiu demonstreaza importanta nebanuita a starilor de dispozitie negative in viata noastra, acest lucru nu inseamna ca va indemnam sa va afundati intr-o stare de indispozitie pe termen lung. In schimb, data viitoare cand ne aflam intr-o astfel de situatie, ne putem intreba care sunt beneficiile pe care aceasta le ascunde.