recunostinta pentru copii sfaturi pentru adulti
Dezvoltare personala

Recunostinta pentru copii: sfaturi pentru adulti

recunostinta pentru copii sfaturi pentru adulti

recunostinta pentru copii sfaturi pentru adulti

Pentru copii, pamantul este un glob in care pot privi adesea si pe care il pot roti fara a se intreba daca miscarea mainilor lor va crea agitatie sau haos. Pastrandu-si privirea limpede si imaginatia la cote maxime, ei se pot bucura de darurile pe care adultii au uitat de multa vreme sa le desfaca…

In cele ce urmeaza, va invitam sa ne asezam cu totii confortabil si sa fim receptivi la 5 lectii pe care invatatorii nostri cei mici vor sa ni le ofere:

1. Sa fim curiosi.

Pentru copii, fiecare zi este o noua aventura in care lumea din jurul lor se lasa descoperita. Ei intotdeauna se intreaba care este rostul unor obiecte, fenomene, intamplari, iar un vesnic ,,De ce?” pare sa rasara pe buzele lor.

Cum ar fi sa invitam adultul punctual care poarta cravata sa trezeasca detectivul din el? Sau sa eliberam pentru cateva momente tocurile din ce in ce mai inalte pentru a ne simti talpile in timp ce dansam un vals al vietii? Sau cum ar fi ca atunci cand iesim pe strada, sa simtim prospetimea fiecarui copac, om, vis?

2. Nerabdarea de a creste.

Mici fiind, asteptam cu sufletul la gura ziua de nastere in care ne adunam prietenii si familiile si sarbatoream trecerea unui nou an. Poate ca multi dintre voi preferati in acele momente sa strigati clar si raspicat ca ati implinit un deceniu, in loc de 10 ani.

De fapt, lectia aceasta consta in a nu uita sa ne sarbatorim pe noi insine. Intrebati-va cand ati incetat sa faceti o adevarata sarbatoare din ziua voastra de nastere…In loc sa evitam intalnirea cu numarul crescator ce urmeaza sa ne fie alaturi un an intreg, mai bine sa ne reamintim ca viata este o calatorie care se lasa incetul cu incetul descoperita. Si sa profitam de aceasta calatorie!

3. Sa facem salturi prin viata fara a gandi

Pentru copii, propriile corpuri reprezinta confort si actiune. Ei se manifesta liber, fara a se intreba daca miscarile lor sunt potrivite cu o anumita situatie. Vorbesc tare in mijloacele de transport, sar pe strada de pe un picior pe altul, arata cu degetul, se murdaresc pe fata in timp ce mananca si nu se simt deloc stanjeniti, imbratiseaza animale pe strada, isi manifesta atat entuziasmul, cat si furia.

Daca ne intoarcem la existenta noastra de adulti, nu numai ca ne gandim foarte mult inainte sa actionam, dar devenim rigizi in situatii simple de viata, uitand sa lasam copilul zburdalnic sa iasa la iveala ori de cate ori simte nevoia.

4. Sa credem in sirene si pestisori care indeplinesc dorinte!

Este in regula sa admitem ca darurile primite in perioada sarbatorilor de iarna nu vin de la Mos Craciun, dar asta nu inseamna ca trebuie sa lasam magia si misterul vietii sa se risipeasca.

Stiinta poate fi de necombatut uneori, insa natura ramane de-a dreptul miraculoasa. Stirile pot fi realiste, insa anumite intamplari raman cu adevarat fascinante. Si extraterestrii? Sa patrundem in mintea unui copil pentru a afla acest raspuns…

5. Cand suntem obositi, sa ne oprim.

Pentru copii, exista un ritm mult mai bine delimitat intre joaca si odihna decat pentru adulti. Va amintiti serile frumoase de vara in care stateam pana tarziu alaturi de alti copii pentru a sarbatori jocul, iar seara ne duceam la casele noastre si luam cina, pastrand amintirea frumoasa a momentelor petrecute?

Poate ca aceasta este modalitatea in care ar fi indicat sa actionam si noi. Dupa o zi plina la locul de munca, sa aratam respect fata de corpul nostru oferindu-i hrana si odihna de care are nevoie si sa multumim pentru ziua care tocmai s-a incheiat.

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

3 comentarii

  1. Vorba lui Brancusi: “Cine a incetat sa mai fie copil a murit demult”.
    Imi place acea idee evidentiata in acest articol: cand esti copil nu conteaza ce spun ceilalti in ceea ce priveste atitudinea ta – esti liber sa spui si sa faci ce simti. Dupa copilarie ar fi normal sa – fii liber sa spui si sa faci ce simti.

    1. Bine zice Brancusi!

      Poate ca avem nevoie sa citim aceste vorbe zilnic pentru a ne reaminti sa scoatem la suprafata partea cea mai pura din noi:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *