Abordarea corectă a Buddhismului. Gonsar Tulku Rinpoche revine în România

Publicat: 5 septembrie 2014
Comentarii: Fără răspunsuri

Ce înseamnă Buddhismul și ce este Dharma?! Care este motivația corectă și scopul corect pe calea învățăturilor buddhiste?!

Gonsar Tulku Rinpoche, directorul spiritual al Centrului de Înalte Studii Tibetane “Rabten Choeling” din Elveția spune:

„din moment ce studiem Dharma, şi motivația noastră trebuie să corespundă cu Dharma. Asta pentru că Dharma nu este studiată numai pentru a cunoaște mai mult, pentru a acumula mai multe cunoștințe. Dharma este studiată pentru a obține un câștig concret, şi nu orice fel de câștig, ci unul vast, cuprinzător, de care putem profita tot timpul.”

Dânsul continuă prin a ne transmite:

„Cum putem obține un asemenea câștig vast? Prin a înțelege care sunt rădăcinile efective ale fericirii și suferinței noastre, și prin a le transforma. Dacă, pe de o parte, nu înțelegem cauzele efective ale fericirii şi suferinței şi dacă, pe de altă parte, le înțelegem însă nu producem transformarea necesară, atunci nu este posibil să obținem acel câștig vast și durabil, indiferent ce alte metode și mijloace vom folosi.”

Maestrul consideră studiul Dharmei foarte important pentru că

„urmarea altor tipuri de studii nu are acest efect. Atunci când urmăm alte studii, învățăm tot felul de lucruri; însă toate cunoștințele pe care le obținem nu au o asemenea relație directă cu cauzele efective ale fericirii și suferinței, ele nu pot aduce niciun câștig durabil. Este posibil ca printr-o asemenea cunoaștere să câștigăm ceva temporar, dar a obține un rezultat etern este foarte dificil.”

Acum ne putem întreba care sunt cauzele efective ale fericirii și suferinței? Explicațiile le putem descoperi prin studiul Dharmei, deoarece aceasta este esența Dharmei: un rezultat tangibil și de durată.

Pentru cei interesați de a aprofunda și a înțelege învățăturile pline de compasiune și înțelepciune vă anunțăm că în perioada 12-16 septembrie, Maestrul Gonsar Tulku Rinpoche, revine pentru a patra oară în România, la invitația Asociației Rabten Compassionate Wisdom în colaborare cu Editura Herald și Centrul „Seeds for Happiness”.

Seria de învățături începe vineri seară, 12 septembrie, ora 18:30 cu o conferință publică la Casa de Cultură a Studenților din București și continuă cu un weekend de prelegeri la Centrul „Seeds for Happiness”, în zilele de 13-14 septembrie.

Conferința de vineri 12 septembrie, între orele 18:30 – 20:30 este cu tematica „Compasiunea: temeiul unei fericiri autentice” și se desfășoară la Casa de Cultură a Studenților București, sala mare, etaj 2 din Calea Plevnei 61, sect.1. Conferința va fi transmisă live stream pe www.edituraherald.ro.

Pe durata conferinței, Gonsar Tulku Rinpoche ne va transmite din cunoașterea sa profundă, ajutându-ne să ne familiarizăm și să descoperim potențialul infinit al compasiunii, izvorul unei fericirii pure în viața noastră.

Evenimentul este dedicat publicului larg și este menit să vină în întâmpinarea omului modern ce caută să își dezvolte propria minte într-un spirit de compasiune și înțelepciune.

Cu această ocazie, vă reamintim că în următoarele două zile din week-end (13-14 septembrie), Maestrul Gonsar Rinpoche va continua să susțină la Centrul Seeds for Happiness din București prelegeri cu tematica „Cele trei Aspecte Principale ale Căii către Iluminare.”

Cele trei principii ale căii spre Iluminare din Calea Mahayana, numită și Calea unui Bodhisattva, sunt: Renunțarea, Bodhicitta și Înțelepciunea ultimă sau Mintea Iluminării. Renunțarea este dorința de eliberare, Bodhicitta este mintea care aspiră sa atingă iluminarea deplină pentru beneficiul tuturor ființelor, iar Înțelepciunea ultimă este cheia pentru înțelegerea directă a realității așa cum este.

 

Despre această tematică, Maestrul spune într-una dintre cărțile sale numite „Esența doctrinei buddhiste” :

“Samsara nu înseamnă un loc unde trăim, nu este asemănătoare cosmosului sau altei lumi. Atunci când vorbim de samsara individuală și samsara colectivă, cea individuală este propriul nostru mod de existență iar cea colectivă, cel al tuturor ființelor. Lumea în care ne aflăm este denumită “loc samsaric”. Tot ce este samsaric este produs de karma ființelor samsarice, iar lumea în care trăim este rezultatul karmei colective a ființelor samsarice.

Când observăm natura fundamentală a samsarei, înțelegem de asemenea că acest tip de existență, această situație în care ne aflăm este profund înrădăcinată în suferință. Faptul de a ne înțelege situația și cauzele ei, de a ști că ne putem salva datorită cunoașterii și practicii metodelor potrivite, ne ajută să dăm naștere unei motivații sincere de a realiza eliberarea.

La acest stadiu am atins renunțarea, atitudine esențială și completă, ea fiind rezultatul înțelegerii situației noastre în samsara. Aceasta este semnificația acestui termen, unul dintre principiile esențiale ale Căii. Cu alte cuvinte, ea este baza sau rădăcina Căii care ne conduce direct la eliberare și Iluminare.

După ce am manifestat această doleanță sinceră de a ne elibera de ciclul existențelor (adică, renunțarea), în loc de a ne dori doar eliberarea noastră individuală, putem dezvolta o atitudine a minții mult mai vastă, universală. Totul depinde de capacitățile și de deschiderea minții fiecăruia. Faptul că primim beneficii incomparabile din partea celorlalți, în fiecare moment, această recunoaștere a legăturii strânse și inseparabile pe care o avem cu toate ființele, este realizarea esențială care ne duce direct pe calea eroicilor Bodhisattva, care sunt destinați să devină Buddha. Ca rezultat al recunoștinței care apare pe baza acestei realizări, ne luăm responsabilitatea universală de a elibera toate ființele din suferințe. Această motivație superioară (adhyāshaya) ne face să urmărim iluminarea completă, cu scopul de a împlini această aspirație curajoasă. Acesta este marele jurământ şi marea hotărâre fermă a unui Bodhisattva, cu alte cuvinte generarea Bodhicittei, sau a minții iluminării.

Urmărirea propriei fericiri şi chiar a propriei eliberări din ciclul suferinței, în timp ce toate celelalte ființe simțitoare rămân în suferință şi nu ating fericirea durabilă, nu este o atitudine pură. Bineînțeles, o asemenea eliberare individuală este un scop valoros, şi a aspira la el este o motivație pozitivă, dar acest lucru este insuficient. De aceea, este necesar să înfrângem toate felurile de atitudini egoiste care văd propria persoană drept obiectivul central; în loc de asta, ar trebui să dezvoltăm atitudinea care îi pune pe toți ceilalți în poziția centrală, şi urmărește în primul rând bunăstarea celorlalți.“

Despre invitat:

 

Gonsar Tulku Rinpoche (n. 1949, Tibet ) s-a născut în 1949 la Shigatse, într-o familie cu descendențe regale, iar la vârsta de 6 ani se înscrie la mânăstirea Sera din Lhasa, Tibet, unde evoluează sub tutela Venerabilului Geshe Rabten Rinpoche. Primește învățătura directă de la Dalai Lama și de la alți maeștri consacrați. În prezent continuă activitatea de transmitere filosofică a învățăturilor Dharmei și face parte din fondatorii Centrului de Înalte Studii Tibetane din Elveția, Rabten Choeling.

Printre responsabilitățile administrative, Maestrul Gonsar Rinpoche oferă cu regularitate învățături direct în limba franceză, engleză, germană sau tibetană studenților laici și călugărilor. A studiat îndelung limbile străine, cultura occidentală și filosofia orientală, îndeosebi învățăturile lui Buddha și transmite cunoașterea sa mai departe atât ascultătorilor occidentali cât și celor tibetani.

Citește mai departe aici: http://rabten.ro/ro/maestrii/gonsar-tulku-rinpoche/

Informații despre costuri și înscriere:

• Conferința publică de vineri 12 septembrie, ora 18:30, este cu INTRAREA LIBERĂ!

Cine dorește însă să contribuie, sugerăm o donație de 20 RON. Înscrierea prealabilă este opțională, însă utilă pentru buna organizare! Conferința va fi transmisă live stream pe www.edituraherald.ro.

• Pe durata învățăturilor din weekend (13-14 Septembrie), taxa de participare pentru este de 180 RON/2zile sau 100 RON/zi. Persoanele care momentan, nu dispun de fonduri necesare taxei de participare (studenți, persoane fără un loc de muncă, șamd) și doresc să participe sunt rugați să contacteze organizatorii.

Program în weekend: 9:30 – 18:00. Participarea sa face pe baza înscrierii prealabile, locurile fiind limitate.
Adresa centrului este: Str. Fabrica de Chibrituri nr. 16, Sector 4, www.seedsforhappiness.ro

CONTACT: info@rabten.ro, www.rabten.ro , 0723.225.760, 0726.235.737

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *