ajuta-ma sa cresc langa mama mea
Ganduri (in)directe

Ajuta-ma sa cresc langa mama mea!

ajuta-ma sa cresc langa mama mea

ajuta-ma sa cresc langa mama mea

Daca sunteti suficient de norocosi sa aveti o familie care va sustine, mancare sa puneti pe masa, haine cu care sa va imbracati, un loc de munca care sa va asigure o viata cel putin decenta si un loc pe care il numiti “acasa”, va rog sa va ganditi si la cei pentru care aceste lucruri sunt doar o speranta… la care uneori nici macar nu mai au puterea sa priveasca.

In urma cu cateva zile o prietena imi spunea ca isi va dedica o parte din timp pentru a ajuta o organizatie neguvernamentala, ACSIS, care se ocupa sa sprijine un numar de 18 mamici care au un risc sporit de abandon al copiilor, din cauze materiale in cele mai multe cazuri si/sau familiale.

Am cerut detalii si astfel am ajuns sa le cunosc personal pe cele trei asistente sociale care se ocupa de activitate ACSIS – Asociatia pentru o Comunitate Solidara si Interventie Sociala.

Am aflat ca in programul pe care il desfasoara se afla 18 mamici avand in total 34 de copii. Pentru a fi incluse in program, mamicile trebuie sa indeplineasca anumite conditii: sa doreasca sa se reintegreze profesional, sa-si caute un loc de munca, sa fie de acord sa participe la activitatile desfasurata de asociatie (sa participe la intalnirile de grup si individuale cu asistentul social), sa se implice activ in rezolvarea situatiei de dificultate in care se afla, sa caute o cresa/gradinita pentru copii si, bineinteles, sa aiba grija de copiii lor.

Am identificat numeroase posibilitati de a ajuta – si doresc sa vi le impartasesc pentru ca stiu ca multi dintre voi aveti o mare dorinta de a oferi celor aflati in nevoie o parte din cunostintele voastre, din timpul vostru, din ceea ce nu va mai este de folos sau din ceea ce va prisoseste.

1.Puteti dona jucarii, hainute, alimente sau orice altceva credeti ca le-ar putea fi de folos copiilor si mamicilor – fie mergand la sediul asociatiei, fie trimitand prin posta. Daca doriti sa dati personal lucrurile mamicilor, puteti face acest lucru. Puteti deasemenea sa cereti sa vi se spuna cum au fost distribuite donatiile pe care le faceti.

Pentru a lua legatura cu fundatia ACSIS puteti folosi urmatoarele date de contact:
Email: acsis@b.astral.ro
Tel.: 40 021 211 30 94
Adresa: Calea Mosilor nr. 215, Bloc 21, scara B, apartament 37, sector 2, cod postal 020864 Bucuresti Romania

2.Puteti deveni voluntari daca aveti cateva ore libere pe care le puteti pune la dispozitia asociatiei, iar membrii ei promit sa le foloseasca cu maxima eficienta.

Este nevoie de:

-profesori/invatatori care sa ajute la alfabetizarea unora dintre mame;
-oameni carora le plac copiii – pentru a ajuta la supravegherea lor cat timp mamele participa la atelierele organizate de asociatie;
-doctori, psihologi care pot oferi mamelor informatii si sfaturi;
-oameni cu abilitati de organizare – pentru a ajuta la organizarea voluntarilor;
-juristi, avocati;
-orice alta formare ati avea, contactati fundatia si intrebati cum puteti fi de folos.

Ce anume ati putea face ca voluntar:

-daca v-ati apropiat de o anumita familie, o puteti sprijini direct, moral si financiar;
-puteti participa la un eveniment de stangere de fonduri, de exemplu impartind pliante sau insotind mamele si copiii;
-puteti povesti altora despre activitatea pe care o desfasurati, puteti sa organizati printre prieteni sau la serviciu propriul grup de strans fonduri;
-daca lucrati la o publicatie care are spatiu publicitar neacoperit, l-ati putea utiliza povestind despre activitatea fundatiei;
-daca lucrati la resurse umane sau cunoasteti un astfel de departament, ati putea povesti oamenilor despre cum pot directiona 2% din impozit spre ASCIS;
-daca aveti un site puteti face mai bine cunoscuta activitatea organizatiei.

3.Puteti directiona 2% din impozitul pe venitul global spre organizatia ACSIS, nu va costa nimic.

Daca ati realizat venituri numai din salarii, completati formularul 230; daca ati realizat venituri impozabile din alte surse decat salarii, completati formularul 200.

Trimitei prin posta sau duceti personal, pana la 15 mai, la Administratia Finantelor Publice de care apartineti. Nu va faceti probleme daca nu cunoasteti suma corespunzatoare a 2% din impozit, ea va fi calculta de organele fiscale.

Aceste formulare se pot lua gratuit de la Administratiile Financiare sau se pot descarca gratuit de pe site-ul Ministerului Finantelor sau al fundatiei ACSIS:
http://www.acsis.ro

Date necesare pentru a completa fisele:

Asociatia pentru o Comunitate Solidara si Interventie Sociala – ACSIS
Cod Fiscal: 16392636
Cont bancar: RON :RO33 RZBR 0000 0600 0471 7200

4.Puteti dona bani in contul asociatiei. Orice suma este binevenita, pentru ca va fi folosita pentru:

-alimente si produse iginenic-sanitare pentru copii;
-haine pentru copii;
-costul cresei/gradinitei;
-chiria locuintelor pentru acele mame si copii care nu au unde sa locuiasca;
-cursuri de recalificare profesionala pentru mame;
-desfasurarea activitatilor asociatiei, de exemplu realizarea si functionarea unui atelier de jucarii textile.

5.La Kidex ii puteti intalni pe membrii asociatiei si pe mamici si puteti cumpara jucarii confectionate de acestea. Tragul se va desfasura in perioadele 27-29 aprilie la Romexpo, iar asocia ACSIS poate fi gasita in pavilionul 17, stand 92.

Orice ajutor pe care il dam, oricat de neinsemnat ni s-are parea, va participa la asigurarea sansei unui viitor pentru acele mamici care nu se pot ajuta singure – cel putin pentru moment.

Puteti afla mai multe amanunte pe site-ul asociatie, la adresa:
http://www.acsis.ro

de Corina Marin

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *