In efortul de a trata numeroase boli care afecteaza umanitatea, cercetatorii medicali cauta in mod constant o serie de raspunsuri. Pentru a determina daca un tratament este mai eficient decat alte tratamente care deja exista, medicii au recurs la testare. Aceasta consta in compararea efectelor tratamentului propriu zis cu un tratament fals. Acest fenomen poarta numele de placebo. Cunoasterea modalitatii in care acesta actioneaza reprezinta un pas in procesul de dezvoltare personala, cat si in ceea ce priveste inteligenta emotionala.
Folosirea efectului placebo
Daca in mod logic am considera ca pacientii care primesc un tratament fals nu sunt avantajati, lucrurile stau cu totul altfel. Termenul de ,,efectul placebo” exista tocmai pentru ca in situatii nenumarate au existat schimbari benefice in starea de sanatate a pacientilor.
De ce functioneaza?
Factorul major care afecteaza sanatatea noastra in ceea ce priveste efectul placebo consta tocmai in increderea noastra fata de eficienta acestuia. Astfel, starea de sanatate a oricarui pacient depinde de credintele personale ale acestuia.
In incercarea de a intelege cum functioneaza medicamentele false, cercetatorii au fost atenti la un aspect foarte important: culoarea medicamentelor. Ceea ce au aflat a fost ca pacientilor ,,le-au placut” mai mult sau mai putin anumite pastile in functie de culoarea lor. Aceasta afirmatie a fost valabila chiar si in cazul medicamentelor care nu aveau niciun gust. Pacientii carora nu le-au placut gustul si culoarea medicamentelor au aratat mai putine imbunatatiri in starea lor de sanatate fata de cei care erau multumiti de aceste aspecte.
Efectul placebo a functionat si in cazul raportarii la pretul pastilelor. Pornind de la premisa ,,Ce este mai scump, este automat mai bun”, pacientii carora li s-au dat medicamente false mai scumpe au aratat o imbunatatire a starii de sanatate de 85% fata de ceilalti care au acumulat un procentaj de 61%.
Totusi, eficienta pastilelor nu s-a regasit numai in mintea pacientului, ci si in relatia acestuia cu medicul sau. Au fost observate efecte benefice in sistemele digestiv, cardiovascular si respirator prin simpla folosire a cuvintelor. Sugestiile verbale rostite de un doctor erau suficiente pentru a afecta atat tensiunea arteriala, cat si miscarea intestinelor. Astfel, efectul placebo este o adevarata punte de legatura intre trup si minte.
Efectul placebo in cazul medicamentelor reale
Desi aceasta tehnica este folosita in special in cazul unor pastile false, eficienta notiunii de placebo a fost vizibila si in cazul medicamentelor reale.
De asemenea, cercetatorii de la Universitatea din Sydney au descoperit ca felul in care medicamentul era administrat conta foarte mult in influentarea starii de sanatate a pacientului. Pacientii care primeau pastilele printr-o pompa automata nu aratau efecte pozitive la fel de evidente ca cei care primeau aceeasi doza direct de la doctor. Acest fapt arata ca interactiunea cu doctorul este destul de importanta in ceea ce piveste oscilarea starii noastre de sanatate. Atunci cand suntem bolnavi, primul lucru care se pierde este controlul, iar un doctor care ne ofera o pastila in timp ce ne asigura ca totul o sa fie bine, este un pansament nu numai al ranilor fizice, cat si al celor sufletesti.
Desi efectul placebo a fost pus in aplicare in special in randul oamenilor care nu stiau despre importanta acestuia, eficienta sa a fost dovedita si in cazul persoanelor care stiau ca le sunt administrate medicamente false. Acest fapt demostreaza ca efectul placebo este interconectat cu gandirea pozitiva si cu modalitatea in care fiecare alege sa-si construiasca propria modalitate de a gandi si de a se raporta la sanatate.
Concluzie
Desi efectul placebo a fost asociat multa vreme cu ideea de conexiune intre credintele personale ale unei persoane si un tratament medical, ultimul deceniu a aratat ca procesul este mult mai complicat si mai real decat atat. Efectul placebo schimba rezultatele concrete ale unui tratament in sensul ca el insusi devine un tratament.