cum sa te bucuri de viata
Ganduri (ne)insemnate

Cum sa te bucuri de viata?

cum sa te bucuri de viata

cum sa te bucuri de viata

De ce oare, in conditiile in care tehnologia evolueaza extrem de rapid si apar din ce in ce mai multe dispozitive care se presupune ca ne ajuta sa scutim timp, omul modern este mai coplesit si mai agitat decat oricand?

De ce oare nu reusim sa incetinim ritmul si sa ne bucuram cu adevarat de clipa prezenta? De ce oare permitem vietii sa treaca pe langa noi fara sa-i fi gustat dulceata?

Societatea moderna este plina de cerinte. Desi tehnologia evolueaza, sarcinile se multiplica, iar omul este nevoit sa se adapteze din mers. Nu ne invata nimeni cum sa facem fata ritmului alert, si uneori, in disperarea noastra, pare ca nici timpul nu mai are rabdare. Plecam grabiti catre serviciu fara a ne mai bucura de frumusetea diminetilor, sarim peste pauzele care ni se cuvin pe deplin, uitam de prieteni, de relaxare, si ne transformam in robotei setati sa faca zilnic acelasi lucru. Nu este de mirare ca cei mai multi dintre noi sunt lipsiti de energie si se chinuie sa supravietuiasca. Oamenii nu mai stiu cum sa regaseasca farmecul vietii.

Daca te afli in aceasta situatie, daca simti ca spiritul tau este inabusit si functionezi pe modulul de pilot automat, atunci trebuie sa stii ca te poti bucura din nou de viata astfel:

  • Fa mai putin.

Este greu sa incetinesti ritmul cand incerci sa rezolvi un milion de lucruri. Alege constient sa duci la indeplinire mai putine sarcini, concentreaza-te asupra obiectivelor cu adevarat importante, care iti aduc satisfactii, si renunta la restul. Invata sa spui “nu” intr-un mod diplomat, atunci cand ti se cere sa preiei mai multe responsabilitati carora nu crezi ca vei reusi sa le faci fata.

  • Fii prezent.

Nu este suficient doar sa incetinesti ritmul, este necesar sa inveti sa traiesti cu adevarat clipa prezenta. Asta presupune ca, de fiecare data cand te surprinzi gandindu-te la ceva ce trebuie sa faci, sau la ceva ce deja s-a intamplat ori s-ar putea petrece, sa te readuci usor in prezent. Concentreaza-te asupra a ceea ce se intampla acum, asupra actiunilor tale, asupra mediului si asupra celor din jur. E nevoie de exercitiu, dar este un pas esential daca iti doresti sa iesi din starea de amorteala si sa traiesti viata cu intensitate.

  • Deconecteaza-te.

Smartphone-urile ne permit sa ramanem conectati cu oamenii din intreaga lume, oriunde, oricand. Iar asta nu este neaparat un lucru rau. Dar daca ai tendinta de a accesa retelele de socializare si chat-urile in mod constant, atunci probabil ar fi mai util sa te deconectezi. Nu lasa tehnologia sa te controleze, ea este creata de oameni si ar trebui sa fie controlata de oameni. Asadar, elimina distractiile de acest fel si concentreaza-te asupra lucrului pe care il ai de indeplinit.

  • Concentreaza-te asupra oamenilor.

Se intampla adesea ca, atunci cand petrecem timp cu familia, cu prietenii ori cu colegii, sa nu fim cu adevarat langa ei. Mintea ne zboara la lucrurile pe care le avem de facut, accesam retelele de socializare, cautam informatii pe internet. Credem ca ii ascultam pe cei de langa noi, dar in realitate ne gandim la propria persoana si la ceea ce are legatura cu noi. Din nou, este necesar sa faci un efort constient de a inchide usa lumii exterioare si de a fi atent la cei de langa tine. Asta presupune nu doar a te intalni cu oamenii, ci a te conecta cu adevarat cu ei.

  • Apreciaza natura.

Multi dintre noi isi petrec majoritatea timpului inchisi intr-un birou, intr-o camera, in masina, sau in mijloacele de transport in comun. Rareori avem ocazia de a sta in mijocul naturii. Si daca totusi suntem afara, in mare parte vorbim la telefon. Inlocuieste acest obicei cu unul care iti aduce beneficii. Iesi in natura si observa ceea ce te inconjoara, respira aerul proaspat, asculta murmurul apei si bucura-te de verdeata. Plimba-te, inoata, simte vantul, simte apa, simte pamantul, simte viata! Incerca sa faci asta zilnic, alaturi de persoanele dragi. Starea ta de spirit se va inbunatati considerabil.

  • Manaca incet.

De multe ori timpul pe care il acordam pentru servirea mesei este foarte limitat. Intotdeauna avem cate ceva mai important de facut si nu ne putem bucura cu adevarat de hrana. Incearca sa mananci incet, apreciaza savoarea si textura mancarii. Daca vei proceda astfel, atunci vei remarca faptul ca te simti satul cu mai putin, iar gustul mancarii este mai intens.

  • Gaseste placerea in orice.

Exista activitati pe care nu le agream, pentru ca noi alegem sa nu ne placa. De multe ori avem tendinta de a vedea doar partea negativa a activitatilor in care suntem implicati. Poti gasi placerea in orice, alegand sa fii prezent si sa iti activezi toate simturile. Sigur ca nu ne place sa spalam vasele, dar am putea sa ne bucuram de senzatia pe care apa o lasa pielii, de spuma, de mirosul placut de detergent. Acest obicei iti va face garantat viata mult mai frumoasa.

Tu cum te bucuri de viata?

Daca ti-a placut ce ai citit, daca esti pasionat de dezvoltare personala si esti insetat de evolutie, atunci viziteaza-ne pe www.artaeducatiei.com, un loc virtual securizant care promoveaza fericirea si echilibrul emotional. Te invit sa zburam impreuna spre culmi!

Andreea Savulescu

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *