10 lucruri
Dezvoltare personala

STOP: 10 lucruri pe care nu ar trebui sa ni le mai facem noua insine

STOP-10-lucruri-pe-care-nu-ar-trebui-sa-ni-le-mai-facem-noua-insine

STOP 10 lucruri pe care nu ar trebui sa ni le mai facem noua insineDesi tragem cu usurinta concluzii in urma lectiilor noastre si ne promitem ca renuntam la obiceiurile nocive, ceva ne determina sa nu ne invatam minte si sa repetam acelasi tipar.

Regasiti in cele ce urmeaza 10 lucruri la care ar trebui sa renuntam pentru a fi mai blanzi cu noi insine:

1. Sa nu mai petrecem timpul cu oamenii nepotriviti.

Viata este prea scurta pentru a o petrece cu oameni care ne indeparteaza de propria fericire. Daca cineva ne vrea in viata sa, cu siguranta va gasi o incapere a sufletului sau in care sa gaseasca loc si pentru noi. Tocmai de aceea nu ar trebui sa insistam in a ne fi confirmata prezenta in viata multor persoane din jurul nostru.

2. Sa incetam sa fugim de problemele noastre.

Desi nu e usor, acesta este unul dintre cele 10 lucruri la care ar fi ideal sa renuntam. Nu suntem creati astfel incat sa reusim sa rezolvam instant problemele care ne apar in procesul de dezvoltare personala. De fapt, este perfect normal sa ne suparam, sa ne intristam, sa fim raniti si chiar sa cadem. Acesta devine scopul vietii noastre – de a face fata problemelor cu care ne confruntam, sa invatam, sa ne adaptam si sa le rezolvam pe parcursul timpului. Toate acestea vor modela persoana care vom deveni.

3. Sa incetam sa ne mintim pe noi insine.

Putem minti pe oricine altcineva din jurul nostru, insa nu ne putem minti pe noi insine. Viata noastra se imbunatateste considerabil atunci cand riscam, iar sansa pe care o avem intotdeauna la indemana este aceea de a fi sinceri cu noi insine.

4. Sa incetam sa ne punem propriile nevoi pe ultimul loc.

Cel mai dureros lucru este sa ne pierdem pe noi insine atunci cand ne oferim celorlalti, uitand cat de importanti suntem. Asta nu inseamna sa nu-i ajutam pe ceilalti, ci inseamna sa nu uitam sa ne ajutam pe noi insine.

5. Sa ne oprim din a incerca sa fim cineva care nu suntem.

Poate ca aceasta ramane intr-adevar cea mai mare provocare: de a fi noi insine intr-o lume care incearca sa ne modeleze constant. Desigur ca intotdeauna va exista cineva care va fi mai dragut, mai inteligent, mai tanar, mai interesant dar niciodata nu ne va lua locul. Asadar, sa nu ne schimbam doar pentru ca ceilalti sa ne placa. Sa fim noi insine, iar ceilalti ne vor placea pentru asta.

6. Sa spunem STOP fricii de a gresi.

A face ceva si a face gresit este de cel putin 10 ori mai productiv decat a nu face nimic. Orice succes are o serie de greseli in spate, iar fiecare greseala ne poarta catre succes. Ajungem astfel sa regretam lucrurile pe care nu le-am facut decat pe cele pe care le-am facut.

7. Sa ne dam voie sa nu ne mai implicam in relatii din motive gresite.

Relatiile ar trebui alese cu intelepciune. Asa ca mai bine ramanem singuri o perioada decat in compania cui nu trebuie. Nu este nevoie sa ne grabim. Daca ceva trebuie sa se intample, se va intampla cu siguranta – la momentul potrivit, cu persoana potrivita. Sa ne indragostim deci atunci cand suntem pregatiti, nu atunci cand suntem singuri.

8. Sa ne facem mai putine griji.

Grija nu va indeparta problemele din viata noastra, ci doar va risipi bucuria zilei de astazi. Poate ca ar trebui sa ne intrebam in astfel de momente: “Oare acest lucru va mai conta peste un an? Sau peste 3 ani? Sau peste 5 ani?” Daca raspunsul este nu, atunci nu avem de ce sa ne ingrijoram.

9. Sa ne oprim din a concura impotriva celorlalti.

Sa nu ne ingrijoram pentru lucrurile pe care ceilalti le fac mai bine decat noi. Ar trebui sa punem accentul pe domeniile in care ne putem autodepasi, nu in care concuram cu ceilalti. Succesul va fi intotdeauna rezultatul unei batalii pe care o ducem cu propria persoana.

10. Sa incetam sa fim nerecunoscatori.

Indiferent care sunt lucrurile cu care ne confruntam, faptul ca ne trezim in fiecare dimineata este un motiv pentru care putem fi recunoscatori. Asa ca in loc sa ne gandim la ce ne lipseste, mai bine punem accentul pe ceea ce avem.

Voi la ce ar trebui sa renuntati? Aveti propria lista alcatuita din 10 lucruri sau 10 renuntari personale?

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

5 comentarii

  1. veste buna! nu fac nimic din cele 10 reguli. si totusi nu mi-am gasit calea….

    1. de-ar fi asa simplu sa ne gasim calea…articolul este pur orientativ si lasa loc de alte “n” lucruri pe care ni le facem noua insine, alte obiceiuri personale si ascunse care poate nu se gasesc in nicio clasificare, ci doar in sufletul fiecaruia dintre noi…multumim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *