ce se petrece in mintea mea
Ganduri (in)directe

Ce se petrece in mintea mea?

ce se petrece in mintea mea

ce se petrece in mintea mea

In mintea mea, viata este un festin. Iar tragedia este ca cei mai multi oameni mor de foame.

Exista o poveste draguta despre niste oameni care erau pe o pluta in largul coastei Braziliei si piereau de sete. Habar n-aveau ca apa pe care pluteau era apa dulce. Raul se varsa in mare cu atata forta, incat patrundea cateva mile in mare, deci ei aveau apa dulce, chiar acolo unde erau. Dar ei habar n-aveau!

Tot astfel, noi suntem inconjurati de bucurie, de fericire, de iubire. Cei mai multi oameni nu au nici cea mai vaga idee despre asta. Motivul? Au creierele spalate. Sunt hipnotizati; sunt adormiti. Imaginati-va un magician pe scena, care hipnotizeaza pe cineva, astfel incat persoana vede ce nu este acolo si nu vede ce este. Despre asta e vorba. Caieste-te si accepta vestile bune. Caieste-te! Trezeste-te! Nu boci pentru pacatele tale. De ce te tangui pentru pacatele pe care tu le-ai facut in somn? Ai de gand sa plangi pentru ce-ai facut in starea de hipnoza?

Trezeste-te! Trezeste-te! Adopta o noua minte. Adopta un nou fel de a privi lucrurile! Pentru ca imparatia cerurilor este aici! Sunt rari crestinii care iau asta in serios. V-am spus ca primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va treziti, sa acceptati faptul ca nu va place sa fiti treziti. Preferati mai degraba sa aveti toate lucrurile pe care, prin hipnoza, ati ajuns sa le considerati atat de valoroase pentru voi, atat de importante pentru viata voastra si pentru supravietuirea voastra.

In al doilea rand, sa intelegeti. Sa intelegeti ca poate aveti idei gresite si ca aceste idei sunt cele care va influenteaza viata si v-o fac dezordonata asa cum este acum si va mentin adormiti. Idei despre iubire, idei despre libertate, idei despre fericire si asa mai departe. Si nu este usor sa asculti pe cineva care ar pune la indoiala aceste idei ale voastre – idei care au capatat atata valoare pentru voi.

S-au facut unele studii interesante despre spalarea creierului. S-a demonstrat ca vi se spala creierul, atunci cand acceptati sau “preluati” o idee care nu va apartine, care este a altcuiva. Dar lucrul amuzant este ca voi ati fi gata sa muriti pentru acea idee. Nu vi se pare ciudat? Primul test care arata daca vi s-a spalat creierul si daca ati preluat convingeri si credinte are loc in momentul in care sunt atacate aceste idei. Sunteti surprinsi, reactionati emotional. Este un semn destul de bun-nu infailibil, dar un semn destul de bun-ca avem de-a face cu spalarea de creier.

Sunteti gata sa muriti pentru o idee care nu a fost niciodata a voastra. Fie ca e vorba despre teroristi sau sfinti, oamenii accepta o idee, o inghit cu totul si sunt gata sa moara pentru ea. Nu este usor sa ascultati, mai ales cand deveniti emotionali in legatura cu o idee. Si chiar cand nu deveniti emotionali in aceasta privinta, nu e usor sa ascultati; voi ascultati mereu de programarea voastra, de conditionarea voastra, de starea voastra hipnotica.

In mod frecvent, voi interpretati totul ca fiind spus in termenii starii voastre hipnotice, sau ai conditionarii voastre, sau ai programarii voastre. Ca fata care asculta un curs despre agricultura si spune: “Scuzati-ma, domnule, stiti, sunt intru totul de acord cu dumneavoastra ca ingrasamantul cel mai bun este balegarul de cal tinut sa se invecheasca. Nu va suparati, ne-ati putea spune cat trebuie lasat calul sa imbatraneasca?”

Fiecare avem pozitia noastra, nu-i asa? Si ascultam de pe acele pozitii. “Henry, cat de mult te-ai schimbat! Erai atat de inalt-si ai devenit atat de scund. Erai atat de bine facut-si ai devenit atat de slab.Erai atat de balai-si ai devenit atat de negricios. Ce ti s-a intamplat, Henry?” Henry spune:”Eu nu sunt Henry. Eu sunt John.” “O, ti-ai schimbat si numele!”

Cum ii faci pe astfel de oameni sa asculte?
Cel mai greu din lume este sa asculti, sa vezi. Noi nu vrem sa vedem. Noi nu vrem sa privim, pentru ca, daca o facem, s-ar putea sa ne schimbam. Daca privesti, pierzi controlul vietii pe care abia o mai tii la un loc. Si asa, pentru a te trezi, singurul lucru de care ai nevoie cel mai mult nu este energia, forta, tineretea, sau chiar marea inteligenta.

Singurul lucru de care ai nevoie cel mai mult este disponibilitatea de a invata ceva nou. Sansele ca te vei trezi sunt direct proportionale cu cantitatea de adevar pe care o poti accepta, fara sa o iei la fuga.

Cat de mult esti pregatit sa accepti? Cat de mult din tot ce-ti este drag esti gata sa distrugi, fara sa dai bir cu fugitii? Cat de pregatit esti sa te gandesti la ceva necunoscut? Prima reactie este una de frica. Nu ca ne-ar fi frica de necunoscut. Nu-ti poate fi frica de ceva ce nu stii. Nimanui nu-i este frica de necunoscut. Cea de care iti este frica, este pierderea cunoscutului. De asta iti este frica.

Anthony de Mello, “Constienta. Capcanele si sansele realitatii”, Editura For You

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *