Un taram necunoscut
Cel mai adesea, emotiile sunt terra incognita pentru noi. E ca si cum constiinta noastra s-ar ocupa cu prioritate de orice altceva, dar nu de partea emotionala.
Si totusi, tot ce facem, facem ca sa ne simtim bine, sa avem o stare emotionala placuta – sau ca sa atingem un echilibru emotional. In plus, emotiile ne fac umani – fara ele am fi niste roboti reci, fara inima, fara compasiune sau empatie.
Doar ca emotiile sunt si partea vulnerabila din noi. Si, de mici, societatea ne transmite un mesaj anti-vulnerabilitate, transformand emotiile in semne de slabiciune… si atat: ”Sub nici o forma nu arata ca ești slab, delicat, ca ai si tu emotii si nevoi profund umane. Daca faci asta, pericolele te pandesc. ”
Jungla” de afara te-ar putea mânca, devora, strivi etc.” Valoarea sanatoasa a emotiilor si rolul lor reglator pentru viata noastra interioara si exterioara este astfel minimalizat, ignorat sau chiar uitat complet.
Masti fara chipuri
Asa ca ne cream masti care ne ascund emotiile fata de ceilalti si, treptat, si fata de noi insine. Fara ca macar sa ne mai dam seama, mastile care ne ascund chipurile adevarate ajung sa nu mai ascunda chipuri.
Ne golim de ceea ce e mai pretios – de sufletul nostru, de unicitatea lui. Emotiile sunt mesajele sufletului si reprimandu-le, ne reducem sufletul la tacere.
Ducem vieti pe pilot automat si undeva in adanc avem senzatia ca se poate mai mult,visam la o implinire greu definibila in cuvinte… si nu gasim calea spre ea.
Pentru ca am intemnitat in culisele vietii noastre psihice solii care ne anuntau ca acea implinire e posibila: emotiile noastre.
Peisajul devine si mai sumbru daca trecem prin situatii grele de viata in care, nestiind ce sa facem cu emotiile dureroase pe care le traim, le ”inghitim”, le ”bagam sub pres” si mergem mai departe, cu masca puterii pe chip.
Si de sub această ”putere” incrancenata, durerea emotionala isi face drum spre constiinta in diferite feluri:
- Prin tulburari de atentie sau de memorie (pentru ca o parte din resursele noastre de atentie ”rumega” problemele nerezolvate),
- Prin tulburari emotionale, cand emotiile irump in constiinta sub forme disfunctionale: depresii, anxietati, atacuri de panica, dependente etc. sau chiar
- Prin probleme de sanatate fizica – ceea ce numim ”boli generate de stres” sau ”pe fond nervos”.
Ce simti cu adevarat?
Cand am fost ghidata pentru prima data in metoda ”Calatoria” de Brandon Bays, terapeutul m-a intrebat: ”Ce este cu adevarat aici? Ce simti cu adevarat?”.
Si puterea acestor doua intrebari, combinata cu dorinta mea aprinsa de a afla adevarul despre mine, au strapuns masca pe care o asternusem peste emotiile mele-durerile mele.
Am realizat atunci ce important este sa pleci de unde esti, nu de unde ai vrea sa fii. Sa fii onest emotional – in primul rand fata de sine.
De aici porneste procesul ”Calatoria”, conceput de Brandon Bays – care consta intr-o introspectie ghidata prin care accesezi emotiile pe care le-ai respins – pentru ca nici nu te-a invatat nimeni ce altceva sa faci cu ele.
Parcurgi apoi o etapa de exprimare a emotiilor nespuse vreodată (poate nici fata de tine insuti), ajungand in final la o iertare –de sine, de ceilalti – care te elibereaza de impactul emotional negativ pe care situatia dureroasa sau persoana cu care esti in conflict l-a avut asupra ta.
Onest emoțional… adica?
Onestitatea emotionala nu inseamna sa iti expui emotiile in fata tuturor – decat daca vrei sa faci asta. Inseamna ca poti alege sa te deschizi cu adevarat fata de cei in care ai incredere si sa spui ce simti – aceasta ducand la o relatie bazata pe adevar, sinceritate, integritate.
In acelasi timp, inseamna si ca uneori va trebui sa pui limite, sa spui ”Nu”, alteori va trebui sa exprimi, poate, dragostea pe care o porti in suflet fata de cineva fara sa fi avut curajul sa o marturisesti.
Sau sa lasi furia sa fie convertita in afirmarea a ceea ce e important pentru tine. Ori teama sa te calauzeasca spre ce ai de facut pentru a te simti in siguranta.
In primul rand, este important – si sanatos – sa fii sincer fata de tine. De aici incepe integritatea – adică gandul, fapta, simtirea, vorbirea sunt una. Iar cand vine vorba de dezvoltare personala, onestitatea emotionala este primul pas al vindecarii de o durere sufleteasca, de singuratate, de teama, de furie, de dezamagire, de rusine, de umilire, de sentimentul de inferioritate sau ca nu meriti nimic bun, de tristete… si/sau multe alte emotii
Locul si rolul emotiilor
Nimic din ceea ce e omenesc nu ne este strain. Si in acest val de trezire spirituala si vindecare in constiinta ce parcurge azi toata planeta, emotiile pot si trebuie sa joace un rol important, intrucat, abordate in mod intelept si sanatos, ele fac trecerea de la ego la suflet.
In ”Calatoria”, emotiilor li se da locul cuvenit: le acceptam cu blandete alinatoare, le ascultam mesajele si mergem pe firul lor pana la Sursa fiintei noastre.
Apoi exprimam emotiile dureroase reprimate, iertam ce este de iertat si ne eliberam de ele. Ramanem mai usori, mai relaxati, mai liberi. Mai impacati, mai simpli, mai firesti.
Daca simti ca inima ta vibreaza la citirea acestor randuri, inseamna ca esti pregatit/a pentru ”Calatoria” ce porneste din durerea ta emotionala (sau pur si simplu de la o emotie neplacuta) si ajunge intr-un loc unde constati ca pacea, constiinta, frumusetea, blandetea, iubirea, lumina, libertatea, claritatea, sunt tot atatea fire din care este tesuta esenta fiintei tale – si a fiecaruia dintre noi.
Si daca vrei sa ni te alaturi in ”Calatoria” care incepe cu onestitatea emotionala, te anuntam cu bucurie ca Brandon Bays, expert în vindecarea minte-corp si autoare a bestseller-ului ”Calatoria” si a metodei de vindecare emotionala si dezvoltare personala cu acelasi nume, vine in Bucuresti intre 3-5 iunie 2016, pentru a sustine Seminarul ”Journey Intensive”, in care preda bazele metodei ”Calatoria” si un modul de abilitati avansate.
Inscrie-te online pe www.thejourney-romania.com.
Patricia Cihodaru
Psihoterapeut
Journey Accreditted Practitioner