terapie craniosacrală
Evenimente, cursuri, conferinte

Training în terapia craniosacrală biodinamică: interviu cu Agàta H. Holliger

Training in terapia craniosacrala biodinamica
Merigar East, 23 August, jud. Constanta, Romania

Interviu cu Agàta H. Holliger, facilitatorul training-ului

Organizator:
Draga Agàta, în primul rând mulțumesc mult că ți-ai făcut timp să ne răspunzi la întrebări.
Se pare că terapia craniosacrală biodinamică vine pentru întâia oara în România cu tine. Poți să ne spui un pic despre călătoria ta cu ajutorul metodei craniosacrale? La ce se referă această metodă? Cum poate fi utilă?

Agàta: În primul rand, mă simt onorat că am fost invitat să predau terapia craniosacrală biodinamică în Romania. Metoda craniosacrală provine din osteopatie sau, mai precis, din osteopatia cranială a lui Dr. William Garner Sutherland, un osteopat american care a trăit între 1873 – 1954. El a început să predea această metodaă studenților săi și astfel această muncă a fost transmisă de-a lungul generațiilor de osteopați. În anii 1970 și 1980 osteopatul J. Upledger a început sa predea această metodă la spectrul mai larg al terapeuților corporali și a numit-o terapie craniosacrală. Acela a fost momentul în care am învățat-o și cu timpul am început să îi studiez și rădăcinile, adică munca lui Dr. Sutherland și Dr. Becker, unul dintre studenții săi. Acest studiu m-a ajutat să înțeleg conceptul fundamental al forțelor biodinamice (forțe vitale). Din 1990 până în acest moment am studiat această metodă și mi-am extins înțelegerea lucrului cu forțele vitale, ceea ce se numește terapie craniosacrală biodinamică.

Metoda în sine reprezintă o serie de principii care susțin sistemul corp-minte al unei persoane să se realinieze la procesele vitale fundamentale. Este ca o reechilibrare dintre țesuturile și fluidele unei persoane cu forțele vitale originare. Aceasta are loc ascultând și susținând corpul să-și găsească un nou echilibru și autoreglarea. Atingem corpul în diferite locuri cu palmele și ne sincronizăm percepția cu țesuturile, fluidele și expresia lui a forțelor vitale.

Terapia craniosacrală biodinamică este o abordare practică foarte blândă care ajută forțele de autovindecare și autoreglare ale unei persoane să descopere un nou echilibru. Poate fi utilă la nivel fizic (sistemul musculo-scheletic), precum și la nivelul mai subtil al sistemului nervos, imun și endocrin.

O: Training-ul care va avea loc la Merigar East lângă Constanța durează aproximativ 2 ani și jumătate. Care este conținutul cursului pentru un interval de timp așa de lung?

A: Training-ul este compus din 8 module a câte 6 zile în care vom învăța abilitățile de bază pentru a lucra cu clienții folosind această metodă. Este un antrenament de profunzime care încorporează abilitățile de percepție și cele verbale, precum și înțelegerea principiilor acestei metode și bazele anatomiei, fiziologiei și embriologiei. Între module va exista practica prin care vom aplica și adânci învățăturile, dar și studiu prin care vom integra materialul de la cursuri. Este nevoie de timp pentru acest proces de învățare și integrare.

O: Care este diferența dintre osteopatia cranială, terapia craniosacrală și terapia craniosacrală biodinamică?

A: Osteopatia cranială este denumirea folosită de osteopați atunci când lucrează cu craniul, sacrumul și structurile implicate.

Terapia craniosacrală este numele dat acestei metode în afara domeniului osteopatic, pe care o aplică practicianul craniosacral sau terapeutul corporal.

Terapia craniosacrală biodinamică este termenul folosit pentru o abordare a terapiei craniosacrale care se orientează spre forțele vitale primare, prin ascultarea expresiei vitalității  mai degrabă decât prin aplicarea unei forțe sau urmarea unui protocol.

O: Este potrivită pentru oricine terapia craniosacrală biodinamică? Există cazuri speciale pentru care este în mod particular eficientă în comparație cu alte abordări? Există contraindicații?

A: Metoda craniosacrală biodinamică este potrivită pentru toată lumea, de la bebeluși, copii, adolescenți la adulți și oameni în vârstă. Prin blândețea ei, metoda respectă individualitatea clientului și este o abordare neinvazivă. Spre deosebire de multe alte metode, este mai degrabă focalizată pe “a asculta”, nu pe “a face”. În terapia craniosacrală biodinamică nu vorbim despre contraindicații, în sensul că respectăm unitatea întregii persoane și respectăm limitele sistemului corp-minte al persoanei.

O: Care ai spune că este cea mai importantă abilitate pentru un practician al metodei craniosacrale biodinamice? Cine poate să participe la acest training?

A: Ca practician craniosacral biodinamic, cel mai important este să poți deveni liniștit și să înveți să asculți expresiile subtile ale forței vitale în corp. Exact aceste lucruri vor fi învățate la acest training.

Cursul este pentru toți care iubesc să lucreze cu oamenii și cu atingerea. Pot fi terapeuți corporali, kineto-terapeuți, dar și oricine dorește să învețe o abordare blândă de a atinge corpul. Nu este necesară nicio experiență anterioară, ci doar deschidere față de nou.

O: Mulțumesc foarte mult!

Agàta H. Holliger
Agàta H. Holliger, BCST, SEP, OdAKT lucreaza de mai bine de 30 de ani ca terapeut complementar folosind diverse tehnici de lucru corporal, incluzand masajul, masajul tesutului profund, echilibrarea craniosacrala si viscerala – in combinatie cu meditatia. S-a format cu Bhadrena C. Tschumi si Kavi Gemin incepand cu 1990 atat in abordarile biomecanice si biodinamice ale terapiei craniosacrale, cat si in pediatria craniosacrala. Este terapeut Craniosacral Biodinamic, practician de Somatic Experiencing® in lucrul cu trauma, instructor SVEB si detinator al diplomei federale in terapie complementara in Elvetia. Este membru al Cranio Swiss si ACSI (Italia) si de asemenea profesor asistent la International Craniosacral Balancing Institute. In prezent ofera cursuri si training-uri de terapie craniosacrala, precum si sesiuni individuale, in Elvetia, Europa si America Latina.

Lucreaza in asociatie cu Institutul International de Echilibrare Craniosacrala® (www.craniosacral.eu), este membru al Asociatiei Elvetiene de Terapie Craniosacrala, Cranio Swiss (www.craniosuisse.ch) si al Afilierii Internationale a Training-urilor Craniosacrale Biodinamice (www.biodynamic-craniosacral.com)

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *