stresul la munca poate fi invins
Dezvoltare personala

Stresul la munca poate fi invins?

stresul la munca poate fi invins

stresul la munca poate fi invins

Stresul la locul de munca poate aparea in viata noastra, chiar daca uneori  nu-i constientizam prezenta. In acelasi timp, insa, isi poate arata efectele prin deteriorarea starii noastre de sanatate atunci cand ne asteptam mai putin.

Pentru a evita sa ajungem in aceasta etapa daunatoare si deloc confortabila, regasiti mai jos o serie de sfaturi pentru a inlatura stresul la munca.

Sfatul 1: Recunoasterea semnalelor de alarma ale stresului excesiv

Atunci cand ne simtim epuizati la locul de munca, ne pierdem increderea si devenim cu usurinta iritabili. Aceasta stare ne poate face mai putin productivi si mai putini eficienti la job si chiar poate face munca sa para mai putin interesanta. Daca ignoram semnalele de alarma ale stresului la munca, este posibil sa avem mari probleme. Atata timp cat stresul devine cronic sau depaseste un anumit prag de intensitate, el poate duce la probleme de sanatate fizica sau emotionala.

Semne si simptome ale stresului excesiv la locul de munca:

• O stare de anxietate, iritabilitate si depresie
• Apatie, pierderea interesului legat de propria munca
• Probleme cu somnul
• Oboseala
• Probleme de concentrare
• Tensiune musculara si dureri de cap
• Probleme ale stomacului
• Pierderea apetitului sexual
• Folosirea medicamentelor, alcoolului sau drogului pentru a face fata

Cauze comune ale stresului excesiv la locul de munca:

• Teama de a fi concediat
• A sta peste program deoarece este un volum mare de munca
• Presiunea de a face fata asteptarilor, fara a exista o crestere a satisfactiei jobului
• Presiunea de a fi la cel mai bun nivel – tot timpul!

Sfatul 2: Reducerea starii de stres la munca prin a avea grija de noi insine

In momentul in care stresul la munca interactioneaza cu abilitatea noastra de a ne descurca la job sau de a ne conduce viata, este timpul sa actionam. Este ideal sa incepem prin a fi atenti la sanatatea noastra fizica si emotionala.

Atunci cand avem grija ca propriile nevoi sa fie indeplinite, facem fata altfel stresului. Pe masura ce ne simtim mai bine, vom fi mai pregatiti sa relationam cu stresul astfel incat sa nu ajungem la epuizare.

A avea grija de noi insine nu inseamna a ne schimba in totalitate stilul de viata. Chiar si lucrurile mici ne pot aduce o stare de buna dispozitie, ne pot creste energia. Cel mai important este sa luam lucrurile usor, iar pe masura ce facem alegeri de viata mai bune, vom observa o reducere a nivelului de stres, atat la serviciu, cat si acasa.

Iata cateva sfaturi:

Exercitiile fizice regulate elibereaza stresul acumulat – chiar daca este ultimul lucru pe care simtim nevoia sa-l facem, acest pas merita facut. 30 de minute in fiecare zi de exercitii fizice reprezinta perioada de timp ideala pentru a face fata unei perioade epuizante.

Alegeri culinare corecte. Alimentele cu un continut crescut de zahar ne pot da o stare de anxietate si iritabilitate in timp ce atunci cand mancam prea mult, devenim letargici. Solutia este sa mancam putin si des pentru a pastra un nivel de energie echilibrat, cat si pentru a ramane concentrati.

Sa nu uitam de somn. Stresul si grijile cauzeaza insomnie iar lipsa somnului ne determina sa fim si mai vulnerabili. Atunci cand suntem odihniti, este mai usor sa pastram un echilibru emotional, atat in viata de zi cu zi, cat si in ceea ce priveste stresul la munca.

Sfatul 3: Sa reducem stresul la munca prin organizare

Atunci cand stresul ne ameninta, putem controla aceasta situatie prin incercarea de a ne organiza. Managementul timpului ne este de folos in aceast sens:

Crearea unui program echilibrat. Este important sa ne analizam orarul, responsabilitatile si sarcinile zilnice. Ideal este sa gasim un echilibru intre orele petrecute la serviciu si viata de familie, activitatile sociale si momentele cu noi insine, responsabilitatile zilnice si pauzele aferente.

Compromisul nu este o solutie. Sa evitam sa avem cat mai multe activitati intr-o singura zi. Uneori, subestimam cat de lunga poate fi o zi. Daca avem de facut prea multe intr-un timp foarte scurt, este indicat sa facem distinctia intre ,,vreau” si ,,trebuie”.

• Sa plecam mai devreme in fiecare dimineata. Doar 10 – 15 minute pot face diferenta intre o zi agitata si o zi echilibrata. Daca plecam mai devreme si ajungem la timp, avem toate motivele sa incepem ziua asa cum trebuie.

• Planificarea unor pauze. Sa ne asiguram ca luam pauze scurte in timpul unei zile pentru a ne clarifica mintea si a lasa pentru cateva momente totul deoparte.

Sfaturi care ne pot ajuta sa reducem stresul la munca:

• Stabilirea sarcinilor importante si indeplinirea lor in ordinea prioritatii.
• Impartirea proiectelor mari in pasi mai mici.
• Asumarea responsabilitatii.
• Dorinta de a face compromisuri atunci cand este cazul.

Sfatul 4: Reducerea stresului la munca prin schimbarea obiceiurilor proaste

• Rezistenta la perfectionism. Este important sa intelegem ca niciun proiect, situatie sau decizie nu este cu adevarat perfecta, asa ca incercarea de a aduce perfectiunea de fiecare data in prim plan este o cauza deloc necesara de a aduce stresul in viata noastra. Atunci cand stabilim teluri nerealiste sau atunci cand incercam sa facem prea mult, ne asiguram o cadere mai mult sau mai putin treptata.

Renuntarea la energia negativa. Daca ai obiceiul de a vedea dezavantajele fiecarei situatii, vei fi lipsit de motivatie si de energie. Incearca sa gasesti aspecte pe care ai dori sa le reinventezi la locul de munca si sa vezi partea frumoasa a unor activitati, chiar daca ceilalti nu le vad.

• Nu incerca sa controlezi ceea ce este de necontrolat. Exista lucruri care sunt dincolo de controlul nostru in ceea ce priveste locul de munca – mai ales comportamentul celorlalti oameni. In loc sa te stresezi fata de acest subiect, mai bine concentreaza-te pe lucrurile pe care le poti controla, cum ar fi reactia ta la aceste probleme.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

1 comentariu

  1. Ana Bogdan spune:

    Cred ca toti trecem prin perioade de stres la munca, dar cel mai important e sa nu ajungem la depresie.Pe diferite site-uri sunt scrise exact simtomele depresiei sau daca suferi de acest diagnostic sau doar treci prin perioade grele.Si cel mai important e sa apelam la un specialist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *