Ganduri (ne)insemnate

Lupta pentru adevăr ne scoate din Adevăr

Trăim într-o perioadă în care vedem peste tot lupte în numele “adevărului”. Ne uităm în jur și vedem oameni care își susțin adevărul, cu surle și trâmbițe, pregătiți în orice secundă să scoată sabia ca să-și apere adevărul. Și în tot acest haos, uităm un alt adevăr: Lupta pentru adevăr ne scoate din Adevăr. Dacă trebuie să luptăm într-una sa apărăm ceva, poate că nu suntem cu adevărat în Adevăr, până la urmă. 

Pentru Adevăr nu se luptă mai mult decât e cazul. Adevărul nu se trâmbițează, nu se propovăduiește. Nu caută adepți, nu caută să convingă, nu caută să epateze, nu caută să ia fața celorlalți.

Adevărul se auto-susține. Este congruent cu sine însuși și nu necesită lupte prea mari. Da, uneori e nevoie să îl exprimăm răspicat, să ni-l asumăm și să îl expunem în fața lumii. Atât. Dar nu e nevoie să luptăm, să ne zbatem, să demonstrăm. Dacă ne surprindem că facem toate astea, e nevoie să ne întrebăm care este agenda ascunsă pe care o avem.

Pentru că, uneori, în spatele luptei acerbe pentru adevăr este o rană.

Poate ni se pare că nu suntem auziți, înțeleși, văzuți.
Că nu suntem luați în serios.

Sau poate avem nevoia imperioasă ca ceilalți să se alinieze adevărului nostru. Pentru că atunci când ceilalți nu se aliniază viziunii noastre, ni se pare că pierdem controlul și asta este de nesuportat.

Uneori luptăm pentru adevăr din frica ca vom pierde ceea ce este cel mai de preț pentru noi.

Uneori suntem dispuși sa rănim, să ne separăm, să judecăm în numele adevărului și să ne găsim astfel motive să nu avem încredere în oameni și să ne hrănim toate tiparele de dezamăgire.

Toate poziționările exagerate față de adevăr ne scot din Adevăr și ne pun față în față cu cele mai mari răni. Iar în fața propriilor noastre răni, e important să ne întrebăm: Ce vreau de fapt, să apăr cu atâta înverșunare? Ce vreau să protejez atât de mult? Ce am nevoie să acopăr? De la ce mă deconectez prin lupta continuă pentru adevăr? Ce vreau să îmi confirm/infirm mie însumi despre oameni, lume, Univers, Dumnezeu? Că sunt singur împotriva lumii? Că nimeni nu mă înțelege? Că trebuie să lupt continuu pentru a-mi găsi locul în viață și în Univers?

Adevărul se încorporează și se trăiește ca realitate zi de zi. Iar atunci când îți trăiești adevărul, nu ai nevoie sa lupți pentru el. Pentru că Adevărul nu poate fi distrus de nimic. El este.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *