,

Sa invatam sa ne cerem scuze!

Publicat: 28 noiembrie 2013
Comentarii: Fără răspunsuri

sa-invatam-sa-ne-cerem-scuze

sa invatam sa ne cerem scuze

Pentru astazi am pregatit o noua lectie de dezvoltare persoanala. Lectia se numeste “imi cer scuze.”

O lectie la care orgoliul nostru se incapataneaza sa absenteze.

O lectie in care orice persoana din jurul nostru ne poate fi atat elev, cat si profesor.

O lectie aparte deoarece este cu adevarat invatata abia in momentul in care reusim sa o rostim cu sinceritate: sa invatam sa ne cerem scuze, chiar daca uneori cele mai grele cuvinte de rostit sunt “imi cer scuze!”

Poate ca multi nici macar nu vor dori sa isi faca prezenta la ora de dezvoltare personala.

Ei pot considera ca aceasta lectie este deja invatata sau ca este mult prea usoara pentru a-i acorda o importanta mai mare.

Insa lucrurile nu stau intotdeauna astfel.

Uneori, cele mai simple sfaturi primite in teorie isi demonsteaza dificultatea atunci cand sunt puse in practica.

Poate ca o prima intrebare pe care ne-o putem adresa este daca recunoastem cu usurinta atunci cand gresim. Sau daca nu cumva aceasta asumare este precedata de discutii in contradictoriu sau de o lupta a orgoliilor.

Asumarea greseilor si incercarea de a ne cere scuze au devenit subiecte pe care psihologii le-au dezbatut cu interes.

Dupa 3 ani de cercetari, Dr. Jennifer Thomas a ajuns la concluzia ca exista 5 elemente ale unei scuze pe care le-a numit “limbaje ale scuzelor”.

Pentru fiecare persoana in parte, predomina un anumit tip de limbaj in care aceasta isi cere scuze.

Insa daca nu reusim sa intelegem la nivel emotional limbajul in care celalalt comunica, atunci este posibil ca acesta sa nu ne inteleaga intentia.

Vi s-a intamplat vreodata ca o persoana sa-si ceara scuze, insa i-ati pus la indoiala sinceritatea? V-ati intrebat vreodata de ce ati procedat astfel?

Probabil pentru ca nu impartasiti acelasi limbaj al scuzelor.

Poate ca acea persoana a spus: “Imi pare rau” sau “Imi cer scuze” iar voi ati fi dorit sa auziti “Am gresit”.

Sau poate ca a spus: “Ma vei ierta?”, iar voi ati fi dorit sa auziti “Ce pot face pentru a indrepta aceasta situatie?”.

Multe dintre incercarile noastre de a ne cere scuze sunt considerate lipsite de sinceritate deoarece nu am comunicat conform limbajului scuzelor celeilalte persoane.

Daca oamenii vor reusi sa inteleaga care este limbajul de baza al persoanei de langa ei, iertarea se va instala mult mai repede.

Iata care sunt cele 5 limbaje ale scuzelor:

1. Exprimarea regretului: “Imi pare rau”, “Ma simt foarte vinovat(a) pentru ceea ce am facut”.

2. Acceptarea responsabilitatii: “Am gresit”, “A fost vina mea”.

3. Incercarea de a indrepta situatia: “Ce pot face pentru a indrepta aceasta situatie?”

4. Manifestarea intentiei de a nu repeta greseala: “Voi incerca sa nu mai fac aceasta greseala”.

5. Dorinta de a primi iertare: “Crezi ca ma poti ierta?”

A spune “ceea ce trebuie”:

In momentul in care incercarea de a ne cere scuze face parte din drumul de dezvoltare personala pe care il parcurgem, vom intelege ca actionam astfel cu scopul de a indrepta lucrurile.

Astfel, putem spune:

“Imi pare rau. M-am inselat cu privire la tine. Stiu ca te-am ranit si ma simt ingrozitor ca am facut asta. Crezi ca ma poti ierta?”, insa persoana cealalta poate raspunde:

Cum ai fi putut sa faci acest lucru daca m-a fi iubit cu adevarat? Cum sa te iert cand tu nu faci niciodata ceva care sa imbunatateasca situatia?”

Daca traim acest scenariu, este posibil sa simtim atat frustrare, cat si o incapacitate de a sti cum sa actionam mai departe.

Problema nu consta in autenticitatea sau sinceritatea noastra, ci in faptul ca nu folosim limbajul in care celalalt comunica.

Ce vrei sa auzi?

Putem invata sa ne cerm scuze prin a recunoaste limbajul pe care celalat il foloseste. Te incurajam chiar sa-l intrebi pe cel de langa tine: “ Ce vrei sa auzi de la mine atunci cand imi cer scuze?” S-ar putea sa fim surprinsi de raspunsul acestora, insa vom afla care este limbajul primar pe care ei il folosesc.

Care dintre cele 5 limbaje este cel pe care iti doresti sa-l auzi?

Resurse: www.5lovelanguages.com

  • Sunt Mihaela Marinaș. Un spirit vizionar, cu misiunea de a aduce pe Pământ o nouă paradigmă în spiritualitate, relații și business. Catalizator pentru mii de suflete ale căror vieți le-am atins în cei 14 ani de lucru cu oamenii. Am creat și dezvoltat zeci de programe, cursuri, traininguri de evoluție spirituală, relații, Înregistrări Akashice și Înregistrări Akashice pentru business.

    Cei care vin cu sufletul deschis spre spațiile conținute prin mine și se află în momentul potrivit în călătoria lor își pot transforma cele mai dureroase și mai ascunse tipare și tot ceea ce îi ținea departe de conexiunea cu Sinele lor real. Oamenii și business-urile care vin în contact cu mine intră într-un proces care le poate readuce Sufletul pe linia reală de destin. Este ceva ce se face prin mine în mod firesc și este darul sufletului meu în această viață.

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *