teama de respingere si modalitatile prin care o putem depasiTeama de respingere intervine in procesul nostru de dezvoltare personala fie ca ne raportam la o intalnire de afaceri sau la o intalnire cu un potential partener,, uneori strecurandu-se cu subtilitate printre emotiile noastre, iar alteori fiind atat de evidenta incat tinde sa ne acapareze comportamentul.
Nevoia de a fi aprobati vine din cele mai vechi timpuri. Chiar si in societatile arhaice, excluderea din trib putea insemna moarte pentru membrii acestuia.
Fara a trece in sfera extremelor, iata o serie de modalitati prin care putem depasi teama de respingere:
1. Nu avem de ce sa ne temem decat de teama insasi.
Ati auzit vreodata expresia ,,profetie autorealizatoare”? Aceasta se refera la o idee falsa despre o anumita situatie, idee ce determina acea persoana sa actioneze in asa fel incat ideea falsa sa devina realitate. Sa luam un exemplu: aveti impresia ca partenerul de viata va respinge, insa este o impresie gresita. Astfel, deveniti defensivi, anxiosi, poate chiar furiosi. Sau cineva considera ca grupul il respinge, asa ca incepe sa simta furie la adresa grupului pentru ca in final, acesta sa ajunga sa il respinga. Profetia pare ,,sa le demonstreze” ca a avut dreptate inca de la inceput: ,,Ti-am spus eu!”, ,,Am avut dreptate!”.
Asadar, este indicat sa privim spre convingerile noastre si sa ne intrebam cum ne influenteaza acestea comportamentul si cum felul in care ne purtam ne influenteaza actiunile. Primul pas ar fi acela de a analiza ceea ce functioneaza, nu ceea ce este in neregula.
2. V-ati intrebat vreodata cum vreti sa va simtiti?
Se intampla deseori ca persoanele care au anumite probleme emotionale sa tinda sa le accentueze si sa spuna cum nu ar vrea sa se simta fata de o anumita situatie. Schimbarea perspectivei este destul de simpla si consta in a evidentia ceea ce ne dorim sa simtim. Imaginati-va o persoana care isi doreste sa invete o limba straina. Cum ar fi daca aceasta ar pune accentul pe felul in care nu vrea sa articuleze cuvintele sau in care sa uite regulile gramaticale?
Atunci cand va confruntati cu o astfel de situatie, intrebati-va cum ati dori sa va raportati la ea: relaxati, indiferenti, dornici de mai mult? Acest raspuns va poate ajuta mai mult decat va imaginati.
3. Intrebati-va care este radacina fricii de a fi respins
Reintoarcerea la originea unei stari emotionale este deseori cea mai buna cale de a o vindeca. Poate ca in copilarie ati auzit ca nu este nimic mai grav decat a fi respins. Sau poate ca fiecare respingere va aminteste de o alta serie de momente in care ati fost respinsi.
Inchideti si ochii si imaginati-va ca va reintoarceti in acele momente in care ati fost respinsi, insa avand cunostintele de care dispuneti in acest moment, chiar si cekle citite in acest articol. Imaginati-va ca ii transmiteti eului vostru mai tanar ca este in siguranta si ca totul va fi in ordine. Poate parea prea putin in comparatie cu ceea ce simtiti, insa acest mic exercitiu va paote oferi un pas catre eliberarea de emotiile negative acumulate in timp.
4. Folositi-va imaginatia in mod constructiv
Incercarea de a gandi diferit este o mica parte inclusa in schimbare. Adevarul este ca gandurile noastre nu ne determina intotdeauna emotiile, ci procesul este invers: emotia este mult mai rapida decat gandul. Asadar, suntem predispusi catre a gandi diferit in momentul in care simtim diferit.
In momentul in care va ganditi ca veti fi respinsi, care sunt emotiile voastre? Cum va raportati la voi si cum va raportati la cei care va resping? Si mai ales, care ar fi cel mai rau lucru care s-ar intampla daca veti fi respinis? Uneori, simplul fapt ca raspundeti acestor intrebari va poate ajuta sa anticipati situatia si sa vedeti ca respingerea nu este atat de negativa pe cat pare la o prima impresie.
5. Avem dreptul sa ne inselam
Oamenii care niciodata nu isi pun intrebari asupra presupunerilor lor isi fac viata mai grea. Perceptia noastra asupra anumitor evenimente din viata noastra nu este intotdeauna exacta, ci dimpotriva, avem deseori dreptul de a ne insela cu privire la ceea ce urmeaza sa se intample.
A fi mai increzator in viata partial inseamna a fi mai putin sigur de ceea ce urmeaza sa se intample, asa ca cel mai bun sfat este acela de a ne relaxa si de a da voie vietii sa se intample.
6. ,,O sa supravietuiesc”
Frica de respingere se poate ascunde in spatele unor intrebari de tipul: ,,Daca iubitul/ iubita ma paraseste?”, ,,Daca nu vorbeste nimeni cu mine la acea petrecere?” si altele cu care oricine poate continua cu siguranta.
Respingerea poate fi asociata cu ,,sfarsitul lumii” pentru fiecare dintre noi, insa cum ar fi sa ne relaxam un moment si sa ne intrebam: ,,Ok, daca relatia aceasta se termina, cum voi face fata acestui lucru?”. Chiar daca suferinta va aparea cu siguranta, la fel de probabil este si faptul ca veti reusi sa treceti peste acest eveniment neplacut. Faptul ca stiti ca veti fi bine va da un plus de incredere si va ajuta sa renuntati la un tipar negativ anterior pentru a incerca sa gasiti noi modalitati de a va raporta la situatiile in care va simtiti respinsi.
7. Intrebati-va ce ascunde respingerea
Daca o persoana descopera un diamant in mijlocul pamantului si considera ca este o piatra oarecare, acest fapt spune ceva despre diamant sau despre persoana? In anumite momente, actul respingerii ne poate spune mai mult despre omul respingator decat despre cel respins.
Daca cineva va respinge, nu va ganditi ca nu meritati sa fiti iubiti sau ca ,,sunteti predestinati sa fiti singuri”, ci incercati sa acceptati aceasta situatie pentru a reusi sa mergeti mai departe impacati cu voi insiva.