despre influenta celorlalti asupra noastra
Dezvoltare personala

Sub influenta celorlalti – ce loc ocup eu in viata mea?

sub-influenta-celorlalti-ce-loc-ocup-eu-in-viata-mea

sub influenta celorlalti ce loc ocup eu in viata mea

Regasindu-ne sub influenta celor dragi noua, avem tendinta de a crede ca deciziile noastre ne apartin in totalitate.

Atunci cand discutam cu zambetul pe buze despre problemele noastre, le diminuam ajutandu-ne de sprijinul celorlalti.

Dar, ramasi in singuratate, observam ca lupta pe care o ducem are loc intre diferite aspecte ale fiintei noastre. Ceilalti devin, astfel, spectatorii care apaluda sau care blameaza piesa in care alegem sa jucam pe parcursul procesului nostru de dezvoltare personala. Insa, este indicat sa ne reamintim ca persoanjele principale vom fi intotdeauna noi si ca traficul de influenta nu trebuie sa faca parte din viata noastra.

Ne aflam sub influenta parintilor inca de la cele mai fragede varste. Si poate tot sub influenta prietenilor suntem atunci cand alegem liceul pe care dorim sa-l urmam. Si chiar daca aceste amprente pot fi adesea benefice, poate la un moment dat vom simti dorinta arzatoare de a sti ca noi am decis pentru noi insine. Poate ca aceasta dorinta este o extensie a egoului nostru. Sau, poate dorim pur si simplu sa simtim ca ne asumam responsabilitatea pentru experientele pe care le traim.

Sub influenta celorlalti – pasi catre conformitate

Poate ca multi dintre noi ne intrebam de ce ne conformam celorlalti chiar daca avem argumente solide prin intermediul carora ii putem combate. Cercetatorii considera ca exista o serie de motive pentru care actionam astfel.

In anumite cazuri, poate fi folositor sa ne aflam sub influenta celor din grupul nostru. Unii dintre ei pot detine o experienta mai mare decat noi. Asa ca, in cazul in care ii urmam, situatia se poate dovedi constructiva. Insa, in alte cazuri ne conformam asteptarilor celorlalti deoarece nu dorim sa ne facem de ras. Acest caz apare in special in situatiile in care nu suntem siguri pe propria persoana.

Cercetatorii Deautsch si Gerard au identificat doua motive pentru care oamenii se conformeaza celorlalti: influenta informationala si influenta normativa.

Influenta informationala apare atunci cand oamenii isi schimba comportamentul pentru a fi corecti. In situatii in care suntem nesiguri de raspunsul corect, privim catre cei care sunt mai bine informati. De exemplu, intr-o sala de clasa, acest caz apare atunci cand suntem de acord cu un coleg pe care il consideram mai inteligent decat noi.

Influenta normativa apare din dorinta de a evita pedepsele. De exemplu, a urma regulile clasei chiar daca nu suntem de acord cu ele.

Dar ce se intampla in momentele in care nu constientizam ca ne aflam sub influenta celorlalti?

Iata cateva exemple din aceasta categorie:

• Dupa ce am discutat o problema cu o prietena, am luat o decizie impreuna. Insa, o data ce nu ne mai aflam sub influenta acesteia, incepem sa cantarim din nou datele problemei.

• Avem tendinta de a avea pareri contradictorii asupra aceluiasi aspect al vietii noastre

• Desi avem o convingere puternica, ceilalti ne pot determina sa ne schimbam parerea

• Nu reusim sa ne trasam granite personale in relatia cu cei din jur

• Ne simtim controlati de cei din jurul nostru

• Ne este foarte greu sa spunem “NU”

Totusi, intrebarea “Cum pot fi mai putin influentabil?” are cu siguranta un raspuns.

Si chiar daca ne plangem ca ne aflam sub influenta celorlalti, uneori aceasta situatie devine confortabila. Acesta este momentul in care ar trebui sa ne intrebam daca dorim sa iesim din aceasta zona de confort sau daca preferam sa ramanem in continuare acolo.

Raspunsul va veni o data cu o sincera constientizare legata de ceea ce simtim. Cineva mi-a spus candva, ca in astfel de momente sa-mi adresez o singura intrebare: “Cat de mult reusesc sa raman EU in prezenta TA?”. Intre timp, am adaugat o intrebare: “Ce parte din mine se pierde atunci cand sunt in contact cu tine?” 

Astfel, influenta poate deveni un factor pe care in anumite momente il putem controla. Iar daca nu il putem controla, merita macar sa incercam sa-l intelegem. Deoarece acest lucru ne va ajuta sa ne intelegem.

Voi ce parere aveti?

Resurse: www.about.com

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *