471.000. Acesta este numarul de rezultate care apare pe Google in mai putin de o secunda la cautarea termenului “ dezvoltare personala “.
Dezvoltare personala

V-ati saturat de atata dezvoltare personala?

 

v-ati-saturat-de-atata-dezvoltare-personala
v-ati saturat de atata dezvoltare personala

471.000. Acesta este numarul de rezultate care apare pe Google in mai putin de o secunda la cautarea termenului “ dezvoltare personala “.

Cu siguranta peste 90% dintre persoanele care citesc acest articol au participat la cel putin un curs de autocunoastere si dezvoltare personala, au o biblioteca savuroasa de carti de dezvoltare personala si chiar downloadeaza carti de citit online din acelasi sector.

Imi cer scuze, oare am repetat de prea multe ori termenul “dezvoltare personala”?

Se pare ca da, insa este posibil ca sub semnul acestei repetitii sa se regaseasca si perspectiva superficiala cu care ne raportam adesea inspre acest aspect.

Din pacate, multi dintre noi ne comportam ca niste sugative care doresc sa obtina din ce in ce mai multe informatii.

Dorim sa le absorbim, dar nu le asimilam.

Dorim sa cunoastem, insa nu le permitem acestor idei sa se interiorizeze in structurile noastre cele mai profunde. 

Sa ne mai intrebam daca ne regasim in aceasta descriere?

Cu siguranta intrebarea este fara rost si ne oferim singuri raspunsul daca ne gandim la diplomele prafuite care stau in colturile ascunse ale casei sau la initierile pe care nici noi nu stim de unde le mai avem.

Intr-o prima faza, mi se par revoltatoare toate aceste aspecte. Dar daca le privesc si mai atent, chiar incep sa ma intristez.

Noi, oamenii, am pierdut legatura cu ceea ce inseamna cu adevarat evolutia interioara.

Nu mai avem rabdarea de a lasa anumite informatii sau daruri sa se instaleze usor, usor in fiinta noastra.

Nu mai avem lentoarea unui arbore care stie ca poate sa creasca doar in ritmul propriu.

Noi suntem setati pe viteza repede-repede.

Si dorim sa ne luam zborul, iar aripile ni se frang inainte de a privi inaltul cerului.

Adevarata autocunoastere si dezvoltare personala nu apare in momentul in care urmam indemnul unui prieten de a aceleasi cursuri de dezvoltare personala pe care el le-a terminat si nici atunci cand citim bestseller-urile momentului.

Dezvoltarea personala cu suflet apare in momentul in care ceva se misca in fiinta noastra.

In momentul in care dorinta de autocunoastere este mai mare decat numarul diplomelelor atarnate pe pereti.

In momentul in care ne oferim ragazul pentru “a digera” informatiile pe care le-am obtinut.

In momentul in care ne intrebam ce vom face cu acestea mai departe: le vom folosi pentru noi insine sau vom gasi curajul de a le impartasi celorlalti atunci cand ne vom simti pregatiti?

Acest proces este mai lung decat acele cursuri de dezvoltare personala care dureaza 3 zile intensiv. Si este mai important decat toate acele tehnici de dezvoltare personala pe care le invatam la cursuri.

O data inceput, el isi stabileste singur ritmicitatea.

Poate dura ani de zile sau intreaga viata.

Sau, daca vreti sa incercam si perspectiva acesta, poate continua si in viata urmatoare.

Adevarata dezvoltare personala inseamna sa gasim, inainte de toate, puterea de a fi sinceri cu noi insine, de a ne stabili granitele personale si de a le prezenta in cel mai bland mod in fata celorlalti.

Doar astfel putem dobandi empatie si castiga toleranta de a-i intelege pe cei care nu merg pe acelasi drum cu noi insine.

Adevarata dezvoltare personala nu ne indeamna sa ocupam o pozitie de superioritate in fata celorlati, spunandu-le, pe baza cunostintelor invatate, ce este in neregula cu ei sau ce ar putea schimba.

In schimb, ea ne ajuta sa ne raportam intr-un mod sanatos la celalalt, in timp ce fiecare ramane el insusi, chiar daca suntem atat de diferiti.

Si adevarata autocunoastere mai inseamna nu numai citirea celor mai bune carti de dezvoltare personala, ci si asumarea propriei fiintei.

Asumarea faptelor noastre, fara a gasi un vinovat sau fara a ne ascunde in spatele unor concepte sau povesti de care continuam sa ne agatam.

Nimeni nu a spus vreodata ca acest proces va fi unul usor.

Nimeni nu a spus ca nu va fi presarat cu multe capcane.

Insa in spatele dezvoltarii personale “plastice” si automate se ascunde o adevarata dorinta de a fi la unison cu fiinta noastra care tanjeste dupa libertatea sa.

In final, iti lasam acest grafic care rezuma ideile principale de mai sus:

 

dezvoltare-personala
dezvoltare-personala

Tu ce parere ai despre acest curent de dezvoltare personala? Este mai mult decat “o moda” care ar trebui urmata? Este mai mult decat a citi cele mai bune carti de dezvoltare personala si evolutie interioara? Cum ramanem fideli structurilor noastre emotionale cand suntem amenintati la fiecare pas de superficialitate?

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *