atingerea obiectivelor prin dezvoltarea caracterului
Ganduri (in)directe Psihologie practica / Motivatie si succes

Atingerea obiectivelor prin dezvoltarea caracterului

atingerea obiectivelor prin dezvoltarea caracterului

atingerea obiectivelor prin dezvoltarea caracteruluiDeseori o schimbare a caracterului este un pas crucial in transformarea identitatii tale astfel incat sa devii mai compatibil cu scopurile si intentiile pe care le ai. De exemplu, sa spunem ca vrei sa ai mai mult succes in cariera, si iti propui sa obtii o anumita pozitie.

E posibil ca motivul principal pentru care nu ai obtinut inca respectiva pozitie sa fie acela ca trasaturile tale de caracter nu se afla in armonie cu aceasta. Poate nu esti suficient de disciplinat, suficient de sigur pe tine, sau suficient de inventiv pentru a o obtine.

Odata ce poti identifica trasaturile de caracter care iti lipsesc, le poti dezvolta in mod constient. Dar atat timp cat nu-ti cunosti deficientele, va fi greu sa-ti atingi scopul deoarece nu vei fi genul de persoana care sa-l poata atinge. E ca si cum ai incerca sa ridici o greutate mai mare decat sunt capabili muschii tai.

Alege unul din scopurile sau una dintre intentiile tale, in special un scop in privinta caruia progresul tau lasa de dorit.

Acum intreaba-te daca o persoana cu trasaturi de caracter diferite de ale tale ar fi mai capabila sa atinga acel scop decat esti tu. Pentru ce gen de persoana scopul tau ar fi usor de atins?

Pune-ti urmatoarele intrebari:

-Ce ar face in situatia mea o persoana care are mai multa stima de sine?
-Ce ar face in situatia mea o persoana care are mai mult curaj?
-Ce ar face in situatia mea o persoana care are mai multa auto-disciplina?
-Ce ar face in situatia mea o persoana mai sigura pe ea?
-Ce ar face in situatia mea o persoana care are mai multa compasiune?
-Ce ar face in situatia mea o persoana mai recunoscatoare?
-Ce ar face in situatia mea o persoana mai centrata?
-Ce ar face in situatia mea o persoana mai flexibila?
-Ce ar face in situatia mea o persoana mai curioasa?
-Ce ar face in situatia mea o persoana mai inventiva?
-Ce ar face in situatia mea o persoana mai inteleapta?

Punandu-ti aceste intrebari in legatura cu fiecare din scopurile tale, vei obtine o lista a calitatilor pe care sa le dezvolti. Cultivandu-ti aceste calitati, vei deveni genul de persoana care poate sa-si atinga scopul si il va atinge.

Aproape orice scop semnificativ pe care ti-l propui necesita o dezvoltare a caracterului de un fel sau altul. Pe termen lung, aceasta intarire a caracterului este unul din cele mai importante efecte secundare al urmarii scopurilor, in cele din urma depasind ca importanta scopurile insele. Tot asa cum antrenamentul cu greutati te face mai puternic fizic, atingerea scopurilor duce la formarea unui caracter mai puternic.

De exemplu, daca imi dau seama ca problemele mele ar fi nimica toata pentru cineva cu mai mult curaj, atunci stiu ca lipsa curajului este ceea ce ma tine pe loc. Sa ma plang ca problema e prea dificila nu-mi foloseste la nimic – caci nu-mi da nici o baza de la care sa pornesc. Dar intelegerea faptului ca pot rezolva problema dezvoltandu-mi curajul imi este utila, caci imi da o directie. Stiu ca daca imi voi ridica nivelul curajului suficient de sus, voi putea in cele din urma sa-mi ating scopul.

Odata ce ai identificat trasaturile de caracter pe care trebuie sa la intaresti, cum faci le dezvolti? Procesul este foarte similar antrenamentului cu greutati pentru intarirea muschilor. Pornesti de unde te afli si evoluezi atacand o serie de provocari progresive.

Doua procese pentru dezvoltarea curajului sunt descrise in articolul “Curajul de a trai constient”, care va fi publicat in curand.

Orice imbunatatire a caracterului pe care o realizezi acum iti va fi utila pe termen nedefinit. Calitati precum curajul, auto-disciplina sau inventivitatea dau roade in toate domeniile vietii.

de Steve Pavlina
StevePavlina.com
Traducerea: Irina Tofan

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *