scufundarea fara rezerve in propria viata
Nu este nimic mai frumos decat a fi prezent in propria viata. Alergam dupa multe lucruri in aceasta viata, insa din experienta mea de pana acum, aceasta este cel mai aprins dor al inimii noastre, acel ceva care ne poate implini la cel mai profund nivel.
Iar atunci cand privim la viata noastra putin mai de aproape, realizam ca pentru a o trai din plin, e nevoie sa fim prezenti in corpurile noastre. Si sa ramanem acolo. Pentru multi dintre noi insa, nu este intotdeauna placuta experienta de a fi prezent in propriul corp.
Insa a face acest lucru inseamna a primi viata in totalitatea ei. Este tentant sa incerci sa traiesti intr-o lume construita din vise si idei, mai degraba decat sa traiesti aici si acum. Multi dintre noi isi folosesc intelectul si se folosesc de spiritualitate in incercarea de a scapa de aceasta zbatere continua numita viata omeneasca.
Dar principiul feminin din noi tanjeste sa se scufunde in viata. Datorita lui, incepem sa intuim cu toata fiinta ca nu putem separa spiritul de materie si ca divinul nu se gaseste undeva, in afara noastra, in alt loc, departe. In dorinta de a ramane complet prezenti, incepem sa permitem spiritului nostru sa se reveleze pe sine insusi pe deplin in forma.
O practica eficienta este sa ne imbratisam pe noi insine si sa iesim putin de sub influenta mintii si a dramelor emotionale, suficient de mult incat sa impodobim lumea cu o incorporare tangibila a prezentei si a dragostei. Si sa ne stabilim obiceiul de a ne lua permanent angajamentul in fata momentului prezent.
Totul se schimba in momentul in care stransoarea pe care drama din viata noastra o exercita asupra noastra se slabeste suficient de mult astfel incat atentia noastra sa ramana focalizata in prezent. Dansul vietii nu se opreste, insa relatia noastra cu ceea ce se intampla se schimba.
In acel moment, tirania gandurilor noastre incepe sa se opreasca iar noi suntem pe deplin prezenti aici si acum, si putem recunoaste constiinta luminoasa care patrunde in tot si in toate. Incepem sa realizam ca suntem facuti cu totii din aceasta substanta. Pentru anumiti oameni, a intrevedea o scanteie din aceasta dimensiune a realitatii este o experienta placuta, dar trecatoare; va deveni in curand doar o amintire, pentru ca mai apoi isi vor continua vietile la fel ca mai inainte. Pentru alti oameni, tot universul se zdruncina si incepe sa se construiasca o noua fundatie pe care se cladeste o noua viata.
Din momentul in care descoperim bucuria intensa si pacea acestei naturi profunde, gandurile si dramele noastre emotionale cele mai intense nu vor mai avea niciodata aceeasi semnificatie. Aceasta realizare se numeste adesea trezire spirituala. Adesea, ne gandim la ea ca la ceva foarte rar. Ni se pare ca este varful cautarii spirituale si ca este ceva care se intampla doar calugarilor in pustie.
Dupa ce vorbim cu diferiti si le ascultam experientele, nu mai avem niciun dubiu ca am experimentat cu totii, in viata noastra, momente scurte sau lungi in care constiinta noastra de sine se extinde in ceva mai mare. Adesea, miturile legate de trezirea spirituala ne determina sa ignoram acele licariri profunde ale fiintei noastre naturale si inocente.
Cu totii ne-am simtit absorbiti intr-un curent mai vast al vietii atunci cand pictam, cantam, admiram privelisti, priveam natura sau faceam dragoste. O prietena mi-a spus, dupa ce a nascut fetita: “Nu m-am simtit niciodata atat de unita cu infinitul, cu misterul, precum in acel moment in care fetita mea a alunecat din corpul meu. “ Desi adesea acest sentiment al prezentei profunde, adanc infipte in viata, se intampla ca un sarut al gratiei, este absolut in regula sa cultivi prezenta prin simpla practica de a-ti muta atentia de la gandurile tale asupra corpului tau. Corpul tau este tot timpul acolo, ca o ancora plina de incredere.
Iata si alte cateva practici simple pentru a fi mai prezenti in viata noastra:
1.Fii constient de respiratia ta
Atat timp cat esti in viata, respiratia ta este reminder-ul tangibil al momentului prezent. Inspiram, expiram. Chiar acolo. Observa cum se misca pieptul, cat de profund respiri si modul in care respiratia este un barometru a ceea ce se intampla in corpul tau.
Constientizeaza apoi propria respiratie care te ajuta sa devii mai moale si mai relaxat, sa te misti mai profund, sa devii mai prezent si mai receptiv la ceea ce ne aduce viata.
2.Scaneaza-ti corpul
Creeaza-ti un obicei pe parcursul zilei din a-ti scana corpul, la modul constient. Respira de cinci ori, concentrandu-te asupra umerilor. Apoi respira de cinci ori concentrandu-te asupra maxilarelor tale, apoi asupra pieptului, ombilicului si picioarelor. Capacitatea de a-ti aduce constientizarea in corp poate fi un sprijin foarte mare, chiar in perioade de mare tensiune si conflicte. Pe parcursul zilei, te poti gasi complet prins in incercarea de a-i schimba pe altii.
Desigur, nu suntem tot timpul constienti in aceste momente, dar daca avem un dram de constientizare, este suficient. Exista sansa sa aduci constientizare oricarei situatii din viata ta. Este ca si cum ai sta pe saua unui cal care alearga intr-una; cu toate astea, poti totusi sa te tii de sa si sa-ti scanezi corpul. Astfel, te vei intoarce la prezenta in momentul de fata si vei fi capabil sa faci fata circumstantelor vietii intr-un mod mai sanatos.
3.Deschide-ti simturile
In fiecare moment, te poti bucura de o anumita senzatie prin simturi. Poate fi culoarea unei haine, felul in care respiratia iti umple plamanii, sunetul ploii, mirosul ierbii. E ca si cum ti-ai deschide fiecare celula catre fiecare moment, primind prezentul ca si cum ti-ai intalni iubitul sau iubita.
Cand experimentam viata in intregime, prin simturile noastre, nu mai suntem prinsi in spatele filtrului gandurilor noastre; suntem una cu experienta in sine.
Iar atunci cand suntem prinsi intr-o drama emotionala, intr-o anumita situatie in care ne simtim inchisi in moment, putem sa ne concentram pe a gasi un mod de a simti placerea vietii. Putem gasi asta si in sentimentul a doua degete ce se unesc. Si in atmosfera din camera sau in sunetul ploii la fereastra. Puterea de a deveni prezent este la indemana noastra, in orice moment.