Dezvoltare personala

Puterea admiratiei si a feedback-ului pozitiv

puterea-admiratiei-si-a-feedback-ului-pozitiv

puterea admiratiei si a feedback-ului pozitiv

Hotararea de a redacta acest articol despre puterea admiratiei a venit in urma citirii unui studiu recent.

Aceasta analiza avea scopul de a observa cum reactioneaza copiii la feedback-ul profesorilor lor. Elevii au fost impartiti in 3 categorii: unii care au primit un feedback pozitiv, unii care au primit numai remarci negative si altii care au fost ignorati total.

Rezultatul a fost urmatorul: ultima categorie a obtinut cele mai slabe punctaje, cea de-a doua a avut un rezultat mediu in timp ce prima categorie s-a bucurat de rezultatul cel mai favorabil.

Poate ca multi dintre voi sunteti de acord cu mine ca rezultatul este unul previzibil.

Cu toate acestea, oare de cate ori tinem cont cu adevarat de informatiile pe care le detinem? Oare cati dintre noi nu stim cum functioneaza cu adevarat legea rezonantei si cu toate acestea ii dam cu sutul de foarte multe ori? Cat de constienti suntem de ce inseamna feedback?

Acest aparent nesemnificativ studiu m-a determinat sa revin la o perspectiva veche de a privi lucrurile. Insa de aceasta data am trait mai profund puterea acestor cuvinte. Am simtit inca o data ca nu ar trebui sa trecem cu vederea puterea admiratiei. Iar aceasta emotie nu a venit doar prin prisma acestui studiu, ci am aruncat o scurta privire in jurul meu:

Copilul are nevoie de incurajarea mamei pentru a se ridica si pentru a incepe sa mearga pe cont propriu. Artistul are nevoie de aplauzele frenetice ale publicului sau pentru a sti ca merita sa revina pe scena. Sportivul are nevoie de cuvintele de incurajare pe care le aude din tribuna pentru a da un gol spectaculos. Indragostitul are nevoie sa primeasca acel “Si eu” o data ce si-a dezvaluit iubirea.

Fiecare dintre noi are nevoie de acele cuvinte sau gesturi care sa ne convinga ca putem merge mai departe. Asa invatam ce inseamna feedback si cat de important e sa fii validat. Uneori, aprobarea persoanei iubite pare a fi egala cu aprobarea intregului Univers. Ati simtit asta, nu-i asa?

Am redescoperit ca toti avem nevoie sa fim incurajati si sustinuti. Afirmand acestea, nu am in vedere ideea de a ne agata de fiecare cuvant pozitiv, ci pur si simplu de a ne bucura ca nu suntem singuri in acest drum. Iar aceasta emotie este cu adevarat linistitoare.

Cred in puterea admiratiei asa cum cred ca o remarca spusa la timpul potrivit poate determina un om deprimat sa-si ridice privirea trista. Si mai cred ca puterea admiratiei este la fel de terapeutica precum orice alta modalitate de vindecare. Toate metodele de a ne ajuta sunt atat de la indemana incat uitam ca putem fi un adevarat sprijin atat pentru noi, cat si pentru cei din jurul nostru.

Pentru mine, aceasta intamplare a fost o reamintire brusca a importantei lucrurilor simple si sper sa nu se risipeasca la fel de rapid. Dar daca intr-o zi va disparea la fel de rapid precum a aparut, stiu ca va reaparea pentru a-mi readuce zambetul pe buze…

Iar si iar de parca am facut un pact etern cu simplitatea vietii…

Tu ce cuvinte ai nevoie sa auzi astazi?

Mihaela Marinas

Mihaela Marinas scrie articole si lucreaza cu oamenii, atat individual cat si in grupuri, din dorinta de a-i insoti pe cei din jur in calatoria catre ceea ce sunt cu adevarat.

S-ar putea să-ți placă și...

3 comentarii

  1. Daniela spune:

    îmi pare rău că te-am făcut să suferi!

  2. Nicoleta spune:

    as vrea sa aud orice cuvant/suma de cuvinte care nu sunt corupte de ura, durere, razbunare, prostie.daca trebuie sa aud intr-o zi doar lucruri superficiale dar lipsite de starile susmentionate eu ma simt ok, ma simt in siguranta.:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *